Pokażcie mi właściwą drogę
witam, jestem perkusistą od 2 lat. znam sie na perkusji (bębny, talerze, naciągi itd) ale jestem kompletnie zielony w elektronice. niedawno kupiłem EiS, super gazetka :D. tak sobie czytam czytam i kompletnie nic nie czaje. tak samo na tym forum. czytam cos i nie wiem o co biega (np. podłącz do tego za pomocą tego przez to z tym). chciałbym zgłebic tą wiedze i...od czego zacząc? interesuje mnie nagrywanie garów( jak, gdzie, z czym ,jak), mix itd. moze podajcie jakies wskazówki, tematy od których powinienem zacząc, podstawy, te minimum które powiniem wiedzec jako perkusista. moze niektórzy mnie wysmieją za ten temat ale mnie chodzi wyłącznie zeby ktos mnie nakierował na własciew info. pozdro
perkusista
Re: Pokażcie mi właściwą drogę
Ja tam bebny robie na mpc500 

...Ja tam bebny robie na mpc500
...
Co się tak chwalisz wybuch tą mpc 500 wciąż - audostacja dałą Ci zniżkę w zamian za reklamę, czy jak ?
[addsig]

Co się tak chwalisz wybuch tą mpc 500 wciąż - audostacja dałą Ci zniżkę w zamian za reklamę, czy jak ?
[addsig]
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl
Jeśli chodzi Ci o poznanie podstaw to polecam zapoznanie się z książką "Real World Digital Audio".
http://helion.pl/ksiazki/rwdaep.htm
[addsig]
http://helion.pl/ksiazki/rwdaep.htm
[addsig]
...witam, jestem perkusistą od 2 lat. znam sie na perkusji (bębny, talerze, naciągi itd) ale jestem kompletnie zielony w elektronice. niedawno kupiłem EiS, super gazetka :D. tak sobie czytam czytam i kompletnie nic nie czaje. tak samo na tym forum. czytam cos i nie wiem o co biega (np. podłącz do tego za pomocą tego przez to z tym). chciałbym zgłebic tą wiedze i...od czego zacząc? interesuje mnie nagrywanie garów( jak, gdzie, z czym ,jak), mix itd. moze podajcie jakies wskazówki, tematy od których powinienem zacząc, podstawy, te minimum które powiniem wiedzec jako perkusista. moze niektórzy mnie wysmieją za ten temat ale mnie chodzi wyłącznie zeby ktos mnie nakierował na własciew info. pozdro...
No musisz trochę poczytać... sporo jest na forum i w FAQ.Jest też kilka dobrych książek na rynku, tylko mnie nie pytaj o tytuły, bo ostatnią czytałem ze dwa lata temu
No i estrada i studio!
No musisz trochę poczytać... sporo jest na forum i w FAQ.Jest też kilka dobrych książek na rynku, tylko mnie nie pytaj o tytuły, bo ostatnią czytałem ze dwa lata temu

Gram, śpiewam, nagrywam i robię jako producent...
Ach oczywiście! byłbym zapomniał - polecam zapoznanie się z zawartością strony www.studio.use.pl - porusza wiele zagadnień związanych z pracą przy realizacji dźwięku opisanych od podstaw - np. seria artykułów o nagłaśnianiu koncertów.
[addsig]
[addsig]
he he:) witam :)
też gram na bebnach i jeszcze 2 lata temu nic nie wiedzialem
czytalem EiS (Estradaę i Studio) i niccc:)
rączka:)
ja zaczynalem od kursu na allegro - podstawy realizacji studyjnej czy cos takiego - kupilem za 50 zl - tam byly podstawy o kartach muzycznych, naglaśnianiu, nagrywanium komputerach itp - szukaj takich kursików:)
Jak chcesz-moge pomóc na maila...za kilka dni...mnich123@wp.pl
mialem tez kolegów którzy nagrywali demówki na kompach i od nich dowiedzialem sie troszkę molestując ich niemilosiernie kupując pierwszego kompa z kartą muzyczna z 1 wejściem stereo-nagralem na niej "plytę "mojego zespolu umiejąc malo...za malo...ale wiesz-trzeba iśc do przodu (z blędami równiez ale nagrywać)
czytalem EiS mimo,że nie rozumialem za dużo-z czasem bylo latwiej:)
korzystaj z forum choc jest tu troche osób niezbyt przyjaznych i zadufanych ale olej ich uwagi i pytaj o wszystko - wcześniej w wyszukiwarce wpisz szukane slowo dopiero potem zadawaj pytania
pochodź do sklepów komputerowych i pytaj sie o podstawy kart muzycznych i komputerów do studia domowego itp - czytaj tez w internecie
Potrzeba Ci:
-komputera z kartą muzyczną(np. Soundblater live 24 bity)
-program do nagrywania w kompie - np. Cool Edit(fajny, prosty),Cubase, Sonar, Logic...
-mikser - do podlączenia mikrofonów od perkusji
-mikrofony do perkusji
-sluchawki referencyjne - inne np hi-fi nie za bardzo sie nadadzą...
np. akg,tonsil, behringer
-przydalyby sie tzw. odsluchy studyjne czyli kolumienki do odsuchania tego co nagraleś ale na totalny początek niech będą zwykle kolumny od wieży...
-kable do mikrofonów aby polączyć je z mikserem
-kabel lączący mikser z karta muzyczna w kompie
-2 statywy do mikrofonów - reszta ma wlasne przyczepy do bębnów
Nabądż komputer, kartę muzyczna choćby SOUNBLASTER LIVE 24 BITY
Ja na niej nagrywalem calą pierwszą plytę - na poczatek starczy - koszt uzywanej to nawet 35 zl (allegro)
Ta karta ma 1 wejście stereo ( 2 mono) - jak nie wiesz o co biega pytaj:)
Do kompa ( wystarczy okolo 1,6 GHZ 512 RAM )z karta muzyczną
dokupilem mikser firmy behringer powinien mieć choc 8 wejść xlr -tzn. do podlączenia 8 mikrofonów - tyle potrzeba mniej więcej na caly zestaw
ja naglośnilem perkusję 7 mikrofonami (firmy samson - mozna kupić je w w walizce - caly komplet -okolo 900 zl -używany mniej -allegro
1-do stopy(musi być osobny i inny niż do np. wokalu-stopa wytwarza duże cisnienie podczas uderzeń więc zwykly mikrofon nie wytrzyma tego)
2-do werbla
3,4,5 do kotlów
6,7 do blach - overheady tzw. pojemnościowe mikrofony
po wpięciu kabli z mikrofonów do miksera za pomocą EQUALIZERA tzn regulowanego pasma wysokich, niskich i średnich częstotliwości ustawilem brzmienie każdej cześci zestawu perkusyjnego
Bardzo ważne albo najwazniejsze jest to aby po uderzeniu w każdy element zestawu perkusyjnego sygnal nie byl za mocny - tzn. nie przesterowywal - uslyszysz znieksztalcenia, warkoty - niemily dźwięk. Można to też zobaczyc np.w mikserze - sygnal ukazując sie w pionowym slupku zielono-żolto-czerownych diód osiągnie czerowny poziom!!!Najlepiej wtedy ściszyć sygnal.
po naglośnieniu perkusji w mikserze kabelkiem 2 x chinch z jednej strony( a z drugiej maly jack stereo) wpiąlem sie do karty - chinch'ami w miser pod 2 wyjścia tape out a malym jackiem stereo do karty na wejście mikrofonowe - kolor czarny bodajże
w programie do nagrywania Sonar 3 oraz na mikserze ustawilem poziom glosności perkusji aby nie byl za wysoki ( nie przesterowal- żeby nie zapalala sie czerwona dioda w pionowym slupku poziomu glośności)-jak nie wiesz pytaj
Nie mozesz tez ustawić za niskiego poziomu glośności - wtedy bedziesz skazany na ewentualny szumy- trzeba ustawić tak,żeby sygnal z każdego mikrofonu dochodzil do zóltej diody w pionowym slupku glośności
wcisnąć rec - nagrywasz:)
wiem,że to dużo i może nie rozumiesz większości rzeczy ale pytaj
mogę sie zalożyć że jest wiele innych sposobów innych niż mój
jesli chodzi o nagrywanie perki
mozna ją nagrac na 1 mikrofon - cienko wyjdzie ale można
Wtedy kupujesz
-kompa z kartą (ta sama)
-mikser z 1 wejściem xlr
-mikrofon pojemnościowy
-statyw do mikrofonu
ale to wyjdzie troche lepiej niz z dyktafonu...
Można też na 3 mikrofony, 5 mikrofonów ale 8 to najlepsza ilość
Wiecej zabawy i trudu, kasy ale warto.
Zlap kogoś kto Ci pomoże cokolwiek zrobić w tym kierunku-
-kupic komputer z kartą - to w sklepie kompyterowym:)
-wybrac mikser,mikrofony, naglosnić perkusję - ...
-opanowac podstawy programu nagrywającego w kompie - ...
-nagrać cokolwiek
zmiksować perkusję - to to odlóż sobie na później - najpierw cokolwiek nagraj
wiesz...do nagrywania perki to przydaloby sie dobrze wytlumione pomieszczenie - to jest bardzo ważne...dobrze przygotowane akustycznie pomieszczenie...
to temat rzeka a perkę naglośnic i nagrac dobrze jest trudno i kosztownie jesli zaczynasz od zera ale warto:))))))))))
To jest moje zdanie odnośnie nagrywania perki i pewnie znajdzie sie ktoś kto to wyśmieje no ale...
Ja mam jeszcze malo doświadczenia i wiedzy - wciąż się uczę ale świetnie Cie rozumiem
Prosze nie krytykować moich pomyslów tylk pomóc koledze...
też gram na bebnach i jeszcze 2 lata temu nic nie wiedzialem
czytalem EiS (Estradaę i Studio) i niccc:)
rączka:)
ja zaczynalem od kursu na allegro - podstawy realizacji studyjnej czy cos takiego - kupilem za 50 zl - tam byly podstawy o kartach muzycznych, naglaśnianiu, nagrywanium komputerach itp - szukaj takich kursików:)
Jak chcesz-moge pomóc na maila...za kilka dni...mnich123@wp.pl
mialem tez kolegów którzy nagrywali demówki na kompach i od nich dowiedzialem sie troszkę molestując ich niemilosiernie kupując pierwszego kompa z kartą muzyczna z 1 wejściem stereo-nagralem na niej "plytę "mojego zespolu umiejąc malo...za malo...ale wiesz-trzeba iśc do przodu (z blędami równiez ale nagrywać)
czytalem EiS mimo,że nie rozumialem za dużo-z czasem bylo latwiej:)
korzystaj z forum choc jest tu troche osób niezbyt przyjaznych i zadufanych ale olej ich uwagi i pytaj o wszystko - wcześniej w wyszukiwarce wpisz szukane slowo dopiero potem zadawaj pytania
pochodź do sklepów komputerowych i pytaj sie o podstawy kart muzycznych i komputerów do studia domowego itp - czytaj tez w internecie
Potrzeba Ci:
-komputera z kartą muzyczną(np. Soundblater live 24 bity)
-program do nagrywania w kompie - np. Cool Edit(fajny, prosty),Cubase, Sonar, Logic...
-mikser - do podlączenia mikrofonów od perkusji
-mikrofony do perkusji
-sluchawki referencyjne - inne np hi-fi nie za bardzo sie nadadzą...
np. akg,tonsil, behringer
-przydalyby sie tzw. odsluchy studyjne czyli kolumienki do odsuchania tego co nagraleś ale na totalny początek niech będą zwykle kolumny od wieży...
-kable do mikrofonów aby polączyć je z mikserem
-kabel lączący mikser z karta muzyczna w kompie
-2 statywy do mikrofonów - reszta ma wlasne przyczepy do bębnów
Nabądż komputer, kartę muzyczna choćby SOUNBLASTER LIVE 24 BITY
Ja na niej nagrywalem calą pierwszą plytę - na poczatek starczy - koszt uzywanej to nawet 35 zl (allegro)
Ta karta ma 1 wejście stereo ( 2 mono) - jak nie wiesz o co biega pytaj:)
Do kompa ( wystarczy okolo 1,6 GHZ 512 RAM )z karta muzyczną
dokupilem mikser firmy behringer powinien mieć choc 8 wejść xlr -tzn. do podlączenia 8 mikrofonów - tyle potrzeba mniej więcej na caly zestaw
ja naglośnilem perkusję 7 mikrofonami (firmy samson - mozna kupić je w w walizce - caly komplet -okolo 900 zl -używany mniej -allegro
1-do stopy(musi być osobny i inny niż do np. wokalu-stopa wytwarza duże cisnienie podczas uderzeń więc zwykly mikrofon nie wytrzyma tego)
2-do werbla
3,4,5 do kotlów
6,7 do blach - overheady tzw. pojemnościowe mikrofony
po wpięciu kabli z mikrofonów do miksera za pomocą EQUALIZERA tzn regulowanego pasma wysokich, niskich i średnich częstotliwości ustawilem brzmienie każdej cześci zestawu perkusyjnego
Bardzo ważne albo najwazniejsze jest to aby po uderzeniu w każdy element zestawu perkusyjnego sygnal nie byl za mocny - tzn. nie przesterowywal - uslyszysz znieksztalcenia, warkoty - niemily dźwięk. Można to też zobaczyc np.w mikserze - sygnal ukazując sie w pionowym slupku zielono-żolto-czerownych diód osiągnie czerowny poziom!!!Najlepiej wtedy ściszyć sygnal.
po naglośnieniu perkusji w mikserze kabelkiem 2 x chinch z jednej strony( a z drugiej maly jack stereo) wpiąlem sie do karty - chinch'ami w miser pod 2 wyjścia tape out a malym jackiem stereo do karty na wejście mikrofonowe - kolor czarny bodajże
w programie do nagrywania Sonar 3 oraz na mikserze ustawilem poziom glosności perkusji aby nie byl za wysoki ( nie przesterowal- żeby nie zapalala sie czerwona dioda w pionowym slupku poziomu glośności)-jak nie wiesz pytaj
Nie mozesz tez ustawić za niskiego poziomu glośności - wtedy bedziesz skazany na ewentualny szumy- trzeba ustawić tak,żeby sygnal z każdego mikrofonu dochodzil do zóltej diody w pionowym slupku glośności
wcisnąć rec - nagrywasz:)
wiem,że to dużo i może nie rozumiesz większości rzeczy ale pytaj
mogę sie zalożyć że jest wiele innych sposobów innych niż mój
jesli chodzi o nagrywanie perki
mozna ją nagrac na 1 mikrofon - cienko wyjdzie ale można
Wtedy kupujesz
-kompa z kartą (ta sama)
-mikser z 1 wejściem xlr
-mikrofon pojemnościowy
-statyw do mikrofonu
ale to wyjdzie troche lepiej niz z dyktafonu...
Można też na 3 mikrofony, 5 mikrofonów ale 8 to najlepsza ilość
Wiecej zabawy i trudu, kasy ale warto.
Zlap kogoś kto Ci pomoże cokolwiek zrobić w tym kierunku-
-kupic komputer z kartą - to w sklepie kompyterowym:)
-wybrac mikser,mikrofony, naglosnić perkusję - ...
-opanowac podstawy programu nagrywającego w kompie - ...
-nagrać cokolwiek
zmiksować perkusję - to to odlóż sobie na później - najpierw cokolwiek nagraj
wiesz...do nagrywania perki to przydaloby sie dobrze wytlumione pomieszczenie - to jest bardzo ważne...dobrze przygotowane akustycznie pomieszczenie...
to temat rzeka a perkę naglośnic i nagrac dobrze jest trudno i kosztownie jesli zaczynasz od zera ale warto:))))))))))
To jest moje zdanie odnośnie nagrywania perki i pewnie znajdzie sie ktoś kto to wyśmieje no ale...
Ja mam jeszcze malo doświadczenia i wiedzy - wciąż się uczę ale świetnie Cie rozumiem
Prosze nie krytykować moich pomyslów tylk pomóc koledze...
www.studiodapson.freehost.pl
ACHA I JESZCZE JEDNO - Z TEGO CO WIEM TO TRZEBA ZAPRENUMEROWAC EiS ALBO PRZEDLUZYĆ PRENUMERATĘ
ALE!!!!!!!!!
JEST TERAZ W TYM CZASOPIŚMIE OSOBNO PORADNIK NIEJAKIEGO OLOWNI O NAGRYWANIU W STUDIO - CIEKAWE CZY TO DOBRE?ALE WARTO ŻEBYŚ TO MIAL!JEST W NIM KILKADZIESIĄT STRON PEWNIE...
OD CZEGOŚ ZACZNIJ
TO BĘDZIE NA PEWNO DOBRE- ZDOBADŹ TO!!!!!!
ALE!!!!!!!!!
JEST TERAZ W TYM CZASOPIŚMIE OSOBNO PORADNIK NIEJAKIEGO OLOWNI O NAGRYWANIU W STUDIO - CIEKAWE CZY TO DOBRE?ALE WARTO ŻEBYŚ TO MIAL!JEST W NIM KILKADZIESIĄT STRON PEWNIE...
OD CZEGOŚ ZACZNIJ
TO BĘDZIE NA PEWNO DOBRE- ZDOBADŹ TO!!!!!!
przepraszam wszystkich za te posty - cos sie pokielbasilo...
!!!!!!kup ten poradnik!!!!!!!!!!!
!!!!!!kup ten poradnik!!!!!!!!!!!
najwazniejsze abys nabył Soundblatera najsampierw