Bramka szumów?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
TraDeus
Bramka szumów?

Post autor: TraDeus » wtorek 10 lip 2007, 10:26

Witam wszystkich!
Na początku pragnę napisać iż jestem początkującym, jesli chodzi o prace na sprzęcie hardware, stąd moje czasami banalne pytania, no ale dlatego wybrałem dział DOPIERO ZACZYNAM i myślę, że otrzymam bardzo przydatne mi informacje :)
Otóż spełniłem swoje marzenia - w moim małym domowym studyjku pojawił sie mój pierwszy syntezator :) kartę muzyczną, jaką posiadam to ESI Juli@ oraz mikser Behringer XENYX 1204 FX. Ale do czego cały czas zmierzam...
Tworze sobie scieżki midi, no i nagrywam barwami ze swojego syntezatora, ale jest jedno "ale"... nagrywają sie dosyć wyraźne szumy, które szczególnie "uwidaczniają" sie w momencie np. normalizacji pliku. Słyszałem o tzw. bramkach szumu, ale nie wiem, czy dobrze rozmyślam w tym momencie... Czy nagrywanie powinno sie odbywać za pośrednictwem takiej bramki szumów? Jeśli tak, to prosze- napiszcie mi co polecacie, lub czy może błąd leży gdzies w ustawieniach odpowiednich głośności?
Pozdrawiam serdecznie!!

Awatar użytkownika
grembo

Re: Bramka szumów?

Post autor: grembo » wtorek 10 lip 2007, 10:54

moze sproboj nagrywac wyzszym poziomem - po prostu glosniej - nie znam behringera, ale jesli w nim jakis EQ jest to tez moze go bypass. Mnie sie udaje nagrywac synth do -3db, wiec i obecnosc szumow z toru jes niska. Bramka szumow to raczej do akustycznych instrumentów czy wokalu :) poza tym wiekszosc DAW posiada bramki

EMD

Post autor: EMD » wtorek 10 lip 2007, 11:08

Ja bym zaczął od tego, że nagrywałbym z syntezatora prosto w kartę bez udziału miksera - po co wprowadzać dodatkowe źródło szumu.
Po drugie możesz zrobić profil szumu własnego i odjąć go z nagranego przebiegu - np. w Audition (żeby nie kupować - w wersji trial). (ja tak zrobiłem gdy się jeden człowiek uparł żeby Casio CT670 nagrać ... i dało to nawet dobre rezultaty)

TraDeus

Post autor: TraDeus » wtorek 10 lip 2007, 12:32

oki, dziekuje Wam za rady i podpowiedzi :)
Zauważyłem jeszcze, że w momencie włączenia syntezatora z głośników zaczyna sie już cicho wydobywać cichy szum, a im daje głosniej, tym ten szum jest wyraźniejszy i głośniejszy...
A może powinienem zmienić okablowanie na lepsze ? moze też wina leży gdzieś po ich stronie...

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 10 lip 2007, 23:53

dobrze by bylo gdyby syntezator mial wyjscia symetryczne i takowymi bys podlaczyl do miksera - pozatym w mikserze nie dawaj glosniej gaina niz 3/4 skali bo zacznie nieladnie szumiec.......

bramka szumow wbrew pozorom(i nazwie) nie sluzy wcale do usuwania szumu tylko tlumienia sygnalu ponizej danego progu - czyli kompletnie ci sie nie przyda.....

TraDeus

Post autor: TraDeus » czwartek 12 lip 2007, 11:05

bramka szumow wbrew pozorom(i nazwie) nie sluzy wcale do usuwania szumu tylko tlumienia sygnalu ponizej danego progu - czyli kompletnie ci sie nie przyda........
Więc do czego służy i jakie ma dokładnie zastosowanie ?

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » czwartek 12 lip 2007, 11:34

...bramka szumow wbrew pozorom(i nazwie) nie sluzy wcale do usuwania szumu tylko tlumienia sygnalu ponizej danego progu - czyli kompletnie ci sie nie przyda........
Więc do czego służy i jakie ma dokładnie zastosowanie ?...

Do wyciszania mikrofonow gdy jest cicho.
Np. masz perkusje, kazdy kociolek ma osobny mikrofon. Mikrofony te lapia takze dzwieki z innych zrodel (np. blachy) co nie jest korzystne. Ustawiasz wiec bramke tak zeby wyciszala wszystko co jest cichsze niz udezenie w kociolek.

Gwoli scislosci - mozna noise gate'm usuwac szum. Ustawic go trzeba tak ze gdy jest jakakolwiek muzyka to sie otwiera, a zamyka gdy jest cisza. Szum podczas ciszy (gdy najbardziej przeszkadza) bedzie usuniety. Niestety gdy "cos gra" to bramka jest przezroczysta i nic nie usunie.

Najlepiej jednak pozbyc sie zrodla szumu i nagrac czysto. Gdy to jest niemozliwe (np. gdy ma sie szumiacy instrument) to usunac szum z ciszy recznie (edycja w programie), olac glosniesze kawalki gdzie szum i tak jest maskowany i nieslyszalny, a na cichszych zastosowac denoiser - ze swiadomoscia ze taka operacja uszkodzi tez w jakims stopniu sam dziwiek.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 12 lip 2007, 13:00

przeciez masz napisane dalej.........czemu prawie kazdy musi wyciagac trzy slowa z kontekstu zamiast przeczytac dalej???

TraDeus

Post autor: TraDeus » czwartek 12 lip 2007, 16:18

dziekuje bardzo szkudlik :)
teraz już wiem mniej więcej jakie ma zostosowanie.
nie zrozumiałem tylko Ciebie Zbynia...
o co chodzi ? ;)

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 12 lip 2007, 22:21

nie zrozumiałem tylko Ciebie Zbynia...
o co chodzi ? ;)

Chodzi o zadawanie pytania tuz pod odpowiedzia na to wlasnie pytanie

ODPOWIEDZ