Pianino cyfrowe - jakie wybrać ?

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
vladjan
Pianino cyfrowe - jakie wybrać ?

Post autor: vladjan » piątek 13 lip 2007, 10:24

Witam! Od jakiegoś czasu przymierzam się do kupna pianina. Mieszkam w bloku, więc już jakiś czas temu zrezygnowałem z prawdziwego pianina i skłaniam się do kupna cyfrowego. Bardzo proszę o wszelkie opinie na ten temat. Jakie firmy/marki/modele są godne zaufania, jaki jest ich stosunek jakości w porównianiu z prawdziwymi pianinami - czy to się w ogóle nadaje ? , jakimi parametrami tych pianin się kierować przy ich kupnie. Mam do dyspozycji ok 3000 zl, ale równie dobrze mogę wziąć na raty , jak będzie coś droższego, w ostateczności widziałem też możliwość wypożyczania takich pianin.

Awatar użytkownika
CD-RW

Re: Pianino cyfrowe - jakie wybrać ?

Post autor: CD-RW » piątek 13 lip 2007, 19:07

Ja osobiscie wybralem Ymaha p120, generalnie temat wielokrotnie poruszany nie tylko na tym forum.

Awatar użytkownika
MX

Post autor: MX » piątek 13 lip 2007, 20:38

...Ja osobiscie wybralem Ymaha p120, generalnie temat wielokrotnie poruszany nie tylko na tym forum....
... ja też i nie narzekam, radzę podotykać i posłuchać, na tym forum już było, jeszcze można zajrzeć tutaj
Hammond SK1

Ojerry

Post autor: Ojerry » sobota 14 lip 2007, 08:58

Ja posiadam Yamahę CP-33. Minusem jest konieczność podłączenia do wzmacniacza (albo do słuchawek) oraz brak podkładki na nuty, plusem rewelacyjne brzmienia fortepianów i kontrolery midi (pitch i modulator) oraz możliwość podziału klawiatury na strefy. Jak dobrze utargujesz to kupisz za ok 4200. Jeśli bawisz się w midi i nie jest dla ciebie problemem podłączenie instrumentu do zewnętrznego nagłośnienia to gorąco polecam, bo masz świetny fortepian i kontroler w jednym.

Awatar użytkownika
vladjan

Post autor: vladjan » sobota 14 lip 2007, 14:36

A co sądzicie o wypożyczaniu pianin cyfrowych ? Właśnie mam możliwość wypożyczania pianina - Yamaha Clavinova CLP-810 za 199 zł miesięcznie, czy to się opłaca ? Czy macie jakieś doświadczenia i informacje na temat tego modelu ?

ODPOWIEDZ