Cubase SX3 i metronom

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
gościu
Re: Cubase SX3 i metronom

Post autor: gościu » czwartek 26 lip 2007, 17:35

......Ej, a jak nagrac 4 kliki metronomu na wejsciu nagrywki zeby mozna bylo latwo potem zsynchronizowac wokal z projektem? Mam tak: sygnal z majka do miksera SCC4, a wyjscie miksera do MPC500 i teraz chce nagrac sobie zwrotke pod petle bitu ktory leci z MPC500 majac slyszalne te 4 kliki nabijajace... jak to cholera zrobic? ...
Najlepiej włączyć instrument vst, który jest w cubase (chyba lm7) tam wybrać ustawienie percussion i masz prawie te same kliki co w metronomie. na początku nagrać przez midi kilka pyknięć i leci......
Możesz też użyć funkcji precount click taka gwiazdka na pasku po prawej, jeśli masz zsynchronizowany komp z mpc.
Gram, śpiewam, nagrywam i robię jako producent...

WBH-2006

Post autor: WBH-2006 » czwartek 26 lip 2007, 18:06

Dobra, a jak chce nagrywac wokal do MPC bez Kubusia, to jak to nagrac z tym klikiem? Leci sobie zapetlona sekwencja w sluchawach, a ja pizgam perfomance do majka i zeby teraz to sie nagralo z poczwornym nabiciem przed wejsciem wokalu, aby latwo zrobic pozniej wizualnie synchro - normalnie kminie juz ponad godzine... pomocy!

WBH-2006

Post autor: WBH-2006 » czwartek 26 lip 2007, 19:39

Oka, aktualnie mam awarie przepalonych obwodow, bo zajwilem sie na kreatywna nagrywke, a tu lopatologika, kwa! Bede musial polutowac od nowa kable i w ogole powiedzcie wymiana EMU z niesymetrycznej na symetryczna siorke cos zmieni? Olewajac Kielbase chce nagrywac do MPC, ale pojemnika moge podpiac tylko przez mikser, ktory jest podlaczony z PC poza kabina, kwa! To wykminilem, ze bita zapodam do kabiny z PC, a nagram na MPC polaczonej z mikserem (wyjscia record out z SCC4 do 500ki i bedzie nagrywal wokal, tylko jak tam wstawic NABICIE RYTMU JAKO ZNACZKI SYNCHRONIZACJI , kwa????)

gościu

Post autor: gościu » czwartek 26 lip 2007, 19:52

...Oka, aktualnie mam awarie przepalonych obwodow, bo zajwilem sie na kreatywna nagrywke, a tu lopatologika, kwa! Bede musial polutowac od nowa kable i w ogole powiedzcie wymiana EMU z niesymetrycznej na symetryczna siorke cos zmieni? Olewajac Kielbase chce nagrywac do MPC, ale pojemnika moge podpiac tylko przez mikser, ktory jest podlaczony z PC poza kabina, kwa! To wykminilem, ze bita zapodam do kabiny z PC, a nagram na MPC polaczonej z mikserem (wyjscia record out z SCC4 do 500ki i bedzie nagrywal wokal, tylko jak tam wstawic NABICIE RYTMU JAKO ZNACZKI SYNCHRONIZACJI , kwa????) ...
Nie rozumiem po co robisz sobie podwójną robotę. Chyba lepiej wgrać to do kubusia, a potem razem lub osobno do samplera. Nie znam Mpc mam CD3000, ale chyba bym tak zrobił, u mnie w akaiu nie ma metronomu, jest tylko synchro start.

WBH-2006

Post autor: WBH-2006 » czwartek 26 lip 2007, 21:06

No chyba ta bede musial tak zrobic, kombinowalem, zeby nagrac do mpc, ale zdaje sie ze nic z tego, oczywiscie mam wokal juz wgrany i nawet przyciety z przodu i z tylu ze da sie z pada odpalic, ale to nie to, nie wiem

WBH-2006

Post autor: WBH-2006 » czwartek 26 lip 2007, 22:02

Zaraz urodze chyba Juz mam taka sieke od tych wejsc i wyjsc.. asio, wav, pci card itd. ze z czajnika normalnie kipi Chcialbym po prostu miec sladzik audio z 4 kliknieciami naliczania metronomu i dalej normalnie wokal... tak czaje wlasnie, ze metronom moze nabijaz z mpc albo z cubase, a moge tez nagrac przez asio albo wav, hmm ciezka rozkmina Potestuje moze cos z tego VST LM7

WBH-2006

Post autor: WBH-2006 » czwartek 26 lip 2007, 22:27

Z tym LM7 to jakas padaka, ale juz wykombinowalem - zaladowalem do Kubusia tak jak zawsze petle kilka razy akurat o dlugosci zwrotki na sciezce stereo i 4 traczki mono na wokal, to tak mysle zgrac moze pod cool editem wysylke patchmiksem z asio na wav razem z klikiem i potem zaimportowac przyciety pliczek, dzieki czemu bedzie bez latencji (wiem, ze mozna przesuwac tracka o milisekundy, ale to cos nie to), zamotane po calosci

gościu

Post autor: gościu » czwartek 26 lip 2007, 22:36

...Z tym LM7 to jakas padaka, ale juz wykombinowalem - zaladowalem do Kubusia tak jak zawsze petle kilka razy akurat o dlugosci zwrotki na sciezce stereo i 4 traczki mono na wokal, to tak mysle zgrac moze pod cool editem wysylke patchmiksem z asio na wav razem z klikiem i potem zaimportowac przyciety pliczek, dzieki czemu bedzie bez latencji (wiem, ze mozna przesuwac tracka o milisekundy, ale to cos nie to), zamotane po calosci ...
W Kubusiu możesz podłożyć i zrobić bardzo dokładnie metronom. Wiem bo pare razy robiłem takie podkładki. Masz mnóstwo narzędzi. Przede wszystkim ustawianie tempa do 1\\100. Tylko ustaw sobie dokładnie ścieżkę audio na początku taktu i hola...
Pozdro

WBH-2006

Post autor: WBH-2006 » czwartek 26 lip 2007, 22:47

W Kubusiu możesz podłożyć i zrobić bardzo dokładnie metronom. Wiem bo pare razy robiłem takie podkładki. Masz mnóstwo narzędzi. Przede wszystkim ustawianie tempa do 1\\100. Tylko ustaw sobie dokładnie ścieżkę audio na początku taktu i hola...
Pozdro
...
No ta, ale nie wiem jak to zrobic, zeby to bylo wszystko dobrze zsynchronizowane... chyba po prostu nagram tak jak leci i pozniej dopasuje na sluch, a dla ziomka dokleje te kliki juz w zsynchronizowanym pliczku, zeby sobie lajtowo wszystkie sciezki spasowal

gościu

Post autor: gościu » czwartek 26 lip 2007, 22:53

... W Kubusiu możesz podłożyć i zrobić bardzo dokładnie metronom. Wiem bo pare razy robiłem takie podkładki. Masz mnóstwo narzędzi. Przede wszystkim ustawianie tempa do 1\\100. Tylko ustaw sobie dokładnie ścieżkę audio na początku taktu i hola...
Pozdro
...
No ta, ale nie wiem jak to zrobic, zeby to bylo wszystko dobrze zsynchronizowane... chyba po prostu nagram tak jak leci i pozniej dopasuje na sluch, a dla ziomka dokleje te kliki juz w zsynchronizowanym pliczku, zeby sobie lajtowo wszystkie sciezki spasowal
...
Musisz metodą prób i błędów ustawić metronom na taką wartość, żeby początek i koniec utworu się zgadzał. Żeby dokładnie przesunąć ścieżkę powiększ ją sobie i z górnego paska tam gdzie masz ustawione najprawdopodobniej "bar" wybierz use quantize i wartość 1\\64 lub 1\\128 i wtedy ścieżka bardzo dokładnie ci się przesunie.

ODPOWIEDZ