Zawód inż. dźwięku a wykształcenie muzyczne

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Aurora
Re: Zawód inż. dźwięku a wykształcenie muzyczne

Post autor: Aurora » piątek 20 lip 2007, 13:47

ok ok

Problem to ja dopiero mam

Chcialem rozpoczac nauke na kierunku rezyseria dzwieku na AFiT,
> >> niestety okazalo sie, ze termin skladania dokumentow uplynal 20
> >> czerwca :(

Bardzo prosze o namiary na rezyserie(realizacje) dzwieku w Warszawie

z góry thx

Awatar użytkownika
_marek

Post autor: _marek » piątek 20 lip 2007, 15:13

...inżyner dźwięku po Polibudzie = bardziej techniczne podejście do realizacji
reżyser dźwięku po Uniwerku Poznanskim = jak wyzej
reżyser dźwięku po AM w Warszawie = bardziej muzyczne podejście do realizacji...

No własnie... czyli...
akustyk zajmuje się dźwiekiem jako zjawiskiem fizycznym, jego naturą, bierze udział w projektowaniu wnetrz podm katem akustyki, zajmuje sie "filozofia" materiałów dźwięko -chłonnychi i -przewodzących etc...

realizator dźwięku zajmuje sie m.in. nagłośnianiem imprez, nagraniami i ma "techniczne podejście" :)

reżyser dźwięku: j.w. + ma podejście "bardziej muzyczne" oraz pracuje m.in. np. w radiu czy TV.

a inzynier to chyba taka mieszanka akustyka i realizatora...

czy mnie mniej-wiecej dobrze to rozrózniam???

Załózmy, że chciałbym zostac kolesiem od nagłaśniania i posiedzieć czasem w studio, czy wtedy jestem realizatorem??

ps. dzięki za zywy udział w dyskusji:P

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » sobota 21 lip 2007, 09:14

Rezyser dzwieku to osoba niekoniecznie zajmujaca sie realizacja, jak celnie zauwazyl Jacek, w angielskim nie ma takiego terminu i jego odpowiednikiem jest po prostu producent muzyczny.

na starych plytach polskich nagran, np Polish Jazz, widnieje taki podzial rol: XY- rezyser nagrania, YZ - operator dzwieku. co na dzisiejszy jezyk przetlumaczyc mozna wlasnie jako tandem producent - inzynier.

producent/rezyser wymysla i dba o ostateczny ksztalt nagrania, ustala brzmienie, plany, proporcje, efekty, itd itp. realizator/inzynier jest po to, zeby dyrektywy producenta sprawnie wprowadzic w zycie. dlatego tez wazne jest zeby duet byl zgrany i rozumiejacy sie w pol slowa.

i wlasnie taki kierunek (producent/rezyser) ma wydzial rezyserii dzwieku na AM w Warszawie (sepcjalizacja rezyseria muzyczna, na filmowej minimalnie inaczej to wszystko wyglada, ale podobnie). a juz fakt, ze rynek pracy wyglada u nas tak, jak wyglada, o branzy fonograficznej nie wspominajac, to w zasadzie wszyscy absolwenci tego wydzialu pracuja jako realizatorzy, co jest niejako efektem ubocznym tej edukacji. ale generalnie o co innego w niej chodzi (z uwagi na profil uczelni glowny nacisk kladziony jest na muzyke tzw powazna)

pozdr!

mo
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
Panter

Post autor: Panter » czwartek 26 lip 2007, 02:59

A ja powiem wam tak. Studiuję inżynierię dźwięku na Politechnice Wrocławskiej. Jest też u nas odrębna specjalność akustyka. Edukacja jest prawie ta sama. Głowna różnica jest taka, że po inżynierii dźwięku ma się tytuł inżynier, a po akustyce magister inżynier.

Wojtek1980

Post autor: Wojtek1980 » czwartek 26 lip 2007, 03:47

...A ja powiem wam tak. Studiuję inżynierię dźwięku na Politechnice Wrocławskiej. Jest też u nas odrębna specjalność akustyka. Edukacja jest prawie ta sama. Głowna różnica jest taka, że po inżynierii dźwięku ma się tytuł inżynier, a po akustyce magister inżynier....
Mam pytanko do Ciebie: na którym semestrze jest u was podział na subkierunki a na którym wybór specjalności?
Korg 01/W pro, Korg X50, Yamaha P-70.

Maylo

Post autor: Maylo » wtorek 20 maja 2008, 17:12

Na jaki kierunek studiów iść, żeby móc w przyszłości pracować jako realizator nagrań? Jestem gitarzystą, ale nie mam żadnego wykształcenia muzycznego, dlatego pewnie akademie muzyczne odpadają. Czy startować w takim razie do Poznania na uniwersytet czy na jakieś politechniki?

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » wtorek 20 maja 2008, 17:33

...Na jaki kierunek studiów iść, żeby móc w przyszłości pracować jako realizator nagrań? Jestem gitarzystą, ale nie mam żadnego wykształcenia muzycznego, dlatego pewnie akademie muzyczne odpadają. Czy startować w takim razie do Poznania na uniwersytet czy na jakieś politechniki?...

Zacznij może od tego: New Project Production - Kursy Realizacji Dźwięku. Wpierw zobacz czy aby napewno Ci przypasi ta profesja.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
pe-em

Post autor: pe-em » wtorek 20 maja 2008, 18:39

...Taka ciekawostka: w jezyku angielskim nie istnieje pojecie rezysera dzwieku. W studio mozna spotkac nastepujace osoby:
- goniec
- asystent
- inzynier
- producent

czasami producent i inzynier to jedna osoba
...
"reżyser dźwięku" to trochę bezsensowna kalka z rosyjskiego: "zwukoreżysior", która pokutuje u nas od wiadomych czasów. Najbliższy sensowny odpowiednik to "producent muzyczny". Bo tak właściwie, to co takiego można w dźwięku "reżyserować"? Zawód każdego reżysera, czy to teatralnego, czy też filmowego polega przecież głownie na "operowaniu materiałem ludzkim".

kami

Post autor: kami » wtorek 20 maja 2008, 18:54

......Na jaki kierunek studiów iść, żeby móc w przyszłości pracować jako realizator nagrań? Jestem gitarzystą, ale nie mam żadnego wykształcenia muzycznego, dlatego pewnie akademie muzyczne odpadają. Czy startować w takim razie do Poznania na uniwersytet czy na jakieś politechniki?...

żeby, mieć dyplom inżyniera dźwięku , akustyka, czy realizatora
i robić snobistyczne knoty, musisz skończyć "CHODZIć " do jakiejś
akademii czy polibudy..
jak czujesz ,że masz artyzm w duszy i możesz świat ocalić od bezsensownych szablonów wystarczy jak skończysz zawodówkę krawiecką...
itd..itd..itd..itd,,,,,,
hey..

jestem entuzjastą realizacji komputerowej

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » wtorek 20 maja 2008, 19:14

...żeby, mieć dyplom inżyniera dźwięku , akustyka, czy realizatora
i robić snobistyczne knoty, musisz skończyć "CHODZIć " do jakiejś
akademii czy polibudy.. jak czujesz ,że masz artyzm w duszy i możesz świat ocalić od bezsensownych szablonów wystarczy jak skończysz zawodówkę krawiecką..., itd..

Aha, więc Ty krawiec jesteś, i dlatego wiesz już wszystko!
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

ODPOWIEDZ