Karta dźwiękowa + preamp mic

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
hid37
Re: Karta dźwiękowa + preamp mic

Post autor: hid37 » czwartek 26 lip 2007, 14:12

...Nie powiedzieles najwazniejszego - jaki mikrofon i jak ustawiony do pieca

Zakladam ze zestaw gitara/wzmak gra tak jak chcesz i chcesz dokladnie ten dzwiek uchwycic.

W tym wypadku porporcje "wplywu na brzmienie" rozkladaja sie w mojej ocenie mniej wiecej tak:

60% - typ mikrofonu
35% - ustawienie mikrofonu oraz pomieszczenie w jakim nagrywasz
4% - preamp
1% - karta

Inaczej mowiac - dobierajac odpowiedni mikrofon oraz manipulujac jego ustawieniem mozesz uzyskac bardzo duzo, zmiana preampu i karty to tylko kosmetyka.

Klasyk do pieca to Shure SM57, ale mozna uzywac najrozmaitszych. Bardzo dobrze sie spisuja pojemnosciowe wielkomembranowe. Kazdy da inne brzmienie... inaczej zabrzmi jak ustawisz tuz przy glosniku, inaczej jak dalej, inaczej jak przy brzegu membrany, inaczej jak przy srodku... mozliwosci masz na dlugie miesiace experymentow.

...

Pieszczenie to zwykły pokój, używam sE reflexion filter, więc akustyka pokoju jak dla mnie ma aż tak ogromnego wpływu. Aczkolwiek i tak bede pokój przebudowywał troche pod zwględem nagrywania.

Aktualnie mam bardzo średni mikrofon dynamiczny - JTS N-7 instrumentalno wokalny. Nagrywalem do tej pory na B1 Studio Projects ale nagle przestał mi działać i pozostał JTS.

Zatem... co radzicie? Karte i tak chcialbym wymienić na lepszą, preamp też.

Awatar użytkownika
hid37

Post autor: hid37 » czwartek 26 lip 2007, 14:15

Jezeli chodzi o ustawienia mic to JTS'a przystowiałem do jednego z górnych głośników (4x12) ok 5cm od kolumny.

B1 stał troche dalej, po środku.

Awatar użytkownika
mnich123

Post autor: mnich123 » czwartek 26 lip 2007, 14:37

...sam nawet nie wiedzialem źe preamp i karta to tak malo...z czego to wynika Szkudlik?Rzeczywiście przy dobrym ustawieniu pieca wystarczy mieć dobre pomieszczenie i mikrofon a reszta to tylko kilka procent? ...

To zostało nagrane w dobrym pomieszczeniu, SM57, preamp to mikserek Behringer UB802, karta - na płycie głównej PC.
...
o fucken:)
tak w ogóle to skąd wiesz,że to bylo nagrywane wlaśnie na takim sprzęcie?
No i utworek mi się podoba:)))))Solo pikne:)

a czy polecilibyście koledze który pyta o sprzet kartę na usb czy na pci lub fire wire?
www.studiodapson.freehost.pl

minimax

Post autor: minimax » czwartek 26 lip 2007, 14:39

Generalnie Twój problem jest daleki od preampu i karty, a nawet mikrofonu. Jeżeli się upierasz, to zacząłbym od zakupu SM-a 57. Jednak najpierw musisz zanalizować klika rzeczy: czy brzmienie, które uzyskujesz na żywca dobrze się miksuje? Byłoby fajnie sprawdzić to z jakimś przyzwoitym perkusistą. Używasz rzadkiego wzmaka, nie wiem jakie są Twoje wzorce brzmieniowe i co chcesz uzyskać, ale z doświadczenia wiem że 99% problemów przy nagrywaniu gitary zaczyna się u gitarzysty, potem jego sprzęt a na szarym, dalekim końcu sprzęt nagrywający. Powiedziałbym, że w przypadku pasma gitary elektrycznej sprzęt nagrywający prawie nie ma znaczenia (poza mikrofonem).

Co do miksu: zrobienie garów na kompie to cholerna sztuka, a jeśli one nie zagadają to całość nigdy nie ożyje.

Jeśli zależy Ci na muzie to moja rada jest następująca: graj próby z bębniarzem i nagrywaj je (na jeden mikrofon - im lepszy tym lepiej). W ten sposób dużo się nauczysz i zaczniesz kumać o co w tym chodzi.

Jeżeli masz brzmienie w łapie, to Twoje wiosło zagada na Sound Blasterze tak że papcie spadną, a jeśli nie masz w łapie, to żaden preamp tego nie uratuje.

Możesz jeszcze popróbować z innym wzmakiem, inną paczką - nie znam mesy, ale chyba chodzi o czysty kanał? Dobrze może wypaść rivera albo orange.
[b][url=http://jurekmuszynski.com]jurekmuszynski.com[/url][/b]

Awatar użytkownika
hid37

Post autor: hid37 » czwartek 26 lip 2007, 16:11

...Generalnie Twój problem jest daleki od preampu i karty, a nawet mikrofonu. Jeżeli się upierasz, to zacząłbym od zakupu SM-a 57. Jednak najpierw musisz zanalizować klika rzeczy: czy brzmienie, które uzyskujesz na żywca dobrze się miksuje? Byłoby fajnie sprawdzić to z jakimś przyzwoitym perkusistą. Używasz rzadkiego wzmaka, nie wiem jakie są Twoje wzorce brzmieniowe i co chcesz uzyskać, ale z doświadczenia wiem że 99% problemów przy nagrywaniu gitary zaczyna się u gitarzysty, potem jego sprzęt a na szarym, dalekim końcu sprzęt nagrywający. Powiedziałbym, że w przypadku pasma gitary elektrycznej sprzęt nagrywający prawie nie ma znaczenia (poza mikrofonem).

Co do miksu: zrobienie garów na kompie to cholerna sztuka, a jeśli one nie zagadają to całość nigdy nie ożyje.

Jeśli zależy Ci na muzie to moja rada jest następująca: graj próby z bębniarzem i nagrywaj je (na jeden mikrofon - im lepszy tym lepiej). W ten sposób dużo się nauczysz i zaczniesz kumać o co w tym chodzi.

Jeżeli masz brzmienie w łapie, to Twoje wiosło zagada na Sound Blasterze tak że papcie spadną, a jeśli nie masz w łapie, to żaden preamp tego nie uratuje.

Możesz jeszcze popróbować z innym wzmakiem, inną paczką - nie znam mesy, ale chyba chodzi o czysty kanał? Dobrze może wypaść rivera albo orange.
...

Brzmienie na żywca jest bez zarzutu, takie jakie sobie upodobałem - idealnie.

Nie chodzi o kanał czysty tylko przesterowny, załączam jedną próbkę którą nagralem dosc dawno temu na JTS'ie i piecu line6 (pera z percussion studio): http://download.yousendit.com/801894A3002C40D7

To nagranie w mojej opini wypadło niezle, ale brakuje mi tu strasznie efektu surround, tzn nie czuje żeby ten dzwiek mnie otaczał. Wiem że nie osiągne tutaj tego co w prawdziwym studio ale chciałbym troche uprofesjonalnic nagrania.

PS. mam też troche lamerski problem z głośniością, jak nagrywalem na piecu trazystorowym line6 to było spoko jeszcze. Ale lampiaki trzeba rozkrecic żeby zagadały, więc jak mese rozkręcam do przynajmniej połowy to ani w EQ na kompie ani na peampie nie moge sie odpowiednio sciszyć ani pozbyć szumów....

Awatar użytkownika
hid37

Post autor: hid37 » czwartek 26 lip 2007, 16:19

minimax to nagranie ktore wrzuciles jest bardzo dobre, czegos takiego mniej wiecej szukam właśnie (tzn głębi tego nagrania)... za pewne moje umiejętności pozostawiają wiele do życzenia, ale chętnie dowiedziałbym się co nieco jak takie coś zrealizować.

Awatar użytkownika
mnich123

Post autor: mnich123 » czwartek 26 lip 2007, 16:32

...minimax powiedz nam jak dokladnie nagraleś (lub kto inny) tę gitarkę

1) Jak ustawileś mikrofon?
2) Na ile nagrywaleś śladów? Piszesz,że jednym sm57? Tylko, tak?
3) Pomieszczenie mocno czy slabo wytlumione?
4) Piec lampowy(z tego co slyszę - lub mnie popraw) rozkręcony mocno czy nie? Ile w skali 10?
5) Co zrobileś z gitara w miksie? Przesunięcia ścieżek względem siebie?Efekty, korekcja?Czy bardzo malo ingerowaleś?

Napisz- po prostu jestem ciekaw choc widac,że ręka gitarmana tu bardzo dużo robi...

minimax

Post autor: minimax » czwartek 26 lip 2007, 16:33

Na tym nagraniu jest taki dziwny efekt jakbyś puścił muzę przez zestaw hifi i nagrał ją ponownie przez tani mikrofon. Może jakiś kiepski pogłos? Na dzień dobry proponuję:

1. Kupić jednak SM57,
2. Eksperymentalnie znaleźć dla niego najlepsze miejsce przy głośniku. Jako punkt wyjścia wybierz połowę promienia,
3. Wyłączyć wszystkie efekty i EQ!
4. Sprawdzić czy wszystkie efekty i eq są WYłączone,
5. Nagrać dwa razy i rozłożyć w panoramie.

To taki punkt wyjścia do dalszej zabawy. Duble możesz później spróbować zrobić przez inny wzmak albo paczkę.

Poza tym: wprawdzie nie gram takich rzeczy, ale kojarzą mi się z niskim strojem, który najczęściej wypada w takiej muzie korzystniej niż standardowy.

A ostatniego zdania o ściszeniu i szumach nie rozumiem - znaczy - przesterowuje się mikrofon lub preamp?

Awatar użytkownika
mnich123

Post autor: mnich123 » czwartek 26 lip 2007, 16:35

......minimax powiedz nam jak dokladnie nagraleś (lub kto inny) tę gitarkę

4) Piec lampowy(z tego co slyszę - lub mnie popraw) rozkręcony mocno czy nie? Ile w skali 10?
5) Co zrobileś z gitara w miksie? Przesunięcia ścieżek względem siebie?Efekty, korekcja?Czy bardzo malo ingerowaleś?

Napisz- po prostu jestem ciekaw choc widac,że ręka gitarmana tu bardzo dużo robi...
...
heheh tzn. opisz jak to ktoś nagrywal jesli wiesz oczywiście:)

minimax

Post autor: minimax » czwartek 26 lip 2007, 16:46

......minimax powiedz nam jak dokladnie nagraleś (lub kto inny) tę gitarkę

1. Dokładnie nie pamiętam, ale gdzieś w okolicach połowy promienia głośnika, kilka cm od frontu (2 - 5 cm?),

2. Jeden ślad, jeden jedyny pożyczony Shure

3. Dość korzystny, nieregularny pokój z dywanem i w większości obitymi meblami,

4. Kombo lampowe Monacor, przester z pieca, master w okolicach 4 - 5,

5. Jedyne co zrobiłem ze ścieżką to pogłos, chyba typu plate.

ODPOWIEDZ