Jaki sampler?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Łukasz1985
Re: Jaki sampler?

Post autor: Łukasz1985 » czwartek 19 lip 2007, 13:10

...Zastanawiam się nad zakupem jakiegoś samplera :) coby przestać używać denerwujących mnie VSTków i zostawić kompa tylko do hostowania wielośladowej aplikacji/sekwencera i efektów w tejże.
Jak używam samplera (tak aby naprowadzić na możliwości których szukam w sprzęcie)
- operuję na dłuższych próbkach, które potem dziele na fragmenciki i potem przypisuję sobie pod klawisze następnie sobie jakoś tam je wygrywając - no sampling po prostu
nie zalezy mi na wielu wyjsciach fizycznych, aczkolwiek spora (min 16scie glosow) polifionia bylaby spoko :)
filtry by sie tez przydaly

wiem ze to brzmi jak lista zyczen - ale sprzetu na rynku jest po prostu zatrzesienie i ciezko cos wybrac zwlaszcza ze 99% nie mozna nawet dotknac - a tutaj na pewno znajde fachowa pomoc & porady :)

zalezy mi na samym samplerze - wiadomo ze taniej wychodzi niz sprzet w stylu mpc czy ensioniq z wyzszej polki

z góry dzieki...
Ja bym polecał sampler Yamahy Np. A3000, A4000 lub A5000. Sam posiadam Yamahe A5000 i jestem bardzo zadowolony Na Allego można kupić A3000 za grosze.
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

audiophone
Kontakt:

Post autor: audiophone » czwartek 19 lip 2007, 14:07

Ja bym polecał sampler Yamahy Np. A3000, A4000 lub A5000. Sam posiadam Yamahe A5000 i jestem bardzo zadowolony Na Allego można kupić A3000 za grosze....

a jak wygląda ładowanie probek do multi ??

ile czasu to pochlania ?? zreszta nie ma graficznej edycji probki hm...
http://www.myspace.com/audiophone

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 19 lip 2007, 23:27

...Ja bym polecał sampler Yamahy Np. A3000, A4000 lub A5000. Sam posiadam Yamahe A5000 i jestem bardzo zadowolony Na Allego można kupić A3000 za grosze....

a jak wygląda ładowanie probek do multi ?

ile czasu to pochlania ? zreszta nie ma graficznej edycji probki hm...
...
w mpc 60/3000 tez nie :)))))

wszystko na cyferkach - musze pryznac dziwne i ciekawe doswiadczenie bo zaczynalem trybic na fasttrackerze gdzie bylo widac gdzie tniesz......tu sluchasz........czyli esencja - teraz za duzo sie trzeba gapic i czlowiek sie tak gapi gapi i czasem poslucha.........

Awatar użytkownika
coffeeSounds
Kontakt:

Post autor: coffeeSounds » niedziela 22 lip 2007, 12:25

ojej :) ale się wątek zrobił :) trochę byłem zajęty i dużo ludzi dużo napisało
zatem:
- robię bity (i nie tylko :)) nie od dziś wiec jestem świadom tego co moge zrobić na kompie, a co można zrobić na hardware'rze (czy jakoś tak ;))
- to, że sprzęt 'troche' ogranicza to też oczywista sprawa - ale mi to absolutnie nie przeszkadza! ba, sam się ograniczam np używając tylko jednego wirtualnego samplera i wrzucając do niego wszystko (nawet bas zgrany z VST :)) - wiem troche to dziwne, ale jak trzeba kombinować to człowiek od razu jest kreatywniejszy
------------------------------------------------
Monk:
Wizja posiadania małego pudełka, do którego wystarczy podłączyć gramofon i słuchawki, że to wystarczy, jara mnie absolutnie. Minimalizm w tej dziedzinie to coś pięknego, jak już wyżej napisano to pozwala rozwijać własne umiejętności poznając ograniczenia sprzętowe danego hardwaru, "oszukiwać" go, kombinować, uczyć się czegoś nowego..
-------------------------------------------------
zgadzam się w 100% - to jest coś do czego zmierzam - jedno pudełko, w które pakuje dzwięki, robie z nimi to co chcę (w jakimś tam zakresie oczywiscie - choc nie jestem jakimś tam pedantem w dziedzinie obrabiania sampli - ograniczam się tylko do filtracji HP/LP i resamplingu - niektorzy to robią "mastering" na samplach :D))

wiem, że dla mnie mpc500 było by najlepszejsze - ale mimo wszystko - jest drogi - skoro np można dostać roland sp-808 za połowę jego ceny (np wersja ex tegoż sprzętu wyposażona jest nawet w synth) i też można śmigać - choć mam co do tego sprzętu trochę wątpliwości, a ciezko znalezc posiadacza tegoż coby zadać pytania i się dowiedzieć co i jak)

dzięki wszysktim za sugestie i porady - wybór wydaje się w zasadzie trudny, bo sprzętu jest od cholery na rynku wtórnym, ale też już wiem w co mniej więcej celować.

ale jak ktoś ma jakieś sugestie i doświadczenie ze sprzętem to może sie chwalić - chętnie pocztam(-y ;))
"my knots get blown in vinyl spots"

Awatar użytkownika
coffeeSounds
Kontakt:

Post autor: coffeeSounds » niedziela 22 lip 2007, 23:21

cóż - roland sp808 nie jest tak fajny jak sie zapowiada - byłby dla mnie idealny gdyby nie to ze gra... 4rema samplami stereo naraz a nie 4rema śladami :/

podjąłem decyzje i kupuje akai mpc 500 za jakieś 2 miesiące (jak dobrze pojdzie) i dlatego WBH-2006 - czy mógłbym prosić o maila? miałbym parę pytań odnośnie wyżej wymienionego sprzęcika :) jesli nie robiloby to problemu :)

jakbys nie chcial sie ujawniac to pisz na filthy[at]coffeesounds.com

pozdrawiam wszystkich
"my knots get blown in vinyl spots"

Awatar użytkownika
Monk

Post autor: Monk » poniedziałek 23 lip 2007, 03:38

podjąłem decyzje i kupuje akai mpc 500 za jakieś 2 miesiące (jak dobrze pojdzie) i dlatego WBH-2006 - czy mógłbym prosić o maila? miałbym parę pytań odnośnie wyżej wymienionego sprzęcika :) jesli nie robiloby to problemu :)

Dozbieraj do mpc1000, taka rada ode mnie, bierz używkę, zrobisz jak chcesz..

serg

Post autor: serg » poniedziałek 23 lip 2007, 09:47

nie popełniał tego błędu i kup mpc 2000/2000XL/2500
1000 nie polecam, gdyż padają pady i to bardzo często !!
lepiej dozbierać, wsiąść kredyt/debet i kupić np 2500 będziesz bardziej zadowolony niż z 500, chyba że chodzi Ci o mobilność.

Awatar użytkownika
Monk

Post autor: Monk » poniedziałek 23 lip 2007, 10:33

...nie popełniał tego błędu i kup mpc 2000/2000XL/2500
1000 nie polecam, gdyż padają pady i to bardzo często !!
lepiej dozbierać, wsiąść kredyt/debet i kupić np 2500 będziesz bardziej zadowolony niż z 500, chyba że chodzi Ci o mobilność....

No ale najlepiej imho na dzień dzisiejszy zakupić używane mpc1000 w którym mogą paść pady (bo przecież nie muszą) + doliczyć ewentualny koszt wymiany, wgrać JJ OS'a i mieć praktycznie to samo co na 2500. Przy czym najlepiej w ogóle się wstrzymać jeszcze trochę - mają usprawnić pady w 1000 i ma wyjśc nowy model mpc'tki.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 23 lip 2007, 11:29

najlepiej to kupic 2000xl.........

cuda w systemie niepotrzebne
jakosc reszty elementow w 1k tez nie najwyzsza(potencjometry)
2000xl ma preamp gramofonowy - ok nie za duzo ramu ale wystarczy

pozatym klasyk

jak mialbym brac cos lepszego to tylko 4k bo cala reszta to wariacje na temat 2k xl

WBH-2006

Post autor: WBH-2006 » poniedziałek 23 lip 2007, 12:45

Oki, to moj mail: wybuh1@o2.pl ... wiec jak masz pytania odnosnie MPC500, to pisz (moge Ci powiedziec, ze na poczatek wystarcza spokojnie najnowszy model 500ki... 1000 praktycznie rozni sie dla mnie tylko tym, ze ma 16 padow... moge Ci tez napisac dobry patent jak upgrade'owac ram z 16 do 128MB za grosze )
Pozdro!

ODPOWIEDZ