Przeznaczenie Gain i Fader na kanale

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Sabian
Przeznaczenie Gain i Fader na kanale

Post autor: Sabian » poniedziałek 06 sie 2007, 13:31

Witam

Mam pytanie.
W jakim celu w mikserach analogowych wstawia się gain i fader? Sądziłem zawsze że gain decyduje o natężeniu sygnału nagrywanego a Faderem manipulujemy głośność bez wpływu na nagranie (bądź na odwrót)

U mnie jest tak że bez względu czy wychodzę przez MIX OUT czy przez AUX OUT czy korzystam z HARD-DISK-MODE - > przy sciszonym Faderze NIE NAGRYWA MI SIĘ NIC a przy sciszonym Gainie nagrywa się, ale bardzo cicho na poziomie -18db (manipulacja wpływa na nagranie w obu przypadkach)
Mam mikser Samsona mdr 6. Nagrywam wokal.

Prosze o radę, bo mam wrażenie że jest popsuty.

Awatar użytkownika
acoto

Re: Przeznaczenie Gain i Fader na kanale

Post autor: acoto » poniedziałek 06 sie 2007, 13:41

ja pierdziu....
chyba jednak masz dobry mikserek.

Awatar użytkownika
Sabian

Post autor: Sabian » poniedziałek 06 sie 2007, 13:50

no to nie pojmuję po co jest gain i fader służący do tego samego.

Awatar użytkownika
Sabian

Post autor: Sabian » poniedziałek 06 sie 2007, 13:58

Mam problem w tym że sciszając gain by nie przesterować sygnału nie słyszę się w słuchawkach przy nagraniu.

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » poniedziałek 06 sie 2007, 13:58

Pokretlo gain sluzy do wzmocnienia sygnalu podlaczonego do kanalu miksera. Wzmocniony sygnal trafia w pewnym momencie do tlumika (fadera) i stamtad wysylany jest na tasme. Niektore miksery maja mozliwosc wysylki na tasme sygnalu przed tlumikiem. Najprawdopodobniej twoj mikser tej funkcji nie posiada, lub nie wiesz jak ja wlaczyc.
[addsig]

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » poniedziałek 06 sie 2007, 14:18

luknąłem na ten mikser, aux'a ma pre / przed tłumikiem/, na wyjściu słuchawkowym też nie słychać?

Awatar użytkownika
Sabian

Post autor: Sabian » poniedziałek 06 sie 2007, 14:21

...Pokretlo gain sluzy do wzmocnienia sygnalu podlaczonego do kanalu miksera. Wzmocniony sygnal trafia w pewnym momencie do tlumika (fadera) i stamtad wysylany jest na tasme. Niektore miksery maja mozliwosc wysylki na tasme sygnalu przed tlumikiem. Najprawdopodobniej twoj mikser tej funkcji nie posiada, lub nie wiesz jak ja wlaczyc.
...
Dziękuje. Troszke mi to rozjaśniło sprawę.
Czyli jak rozumiem Gain mam ustawiać dość głośno a faderem to niwelować. Teraz by pasowało. Podkład sciszam a słuchawki zgłaśniam (i to bardzo niestety).
Są jakieś standardy w tych ustawieniach? Gaina np dałem na godzinę trzecią ale wtedy fader prawie przy samym dole. Poprawnie ? :)

jeszcze raz dzięki

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » poniedziałek 06 sie 2007, 14:27

Są jakieś standardy w tych ustawieniach?
niema żadnych standardów, przecież w mikrofonie możesz właczyć tlumik, ktoś może cicho mówić, możesz nagrywać dżwięki oddalone od mikrofonu itp. gainem masz tak wysterować mikser coby było dobrze tzn. głośno i nieprzesterowane.

Awatar użytkownika
Sabian

Post autor: Sabian » poniedziałek 06 sie 2007, 14:32

... gainem masz tak wysterować mikser coby było dobrze tzn. głośno i nieprzesterowane....
przy faderze ustawionym jak ? jak gainem zrobie tak by nie bylo przesterowane to na co tłumik jest?

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » poniedziałek 06 sie 2007, 14:43

gainem masz wysterować mikser, a tłumikiem kontrolujesz sygnał który wchodzi do DAW'a czy co tam masz, znaczy wychodzi z miksera.

ODPOWIEDZ