Hymny państw i nie tylko
-
A ja wam powiem że posłuchałem naszego hymnu i łezka mi się zakręciła w oku:):)Fajnie że taki temat wysuneliście...miło sobie pogadać o takich rzeczach...ale mimo wszystko uważam że nasz jest jednym z najpiekniejszych hymnów i mimo że tylko 2 pierwsze zwrotki mają sens to i tak zawsze będe kochał Polske...Pamiętam jak mielismy przysiege w ustce i tam spiewalismy hymn...wtedy czuło sie tą moc!!!Ponad 3000 ludzi spiewało i to dopiero pokazuje jaki nasz hymn jest wartosciowy:)Pozdrawiam wszystkich
Pozdrawiam wszystkich!!!
Re: Hymny państw i nie tylko
Jeżeli taka wersja Hymnu Polskiego nie wzbudza krytyki, to dlaczego czepiają się zajefajnego wykonania Edyty Górniak????
- wishmaster
Jeszcze w sprawie polskiego folku ...
A nie zapomnieliscie, waszmosciowie, o "Orkiestrze Sw. Mikołaja"?
Kompletnie genialna, magiczna muzyka (zwlaszcza ich wczesniejsze produkcje) :)
Sa tam co prawda elementy ukrainskie, lemkowskie, ale jest i sporo starych polskich klimatow. Powiem szczerze, ze przed "Orkiestra" polski folk takze mi sie kojarzyl z festyniarstwem. Dzisiaj, prywatnie, stawiam go (zreszta generalnie folk slowianski) wyzej celtyckiego. Tamten jakos
mnie ostatnimi czasy muli. Szkoda tylko, ze tak niewiele dobrych grup popularyzuje ten nurt. A jeszcze gorzej, kiedy "czerwone korale", brathanki i tym podobny massMedialny badziew mianowane sa do rangi "ambasadorow" polskiego folka, co czlowieka nie obytego z tym zagadnieniem tylko utwierdza w przekonaniu ze polski folk to straszna kupa.
A nie zapomnieliscie, waszmosciowie, o "Orkiestrze Sw. Mikołaja"?
Kompletnie genialna, magiczna muzyka (zwlaszcza ich wczesniejsze produkcje) :)
Sa tam co prawda elementy ukrainskie, lemkowskie, ale jest i sporo starych polskich klimatow. Powiem szczerze, ze przed "Orkiestra" polski folk takze mi sie kojarzyl z festyniarstwem. Dzisiaj, prywatnie, stawiam go (zreszta generalnie folk slowianski) wyzej celtyckiego. Tamten jakos
mnie ostatnimi czasy muli. Szkoda tylko, ze tak niewiele dobrych grup popularyzuje ten nurt. A jeszcze gorzej, kiedy "czerwone korale", brathanki i tym podobny massMedialny badziew mianowane sa do rangi "ambasadorow" polskiego folka, co czlowieka nie obytego z tym zagadnieniem tylko utwierdza w przekonaniu ze polski folk to straszna kupa.
sztuczna inteligencja jest lepsza od naturalnej głupoty
- wishmaster
sztuczna inteligencja jest lepsza od naturalnej głupoty
Oprócz tego ciekawa jest muzyka Łemków, tam jest sporo elementów tatarsko-tureckich, niezłe z tego wyszło połączenie.
Miałem okazję pracować przy festiwalu muzyki mniejszości narodowych i etnicznych, gdzie między innymi muzyka Łemków była prezentowana i niestety bladziutko wypadli. Byli organizatorami tego festiwalu i najsłabiej wypadli - żenada.
Najsympatyczniejszym zespołem był skład z Costaryki, muzycznie bardzo ciekawa była reprezentacja Tureckiej mniejszości z Cypru, a wogóle najciekawszy był zespół z Nepalu :D
Niewątpię, że może i ciekawy jest ten folklor łemków, ale nie w tym wykonaniu (przemilczę nazwę zespołu i tym samym festiwalu).
Byli też tatarzy z Krymu, ale był to pokaz degustujący, wstawianie dyskotekowego bitu przy tańcach ludowych - tatarskich mnie osobiście nie przekonuje.
Miałem okazję pracować przy festiwalu muzyki mniejszości narodowych i etnicznych, gdzie między innymi muzyka Łemków była prezentowana i niestety bladziutko wypadli. Byli organizatorami tego festiwalu i najsłabiej wypadli - żenada.
Najsympatyczniejszym zespołem był skład z Costaryki, muzycznie bardzo ciekawa była reprezentacja Tureckiej mniejszości z Cypru, a wogóle najciekawszy był zespół z Nepalu :D
Niewątpię, że może i ciekawy jest ten folklor łemków, ale nie w tym wykonaniu (przemilczę nazwę zespołu i tym samym festiwalu).
Byli też tatarzy z Krymu, ale był to pokaz degustujący, wstawianie dyskotekowego bitu przy tańcach ludowych - tatarskich mnie osobiście nie przekonuje.
www.surogat.pl