Witam wszystkich serdecznie.
Jestem w trakcie planowania stworzenia małego studia
Właśnie poszukuje pomieszczenia i dokładnie nie wiem jeszcze jak będzie wyglądało ale szukam czegoś co by miało około 25m2 na sale nagrań mniejsze pomieszczenia na reżyserkę
Prawdopodobnie sala będzie się mieściła w piwnicach MDK ... gdzie nie będę musiał zbytnio inwestować w wygłuszenie bo nikomu ewentualne stukanie – pukanie nie będzie przeszkadzać J
I pylenie teraz jest takie:
Dysponuje ograniczonymi środkami finansowymi i chciałem zapytać czy większą sumę dostępnych środków przeznaczyć na reżyserkę a salą nagrań się bardzo nie przejmować !!??
Przewertowałem forum i doszedłem do wniosku że może zrobił bym coś takiego jak jest w Studio radia Opole. Co 70cm umieścił bym pomiędzy dwoma belkami pasy 70-100 cm wełny Aku-Mata i na to jakiś materiał – czyli do okoła sali nagrań takie jakby filary. I to samo zrobił bym na suficie lub zrobił bym takie kwadraty po 1m2
Co do reżyserki myślałem aby na tylnej ścianie zrobić coś podobnego po 100cm a pomiędzy te 70c przerwy wsadził bym gąbki akustyczne ze stożkami (4cm gr.) które na allegro można dostać po 4-5 zł. W 4 rogach dał bym ćwierćwalce. Na ścianie prawej i lewej umieścił bym po 1m2 Już normalnych paneli akustycznych piramidki albo taka harmonijka i to samo czyli 2 panele na suficie nad głośnikami. Dodatkowo (Co forum www.studio.use.pl) na tylnej ścianie na środku zrobił bym coś w rodzaju dyfuzorów z takich prostokątnych gąbek albo coś w rodzaju DYFUZORA SCHROEDERA,
Czy mato wszystko sens ? jak przeliczałem wiele opcji i pomysłów z forum i innych stron to ta opcja wyszło by mnie najtaniej.