Winda na MacBooku - sprawdzi się?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Krizz
Kontakt:
Re: Winda na MacBooku - sprawdzi się?

Post autor: Krizz » sobota 28 lip 2007, 22:01

czasem jest - wyobraź sobie sytuację że dostajesz pliki w formacie wavelaba i digital performera - taniej wyjdzie kupno macka z dwoma systemami niż kupno dwóch osobnych komputerów, nie prawdaż?
...
Dosyć abstrakcyjna sytuacja... kto by wytworzył pliki dla dwóch zupełnie różnych systemów, które nie mogą za soba koekzystować, zamiast tylko dla jednego z nich?

aleph

Post autor: aleph » sobota 28 lip 2007, 22:10

...czasem jest - wyobraź sobie sytuację że dostajesz pliki w formacie wavelaba i digital performera - taniej wyjdzie kupno macka z dwoma systemami niż kupno dwóch osobnych komputerów, nie prawdaż?
...
Dosyć abstrakcyjna sytuacja... kto by wytworzył pliki dla dwóch zupełnie różnych systemów, które nie mogą za soba koekzystować, zamiast tylko dla jednego z nich?...
Krizz nie kumasz zbytnio zdaje sie... Jesli ktos na ten przyklad pracuje w dwych systemach, to na ten przyklad MAC z mozliwoscia odpalania Windowsa jest znacznie lepszy i bardziej funkcjonalny niz taki PC bez mozliwosci odpalania OSX. Jarzysz?

No i jeszcze jedna bardzo wazna sprawa. Wlasnie okazuje sie ze MACBOOK jest w tej chwili tanszy niz jakis lepszy PC. Bo nie wspominam tu o Medionach, czy tez Jakis swiecacych Pavilonach HP.

No i wez ten Design Maca porownaj z czymkowiek...

Pozdro

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » sobota 28 lip 2007, 22:10

...czasem jest - wyobraź sobie sytuację że dostajesz pliki w formacie wavelaba i digital performera - taniej wyjdzie kupno macka z dwoma systemami niż kupno dwóch osobnych komputerów, nie prawdaż?
...
Dosyć abstrakcyjna sytuacja... kto by wytworzył pliki dla dwóch zupełnie różnych systemów, które nie mogą za soba koekzystować, zamiast tylko dla jednego z nich?...
Ludzie którzy współpracują np. przy masteringu ? :]
[addsig]
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl

Awatar użytkownika
Laliszon

Post autor: Laliszon » sobota 28 lip 2007, 23:33

szczerze powiem że jakieś pół roku temu rozważałem prace win na Macu, ale szybko się przekonałem że odbywam sie bez windowsa, programy typu cubase / nuendo robią na macu więc wszystko po staremu (mam oryginalne więc to nie problem) jedyne co nie robi to soundforge ale poprostu gotowy materiał w postaci wavu masteruję sobie na PC z windowsem i wszystko gra. Pozbyłem się problemu złośliwych zarazkow, a i jakoś OSX podoba mi się bardziej. Sam komp też fajne cacko no i firewire 800 mam takie złącze w RME i wszystko robi jak z płatka. Oczywiście nie wywaliłem pecetów ale wolę sobie robić na macu, szczególnie w terenie jakoś lepiej idzie.
Ale kto co lubi, winda na macu nudzi się sama bardzo szybko

Krizz
Kontakt:

Post autor: Krizz » niedziela 29 lip 2007, 12:36

Ludzie którzy współpracują np. przy masteringu ? :]
...
Nie znam Maka ani Digital Performera, przyznaję, ale chodzi mi o to, jaki jest sens tworzenia POŁOWY projektu na DP, a połowy na Wavelabie (tak dla przykładu). Każdy poważny "producent" uzyłby do tego albo jednego, albo drugiego systemu do wykonania całości. Choć fakt, widzę przydatność Windy na Macu w przypadku, gdy wpółpracując z dwoma studiami dostajemy jeden projekt zrobiony w DP, a drugi w Wavelabie, bo jedno studio pracuje na Macach, a drugie na Windzie. Jeżeli o to chodziło Dejote, to sorki - myśleliśmy o różnych sytuacjach :)

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 29 lip 2007, 12:42

......czasem jest - wyobraź sobie sytuację że dostajesz pliki w formacie wavelaba i digital performera - taniej wyjdzie kupno macka z dwoma systemami niż kupno dwóch osobnych komputerów, nie prawdaż?
...
Krizz nie kumasz zbytnio zdaje sie... Jesli ktos na ten przyklad pracuje w dwych systemach, to na ten przyklad MAC z mozliwoscia odpalania Windowsa jest znacznie lepszy i bardziej funkcjonalny niz taki PC bez mozliwosci odpalania OSX. Jarzysz?

No i jeszcze jedna bardzo wazna sprawa. Wlasnie okazuje sie ze MACBOOK jest w tej chwili tanszy niz jakis lepszy PC. Bo nie wspominam tu o Medionach, czy tez Jakis swiecacych Pavilonach HP.

No i wez ten Design Maca porownaj z czymkowiek...

Pozdro...
tanszy??chyba nie widziales nowych asusow.....designu tez......

maki maja jeden niepodwazalny plus - OSX i firewire 800

reszta to juz nic szczegolnego - szczegolnie slabe matryce i temperatury......

audiophone
Kontakt:

Post autor: audiophone » czwartek 02 sie 2007, 13:14

tak na marginesie filmik

mac na pc
http://pl.youtube.com/watch?v=wTEYkTDVYss
http://www.myspace.com/audiophone

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » czwartek 02 sie 2007, 13:39

tanszy??chyba nie widziales nowych asusow.....designu tez......

maki maja jeden niepodwazalny plus - OSX i firewire 800

reszta to juz nic szczegolnego - szczegolnie slabe matryce i temperatury.........
Z tego co zauważyłem to co podlacze pod maca zawsze dziala, na windzie niestety tak nie bylo. Chociaz zdaje sobie sprawe ze laptop ktory mialem wczesniej to nei bylo mistrzostwo swiata, jednak tutaj mialem gwarancje ze driver napisany na apple bedzie dzialal - i to sie sprawdza. Czyli reasumujac to komputer dla ludzi ktorzy nie sa informatykami. Ale takich tematow juz bylo tysiace tak wiec nie chce zaczyna wojen.
Mnie nie bylo stac na eksperymenty typu: czy z tym lapem zadziala to czy tamto.
Pozdro

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 02 sie 2007, 13:51

Z tego co zauważyłem to co podlacze pod maca zawsze dziala, na windzie niestety tak nie bylo.
Z tym bywa roznie. Odwiedz np. forum SSL (Duende) czy RME i tam sprawdz, co sie mowi :)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

ODPOWIEDZ