Rode NT1-A czy Oktava MK-319
Jakie macie znanie-który majk sprawdzi się lepiej przy nagrywaniu partii wokalnych i gitar „z pieca” raczej z przesterem. ? Rode NT1-A czy Oktava MK-319 a może coś innego do 800zł?
z góry i z dołu wielkie dzięki za pomoc.
wszystko na www.kompozytor.org
Re: Rode NT1-A czy Oktava MK-319
hej, nie mialem stycznosci z rode ale sluchalem próbek dźwiękowych i porównywalem mxl, rode,octavę. Osobiście mam mxl 990 ale kupuję oniedlugo octave mk 319. Rode brzmi tez cieplo ale podobno octava siedzi idealnie w miksie i nie masz klopotów z ś, ć, sz itp. NIe slyszalem,żeby rode mial aż takie notowania co do wokalu choć jest dobry.
Do pieców z przesterem (najlepiej shure sm 57-wiem bo mam:) zapytaj kogoś kto nagrywal na nim.
Ja szukalem glównie "pojemnika" do wokalu a przy okazji do gitar bo jak pisalem mam shure'a:)
Studio project o którym piszesz (wersja 3) to to samo co wersja 1 tyle,że z tlumikiem i różnymi chcarakterystykami. Jeżeli potrzebujesz zmiennych charakterystyk to fajnie:) przypasuje. Jednak Studio project nie ma takiego aksamitnego brzmienia jak octava mk319...ma więcej góry...rode jest tez lepszy...tylko wiesz...mikrofon tez dobiera sie do wokalu.Octava jest ciemniejsza, studio project jaśniejszy....ale octava lapiej siedzi w miksie...nie trzeba tyle kombinować eq...nada sie tez bardziej do lektorów z uwagi na cieplejsze brzmienie:)
to oczywiście moje zdanie...pozdrawiam
Do pieców z przesterem (najlepiej shure sm 57-wiem bo mam:) zapytaj kogoś kto nagrywal na nim.
Ja szukalem glównie "pojemnika" do wokalu a przy okazji do gitar bo jak pisalem mam shure'a:)
Studio project o którym piszesz (wersja 3) to to samo co wersja 1 tyle,że z tlumikiem i różnymi chcarakterystykami. Jeżeli potrzebujesz zmiennych charakterystyk to fajnie:) przypasuje. Jednak Studio project nie ma takiego aksamitnego brzmienia jak octava mk319...ma więcej góry...rode jest tez lepszy...tylko wiesz...mikrofon tez dobiera sie do wokalu.Octava jest ciemniejsza, studio project jaśniejszy....ale octava lapiej siedzi w miksie...nie trzeba tyle kombinować eq...nada sie tez bardziej do lektorów z uwagi na cieplejsze brzmienie:)
to oczywiście moje zdanie...pozdrawiam
www.studiodapson.freehost.pl
nikt więcej nie miał doczynienia z tymi mikrofonami?
wszystko na www.kompozytor.org
- Soundscape
- Kontakt:
...nikt więcej nie miał doczynienia z tymi mikrofonami?...
Wczoraj przesłuchiwałem nagrania (wokal i gitara akustyczna) z kilku mikrofonów. Pośród nich był rode NTK. Nie wiem ile podobny do NT1-A, ale jak dla mnie za jasny. (Sybilianty...) Oktava ma ciemniejsze brzmienie i do wokali powinno wypaść lepiej, choć są tacy, którzy preferują bardziej brzmienie Rode-ów. Ale z wczorajszych przesłuchań co do prezentacji gitary akustycznej najbardziej przypadł mi do gustu Violet Black Knight (napewno da rade z gitarą z pieca), a wokale najbardziej mi się podobały nagrane przez Violet Flamingo Junior (choć to juz całkiem inny pułap cenowy). Słuchałem jeszcze SP B1, ale raczej mi się nie podobał.
Wczoraj przesłuchiwałem nagrania (wokal i gitara akustyczna) z kilku mikrofonów. Pośród nich był rode NTK. Nie wiem ile podobny do NT1-A, ale jak dla mnie za jasny. (Sybilianty...) Oktava ma ciemniejsze brzmienie i do wokali powinno wypaść lepiej, choć są tacy, którzy preferują bardziej brzmienie Rode-ów. Ale z wczorajszych przesłuchań co do prezentacji gitary akustycznej najbardziej przypadł mi do gustu Violet Black Knight (napewno da rade z gitarą z pieca), a wokale najbardziej mi się podobały nagrane przez Violet Flamingo Junior (choć to juz całkiem inny pułap cenowy). Słuchałem jeszcze SP B1, ale raczej mi się nie podobał.
Jeszcze jest mikrofon w tej klasie cenowej Se Electronics SE-2200 A,czy ktoś miał z nim doczynienia? Jak się przedstawia na tle tych o których wspomniano wyżej ?
Kilka tygodni temu też pytałem o Rode NT1-A i dostałem tylko jedną odpowiedź. Co do porównania do NTK. Nagrywałem wokale kiedyś na takim i faktycznie jasny ale też wydawał się dawać ciepłe brzmienie. Być może to reszta sprzętu tak działa, ale NTK naprawdę, bardzo fajnie... Tyle, że jest trzy razy droższy od NT1-A...
Brak pomysłu w tej chwili...
- Soundscape
- Kontakt:
...Kilka tygodni temu też pytałem o Rode NT1-A i dostałem tylko jedną odpowiedź. Co do porównania do NTK. Nagrywałem wokale kiedyś na takim i faktycznie jasny ale też wydawał się dawać ciepłe brzmienie. Być może to reszta sprzętu tak działa, ale NTK naprawdę, bardzo fajnie... Tyle, że jest trzy razy droższy od NT1-A......
Fakt, zapomniałem o ciepełku. Było, było. (Znaczy jest
)
Fakt, zapomniałem o ciepełku. Było, było. (Znaczy jest