Gramofon + preamp

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Monk
Re: Gramofon + preamp

Post autor: Monk » piątek 27 lip 2007, 09:00

...karta zintegrowana nie wymaga audacity - wystarczy ze podlaczysz cos pod line in i po odpowiednim ustawieniu miksera musi grac

oczywiscie jakosc sygnalu do i z karty jest dosc niska jednak nie na tyle zeby strasznie szumialo......

Wiesz wydaje mi się że to nie szum, tylko tzw "brum" wywołany przez brak uziemienia. Od wczoraj czytam tematy o uziemieniu, na różnych forach, nic nie pomaga.

Jak to ustawić w mikserze? Gdyby to grało na bierząco chociaż to łatwiej by mi było dojść co jest nie tak..

Awatar użytkownika
Monk

Post autor: Monk » piątek 27 lip 2007, 10:35

Hhahaha.. po zabawie mikserem systemowym i drugim - karty szumy zniknęły, ale dźwięk z gramofonu także :D Pomocy! Help! Panika w kotłowni!

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 27 lip 2007, 19:03

nie rozumiem z czym masz problem - jedyne co musisz zrobic po podlaczeniu sprzetu pod line in do ustawic glosnosc wejscia line in najlepiej na max i je odmutowac........i wszystko bedzie grac

dopiero gdy bedziesz chcial cos nagrac to w zakladce wyboru zrodla nagrywania ustawisz line in i rowniez dajesz na max......

to jest proste jak budowa cepa - nie da sie tu nic spieprzyc

mikser masz jeden - systemowy=karty - to nie sa dwa oddzielne miksery

Awatar użytkownika
Monk

Post autor: Monk » piątek 27 lip 2007, 19:19

...nie rozumiem z czym masz problem - jedyne co musisz zrobic po podlaczeniu sprzetu pod line in do ustawic glosnosc wejscia line in najlepiej na max i je odmutowac........i wszystko bedzie grac

dopiero gdy bedziesz chcial cos nagrac to w zakladce wyboru zrodla nagrywania ustawisz line in i rowniez dajesz na max......

to jest proste jak budowa cepa - nie da sie tu nic spieprzyc

mikser masz jeden - systemowy=karty - to nie sa dwa oddzielne miksery...

I to właśnie nie działa.. Najpierw działało i było buczenie głośniejsze od muzyki, póżniej przestało działać i mam jedynie sam szum.

Awatar użytkownika
Monk

Post autor: Monk » piątek 27 lip 2007, 19:22

Jak nic nie podłączysz do karty i włączysz nagrywanie to masz ten sam szum nagrany co ja teraz ;). A wszystko jest podłączone jak wcześniej. masakra od kilku dni próbuję to ustawić jak powinno być i pomału trace siły.

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » piątek 27 lip 2007, 20:15

...Jak nic nie podłączysz do karty i włączysz nagrywanie to masz ten sam szum nagrany co ja teraz ;). A wszystko jest podłączone jak wcześniej. masakra od kilku dni próbuję to ustawić jak powinno być i pomału trace siły. ...
no to jescze raz
gramofon do preampu pod stereo IN, z wyjscia stereo OUT kabelkiem chinch po przejsciowce na stereo minijack do karty.
i teraz 2 rzeczy.
w panelu od karty musisz sutawic 2 rzeczy.
w opcjach odtwarzania zrobic aby line-in bylo slyszalne i ustawic glosnac jaka chcesz do odsluchu, a w zakladce opcje nagrywania ustawic zrodlo nagrywania line-in i tam ustawic odpowiednia glosnosc (czulosc) wejscia tak, aby nie bylo przesteru (bedzie widac na wskaznikach i w programie w ktorym nagrywasz)

Pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » piątek 27 lip 2007, 20:17

a i jescze jedno.
podlaczyles dobrze uziemienie od gramofonu ? moze to bylo powodem buczenia :>
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
Monk

Post autor: Monk » piątek 27 lip 2007, 20:19

...a i jescze jedno.
podlaczyles dobrze uziemienie od gramofonu ? moze to bylo powodem buczenia :>...

Gdzie mam je podłączyć? Zarówno do gniazdka z tego co czytałem niebezpiecznie, jak i do kaloryfera, a mksera czy wzmacniacza ze specjalnym miejscem na uziemienie nie mam.

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 27 lip 2007, 22:22

......a i jescze jedno.
podlaczyles dobrze uziemienie od gramofonu ? moze to bylo powodem buczenia :>...

Gdzie mam je podłączyć? Zarówno do gniazdka z tego co czytałem niebezpiecznie, jak i do kaloryfera, a mksera czy wzmacniacza ze specjalnym miejscem na uziemienie nie mam. ...
do preampu - a jak bedzie dalej slychac to jeszcze preamp do obudowy komputera albo do grzejnika - zalezy gdzie bedzie lepszy efekt

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 27 lip 2007, 22:23

swoja droga preamp nie ma wejscia na uziemienie???niezly zlom - KAZDY powinien miec

ODPOWIEDZ