Witam,
Jestem posiadaczem magnetofonu SONY TC-540, jest tam możliwość nagrywania stereo (dwa wejścia mikrofonowe z przedwzmacniaczami). Po nagraniu na taśmę chciałbym przetransferować to nagranie na komputer, jakiego gniazda w magnetofonie mam użyć, aby sygnał był jak najwierniej przegrany. Na panelu górnym istnieją trzy gniazda jedno jest to AUX Input ale to nas nie interesuje, pozostałe dwa to Line Output i REC/PB , zastanawia mnie najbardziej co to jest to gniazdo REC/PB? Nie mam niestety schematu tego urzadzenia więc cięzko mi powiedzieć jaką drogę przebywa sygnał ztaśmy naprzyklad do wyjścia liniowego.
pozdrawiam
SONY TC-540
Re: SONY TC-540
Weź sygnał z wyjścia Line Out, które powinno dostarczyć odpowiedni poziom na wejściu karty dźwiekowej. Zresztą gniazda Record/Playback również podają sygnał wyjściowy podczas odtwarzania, zapewne o innej wartości. Sprawdź po prostu obydwie opcje, pamiętając o ustawieniach gałek Volume magnetofonu i suwaków miksera software w komputerze - obydwa sygnały są z pewnością identycznej jakości, mogą się róznić jedynie poziomem sygnału.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.
Re: SONY TC-540
line out masz pewnie na czinczach - i tym wyjdz do komputera
rec/pb podejrzewam ze jest na wtyki DIN - tam wejscie jak i wyjscie sygnalu bylo w jednym gniezdzie i zazwyczaj mialo nizszy poziom niz czincz
rec/pb podejrzewam ze jest na wtyki DIN - tam wejscie jak i wyjscie sygnalu bylo w jednym gniezdzie i zazwyczaj mialo nizszy poziom niz czincz