Poziomy w trackingu

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
grembo
Poziomy w trackingu

Post autor: grembo » niedziela 15 lip 2007, 17:03

TUTAJ

sprawdzilem na szybko i to sie sprawdza, wiem juz dlaczego tak cicho nagrywal mi sie liniowo podany KORG MicroX, dlaczego slady zywe (perka, bass i wokal - nagrywane do - 3-5 db wg.skali Cubase'a) tak slabo momentami kleily mi sie z synthami i dlaczego nagrania mojego kolegi, gdzie wykorzystywal tylko moduly brzmieniowe brzmia tak (jesli chodzi i otwartosc w gorze), ze sa wlasciwie gotowe do masteringu .

W zwiazku z tym pytanie- gdzie moge sprawdzic/zmienic wyskalowanie w Cubase? - dla monitoringu input (nie posiadam analizera sprzetowego), jak i sladow w kixerze oraz sumy (w sumie chcialbym sobie zmieniac miedzy dbVU a dbFS). To po to aby mnie nie kusilo uzyskiwac jakies "wypasione" z wygladu slady, ale i zeby klejent ktory gapi sie w monitor nie mowil "co tak cicho" :)

Awatar użytkownika
grembo

Re: Poziomy w trackingu

Post autor: grembo » niedziela 15 lip 2007, 17:08

i jeszcze jedno - nie rozumiem jaki sens w trackingu ma ustawianie analizatora w tryb RMS? Przeciez jesli uzywam di-box to i tak nic nie zmienie - jesli prosto z preampu wokal idzie do AD to i tak nic zmienic nie moge?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » niedziela 15 lip 2007, 19:50

Przepraszam bardzo, ale caly ten watek na Gearslutz to jest belkot, a Ty wcale nie rozjasniasz sytuacji swoimi uwagami. Nie uwazalbym za cenne informacji od "profesjonalisty", ktory nie widzial plazmowych (w zasadzie neonowych chyba) miernikow

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » niedziela 15 lip 2007, 21:45

a co tam plazmowe! :) uwag zadnych nie mam, bo czytam watek i mam metlik w glowie - sprzeczne sobie informacje na temat czegos co uwazalem zalatwione (headrooom preampu w moim interface, poziom nagrania i inne)

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 15 lip 2007, 22:01

...a co tam plazmowe! :)

Jak mi kiedys przyszlo sie pozegnac z wielka konsoleta z plazmowymi linijkami, myslalem, ze sie poplacze :(((
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » niedziela 15 lip 2007, 22:02

uwag zadnych nie mam

A to co:

"wiem juz dlaczego tak cicho nagrywal mi sie liniowo podany KORG MicroX, dlaczego slady zywe (...) tak slabo momentami kleily mi sie z synthami i dlaczego nagrania mojego kolegi, gdzie wykorzystywal tylko moduly brzmieniowe brzmia tak (jesli chodzi i otwartosc w gorze), ze sa wlasciwie gotowe do masteringu"

czytam watek i mam metlik w glowie - sprzeczne sobie informacje na temat czegos co uwazalem zalatwione

Bo tam jest belkot. Przede wszystkim mieszane sa dwie rzeczy, ktore byc moze maja znaczenie, ale mieszac tego nie nalezy. Po pierwsze byc moze lepiej bedzie brzmial slad nagrany z pewnym odstepem od maksa (choc nie jestem przekonany) ale za to na pewno tak jest bezpieczniej - dobra, niech bedzie. Ale nie mozna tego mieszac z tym, ze przy duzym poziomie sygnalu na sladzie "gorzej" dziala mikser i wtyczki (przesterowuje sie suma albo wtyczki) - jezeli ktos nie umie korzystac ze sprzetu i oprogramowania, to znajdzie sposob, zeby przesterowac czy inaczej popsuc nagranie niezaleznie od poziomu sygnalu. Z drugiej strony twierdzenie, ze wyzszy poziom sygnalu poszczegolnych sladow w rezultacie daje gorszy plik wynikowy jest kuriozalne - bo po pierwsze zaklada indolencje realizatora a po drugie w zasadzie w ogolnosci nie jest prawdziwe, w koncu poziom sygnalu w kanale - tlumikiem - i poziom wejsciowy i wyjsciowy wtyczek w zasadzie mozna regulowac, prawda?

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 15 lip 2007, 22:25

Ale nie mozna tego mieszac z tym, ze przy duzym poziomie sygnalu na sladzie "gorzej" dziala mikser i wtyczki (przesterowuje sie suma albo wtyczki) - jezeli ktos nie umie korzystac ze sprzetu i oprogramowania, to znajdzie sposob, zeby przesterowac czy inaczej popsuc nagranie niezaleznie od poziomu sygnalu.

Hehe, nie raz dostalem sesje, gdzie wskazniki byly przelaczone "po heblu i panoramie", za to wszedzie poziom tak wali ze przester prawie non stop. No i pretensje do oprogramowania ze znieksztalca...

I w druga strone tez sie zdarzalo - nagrane tak cicho, ze pierwsze co robilem, to podnosilem "na dziendobry w ciemno" o 12dB pliki, zeby w ogole sie z tym cos dalo zrobic.

I tak o to sie rodza mity o niebrzmiacym sprzecie, szumiacych czy znieksztalcajacych preampach, plasko brzmiacych wtyczkach itp.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » niedziela 15 lip 2007, 22:45

przeciez to jest oczywiste, ze np taki kompresor, przy jakims tam ustawieniu, bedzie inaczej dzialac np na wokal ktory nagrany jest z rezerwa np -16 dB, a inaczej ja ta rezerwa wyniesie np -3 dB, mimo, ze wokal jest niby ten sam, tyle ze ciszej, kompresor trzeba inaczej ustawic. nie wspomne o limiterze czy np efekcie distortion, ktory moze wogole nie zadzialac

nie dziwie sie jak ktos wlacza taki kompresor i mu cos nie tak dziala, i zwala ze to wtyczka zla, a najlepiej od razu zwalic na program. eh :>

moze troche maly offtop, ale czesto tez slysze jak poczatkuajce zespoly pytaja sie jakim programem nagrywam, bo chca abym mial dobry program, co lepiej nagra niz inny program :>

Pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » niedziela 15 lip 2007, 22:46

No ja nie wiem o co chodzi i dlaczego tak jest (zreszta po tamtym watku widac nie tylko ja, nawet jakis neuropsycholog nie rozumie zjawiska), ale faktem jest ze dzis skorzystalem z okazji i nagralem cos bez ciagniecia poziomów w max. Perkusja, wokal, bass (w pewnym moemencie 4 basy) .. i zabrzmialo to znosne - wczesniej cos takiego bylo jedna wielka rabanka w pasmie wyzszego dolu - teraz zabrzmialo bardziej jak wykastrowane nagrania jakie znam z radia i TV...

Mam Focusrite 26 pro i Cubase

Joachim - a co znaczy "po heblu" i panoramie?

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » niedziela 15 lip 2007, 22:48

ja malo robie pop - ale pamietam ze koledze ktory ma z tym czestszy kontakt totalnie nie soprawdzaly sie presety z wtyczek kompresorów ktore mial - bylo cos nie tak, moze zrodla byly nagrane juz z wada zbyt "wysokiego" poziomu.

ODPOWIEDZ