Roland GW-7

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
AlanW
Roland GW-7

Post autor: AlanW » wtorek 24 lip 2007, 19:02

Witam
Jestem nowy na forum i nie ukrywam że liczę na pomoc . Przymierzam się do kupienia sobie nowych klawiszy, ot tak do pogrania sobie w domu na początek i tutaj zaczyna się problem bo nie wiem które wybrać. PO dłuższym czasie znalazłem model rolanda i chciałbym się czegoś o nim dowiedzieć od osób które go używają: jakie są jego wady/zalety, czy opłaca się je kupować, czy są to normalne klawisze czy prosty syntezator (na stronie domowej rolanda piszą że niby syntezator a na filmie demo gość mówi już o klawiszach) i jaka mogłaby być dla nich alternatywa w mniej więcej podobnym przedziale cenowym. Zaznaczam że bardziej interesują mnie syntezatory niż klawisze jako takie, ale pojęcie o całym temacie mam raczej średnie i liczę na to że znajdzie się ktoś obeznany w temacie.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
preceli

Re: Roland GW-7

Post autor: preceli » wtorek 24 lip 2007, 19:28

...Zaznaczam że bardziej interesują mnie syntezatory niż klawisze jako takie, ale pojęcie o całym temacie mam raczej średnie i liczę na to że znajdzie się ktoś obeznany w temacie.

Zaznajom się może wpierw z tematem pt. wyszukiwarka na forum bo sporo już dyskutowaliśmy o tym modelu, a i w samej EiS też znajdziesz niegłupi test.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
MX

Post autor: MX » środa 25 lip 2007, 08:26

Poszukaj w EiS 10/2005. Moim zdaniem instrument ten niesłusznie nazywany bywa "workstation". Bardzo mu za to blisko do serii EXR - taki troszkę fajniej wyglądający keybord do grania "na stylach". Co do brzmienia - typowy Roland. Porównując EXR-5 (miałem u siebie) i dema GW-7 to raczej brzmi tak samo. Syntezator to też to nie jest, dwie gałki sterujące filtrem i efektem i poza tym nic. Sekwencer szczątkowy (raczej prosty rejestrator). Jeśli odpowiada Ci brzmieniowo i jego funkcje Ci wystarczą to na początek - jak znalazł.
Radzę też posłuchać też jak brzmi konkurencja w podobnej cenie (np. Yamaha, choćby MM6, albo PSR s500, czy Korg X-50, Triton Le).
Hammond SK1

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 25 lip 2007, 15:46

...Poszukaj w EiS 10/2005. Moim zdaniem instrument ten niesłusznie nazywany bywa "workstation". Bardzo mu za to blisko do serii EXR - taki troszkę fajniej wyglądający keybord do grania "na stylach"...

To prawda, aczkolwiek nie jest także typowym "samograjem" jak wspomniany EXR.

...Co do brzmienia - typowy Roland. Porównując EXR-5 (miałem u siebie) i dema GW-7 to raczej brzmi tak samo. ...

GW-7 w przeważającej części ma tożsame z EXR próbki na pokładzie, ale tak samo nie gra. Choćby z tego powodu, iż ma znacznie lepsze przetworniki D/A, że nie wspomnieć o naprawde niezłej (jak za taką kasę)klawiaturze, a co wprost przekłada się na możliwość wydobycia większej ilości niuansów brzmieniowych z owych próbek.

...Radzę też posłuchać też jak brzmi konkurencja w podobnej cenie (np. Yamaha, choćby MM6, albo PSR s500, czy Korg X-50, Triton Le)...

Jeśli chodzi o brzmienie, to śmiem twierdzić, że MM6 i PSR 500 nie są żadną dla niego konkurencją. Z kolei (w tym temacie) dla wspomnianych Korgów Roland GW-7 sam jest mocno "za krótki" .
Było już o tym wiele razy na forum.
[addsig]

Awatar użytkownika
AlanW

Post autor: AlanW » środa 25 lip 2007, 18:01

Dzięki za odpowiedź. Forum i archiwum przeszukałem oczywiście już wcześniej, ale to co znalazłem nie zaspokoiło mojej ciekawości.

Co do numeru 10/2005 to brak linka do testu/opcji sms a papierowego wydania nie mam. Bardziej zależy mi i tak na opiniach osób które sprzęt testowały. Z założenia ma to być mój pierwszy instrument i chciałbym wiedzieć czy nie jest on przestarzały czy coś w tym stylu, na początek nie musi mieć nie wiadomo ilu opcji- wystarczy: "taki troszkę fajniej wyglądający keybord do grania" Na lepszy sprzęt przyjdzie czas później.

Ogólnie jeśli chodzi o gw-7 to zaintrygowała mnie reklamówka na stronie rolanda: nie wiadomo ile opcji, tanii, możesz grać co ci się zachce itp. itd. Zupełnie tak jakby instrument był szczytem marzeń każdego grającego na klawiszach

A tak swoją drogą: wspomniane modele konkurencji sprawdziłem, ale też oficjalnie super maszyny a jakby się przyjrzeć komentarzom użytkowników to zawsze znajdą się jakieś marudy.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 25 lip 2007, 19:15

....Z założenia ma to być mój pierwszy instrument i chciałbym wiedzieć czy nie jest on przestarzały czy coś w tym stylu

Jak do tej pory w swej klasie nie jest!

...na początek nie musi mieć nie wiadomo ilu opcji- wystarczy: "taki troszkę fajniej wyglądający keybord do grania" Na lepszy sprzęt przyjdzie czas później...

I słusznie

...Ogólnie jeśli chodzi o gw-7 to zaintrygowała mnie reklamówka na stronie rolanda: nie wiadomo ile opcji, tanii, możesz grać co ci się zachce itp. itd. Zupełnie tak jakby instrument był szczytem marzeń każdego grającego na klawiszach...

Nie jest szczytem marzeń, bo te standardowo rosną proporcjonalnie w miarę jedzenia (poznawania tematu).

...A tak swoją drogą: wspomniane modele konkurencji sprawdziłem, ale też oficjalnie super maszyny a jakby się przyjrzeć komentarzom użytkowników to zawsze znajdą się jakieś marudy....

To normalne, a wiąże się to ze wspomnianą już konsumpcją .
Reasumując: jeśli Cię stać na tego Rolanda, to go kupuj w ciemno. Zainteresuj się przy tym głębiej tematyką MIDI, przez to wydobędziesz z niego ostatnie, naprawdę zaskakujaco tłuste soki.
[addsig]

hir

Post autor: hir » czwartek 26 lip 2007, 10:35

Hej AlanW. Napisałem kilka konkretnych zdań na temat tego Rolanda (poszukaj na forum) i wydaje mi sie, ze powinny ci wystarczyc. Miałem takie same priorytety przed kupnem tego instrumentu jak ty obecnie.
Mam zresztą GW-7 do dzisiaj i nie narzekam chociaż apetyt zawsze rośnie w miarę jedzenie i umiejętności.

ODPOWIEDZ