W Zwiazku z moja ostatnia awaria ,ktora niemal polozyla impreze rozpatruje konkretniejsze zabezpieczenie niz limiter w kolumnach Mackiego.Notorycznie wrecz padaja drivery, byc moze wada fabryczna driverow (odkleja sie membrana od cewki a pozniej pali sie cewka).Byc moze jest to moja wina i sam je zarznąłem :) choć szczerze mowiac staralem sie delikatnie traktowac zestaw.
Myslalem nad kompresorem pasmowym aby tlumil tylko gorke a nie caly zestaw(byc moze jestem w bledzie tak myslac) cena kompresora pasmowego jest niezbyt zachecajaca wiec prosze o pomoc w zabezpieczeniu mojego zestawu przed samym soba :) i innymi uzytkownikami.
A tak BTW....Czy do Mackie SA 1521 mozna by upchnac wiekszy driver?Tzn nie z cewka 1,75 cala i wylotem 1 calowym.Moze RCF bylby mniej awaryjny no i przynajmniej posiada w sprzedazy zestawy naprawcze.
Pozdrawiam
Zabezpieczenia driverów
UWAGA TEN POST ZOSTAL NAPISANY PO CONAJMNIEJ 2 PIWACH :) !!!
Re: Zabezpieczenia driverów
...W Zwiazku z moja ostatnia awaria ,ktora niemal polozyla impreze rozpatruje konkretniejsze zabezpieczenie niz limiter w kolumnach Mackiego.Notorycznie wrecz padaja drivery, byc moze wada fabryczna driverow (odkleja sie membrana od cewki a pozniej pali sie cewka).Byc moze jest to moja wina i sam je zarznąłem :) choć szczerze mowiac staralem sie delikatnie traktowac zestaw.
.................................
Pozdrawiam...
Nie ma głośników nie do spalenia- szczególnie wysokotonowych, ale jeśli sam piszesz, że je oszczędzasz, a one i tak sie palą- to chyba powinieneś sprawdzić, czy to nie wina wzmacniacza, albo zwrotnicy w kolumnie.
Bez pomiarów i bliższego wglądu trudno powiedzieć.
Możesz na teraz zamontować ( najlepiej jakieś tanie ) głośniki innej firmy i obserwować co dalej.
Co do kompresora, to bez przesady- wystarczy umiejętne ustawienie poziomów pasm i tyle- tu nie ma cudów.
p.s.
Pewnie się wielu osobom narażę, ale uważam kolumny aktywne za jeden z najgłupszych pomysłów i modę w tej branży na świecie. Dlaczego? Ze względów mechanicznych: wkładanie całego delikatnego układu na delikatnej płytce do potężnie drgającej kolumny, często bez żadnej fizycznej separacji jest po prostu błędem konstrukcyjnym. Takich sytuacji powinno się unikać.
.................................
Pozdrawiam...
Nie ma głośników nie do spalenia- szczególnie wysokotonowych, ale jeśli sam piszesz, że je oszczędzasz, a one i tak sie palą- to chyba powinieneś sprawdzić, czy to nie wina wzmacniacza, albo zwrotnicy w kolumnie.
Bez pomiarów i bliższego wglądu trudno powiedzieć.
Możesz na teraz zamontować ( najlepiej jakieś tanie ) głośniki innej firmy i obserwować co dalej.
Co do kompresora, to bez przesady- wystarczy umiejętne ustawienie poziomów pasm i tyle- tu nie ma cudów.
p.s.
Pewnie się wielu osobom narażę, ale uważam kolumny aktywne za jeden z najgłupszych pomysłów i modę w tej branży na świecie. Dlaczego? Ze względów mechanicznych: wkładanie całego delikatnego układu na delikatnej płytce do potężnie drgającej kolumny, często bez żadnej fizycznej separacji jest po prostu błędem konstrukcyjnym. Takich sytuacji powinno się unikać.
Zabezpieczenia driverów to poważna sprawa. Omówienie tego zagadnienia przekracza ramy tego forum, zapraszam więc na moją stronę do zakładki technika nagłośnieniowa - jest tam nowy artykuł o driverach - może warto przeczytać ?
Tutaj dodam tylko, że są kolumny w których drivery uszkadzają się notorycznie, a są też takie, w których nie ma to miejsca prawie nigdy....
Generalnie najgroźniejsze są sprzężenia - mogą one zniszczyć każdy głośnik, chyba, że producent wyposażył kolumny w wyrafinowany układ elektroniczny, który jest w stanie np rozpoznać sygnał potencjalnie niszczący dla drivera i ograniczyć napięcie na przetwornik do bezpiecznego poziomu.
Limiter sam w sobie niewiele pomoże, niestety, a już na pewno nie szerokopasmowy tj taki zapięty na całość, jak to bywa w prostych crossowerach.
Jeśli odkleja się cewka od membrany, to prawdopodobnie driver pracuje ze zbyt niskim podziałem, lub jest to wada fabryczna konkretnego przetwornika / znam takie przypadki z praktyki, gdzie jeden konkretny głośnik danego producenta właśni cierpi na taką przypadłość /
[addsig]
Tutaj dodam tylko, że są kolumny w których drivery uszkadzają się notorycznie, a są też takie, w których nie ma to miejsca prawie nigdy....
Generalnie najgroźniejsze są sprzężenia - mogą one zniszczyć każdy głośnik, chyba, że producent wyposażył kolumny w wyrafinowany układ elektroniczny, który jest w stanie np rozpoznać sygnał potencjalnie niszczący dla drivera i ograniczyć napięcie na przetwornik do bezpiecznego poziomu.
Limiter sam w sobie niewiele pomoże, niestety, a już na pewno nie szerokopasmowy tj taki zapięty na całość, jak to bywa w prostych crossowerach.
Jeśli odkleja się cewka od membrany, to prawdopodobnie driver pracuje ze zbyt niskim podziałem, lub jest to wada fabryczna konkretnego przetwornika / znam takie przypadki z praktyki, gdzie jeden konkretny głośnik danego producenta właśni cierpi na taką przypadłość /
[addsig]
Właściciel firmy PMP ELECTRONICS – ponad ćwierć wieku doświadczeń w branży aparatury estradowej. Głośniki-produkcja i serwis,zestawy głośnikowe, kompletne systemy nagłaśniające.
Mam cos podobnego! W jednej kolumnie już ze trzy razy wymieniałem driver (za każdym razem kompletnie porozrywana membranka) a driver to beyma cp 650 ti. Co może byc przyczyną takiego uszkodzenia?
pewnie za duzy sygnal........wstaw mocniejsze
...pewnie za duzy sygnal........wstaw mocniejsze...
Też tak myślalem ale dzieje się tak tylko na jednej stronie w jednej pace... sygnal dostaje taki sam jak każda inna...
Też tak myślalem ale dzieje się tak tylko na jednej stronie w jednej pace... sygnal dostaje taki sam jak każda inna...
p.s.
...
Pewnie sie narazisz ale gram na Mackie caly zestaw i uważam że kolumny aktywne to bardzo dobry praktyczny skuteczny i wygodny pomysl nie wspomne że jest 3 koncowki mocy w 1530 jaki posiadam po prostu wygoda Co do delikatności elektroniki widziałes kiedyś Rolanda SPD 11 lub 20. To bebny elektroniczne w ktorych pady są na wierzchu a modul pod spodem czyli wali sie z gory w elektronikę mniemam bardzo delikatną i jakos graliśmy na tym przez 10 lat i nic się nie zepsuło i troche bardziej drgalo niż pracujacy glosnik.Multum moich kolegow też na tym gralo i nic sie nie działo a byly momenty że palki się na tym lamaly. Gadanie ze aktywne systemy to bląd konstrukcyjny drgania ble ble kwalifikują się do leczenia psychiatrycznego.

- AlfonsoRodeo
...Mam cos podobnego! W jednej kolumnie już ze trzy razy wymieniałem driver (za każdym razem kompletnie porozrywana membranka) a driver to beyma cp 650 ti. Co może byc przyczyną takiego uszkodzenia?...
WIna palenia sie tak porzadnego glosnika moze byc albo zbyt niski punkt podzialu albo po prostu zbyt wielka moc.
Driver mozna zabezpieczyc chocby zarowka bankowa samochodowa.
WIna palenia sie tak porzadnego glosnika moze byc albo zbyt niski punkt podzialu albo po prostu zbyt wielka moc.
Driver mozna zabezpieczyc chocby zarowka bankowa samochodowa.
- cannondalekiller
Witam!
Ja od paru lat mam 4 szt Mackie SA1521.Nigdy jednak nie padł mi driver, za to 6 razy niskotonowe mimo wew. limitera, którega zawsze starałem się nie aktywować zbyt dużym sygnałem. Przy okazji chciałbym zapytać Kolegów czy ktoś z Was ma doświadczenie z podstawieniem do tej paczki innego 16o omowego głośnika, który grałby tak samo lub lepiej niż oryginał? Chętnie bym zaryzykował ze względu na cenę oryginału.
Pozdrawiam!
Ja od paru lat mam 4 szt Mackie SA1521.Nigdy jednak nie padł mi driver, za to 6 razy niskotonowe mimo wew. limitera, którega zawsze starałem się nie aktywować zbyt dużym sygnałem. Przy okazji chciałbym zapytać Kolegów czy ktoś z Was ma doświadczenie z podstawieniem do tej paczki innego 16o omowego głośnika, który grałby tak samo lub lepiej niż oryginał? Chętnie bym zaryzykował ze względu na cenę oryginału.
Pozdrawiam!