Behringer DDX 3216 - ADAT i kontroler MIDI

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Fudalii
Behringer DDX 3216 - ADAT i kontroler MIDI

Post autor: Fudalii » sobota 07 lip 2007, 17:19

Witam serdecznie.

Czy istnieje jakas mozliwośc podpięcia tego sprzetu do komputera tak żeby robił on za kontroler w moim CUBASE SX3 ?? Poprostu chodzi mi o to że np Tłumiki sa scalone z mixerem w Cubase i np ich ruch na ekranie to tez ruch na DDX3216 .... ? jest taka mozliwość

Drugie pytanie to ADAT ... aby miec na kompie dostępność tych 16 kanałów każdy na osobnej ścierzce wiadomo musze mieć karte adat do Mixera i ADAT do komputera na PCI ... I prosił bym o info jaka karta by się nadała dobra, jakościowo, co by miała "zero" letancji i była w miare TANIA....

Wogóle Karta do kompa ADAT wpływa na jakośc dzwięku ? czy poprostu przesyłą on dzwięk o jakości jaki wychodzi z Mixera ??

prez

Re: Behringer DDX 3216 - ADAT i kontroler MIDI

Post autor: prez » poniedziałek 09 lip 2007, 09:30

podpinam się pod temat z pytaniem gdzie i czy w ogóle można dostać tę kartę ADAT do DDxa bo produkcję chyba zakończono. Jeżeli chodzi o wykorzystanie DDX jako sterownika to chyba było takie dedykowane oprogramowanie na stronie Behringera.
elamaaku@gmail.com
zawodowo pracujący akustyk live i studio

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 09 lip 2007, 16:03

...podpinam się pod temat z pytaniem gdzie i czy w ogóle można dostać tę kartę ADAT do DDxa bo produkcję chyba zakończono. Jeżeli chodzi o wykorzystanie DDX jako sterownika to chyba było takie dedykowane oprogramowanie na stronie Behringera.
elamaaku@gmail.com
...
oprogramowanie bylo do obslugi miksera
i jakies template do uzywania go jako sterownik

ale to wszystko banal - wybierasz w cubase ktorys ze standartowych sterownikow i jazda

co do karty adat to pytaj sie w niemczech ale mozesz miec z tym klopot - albo wal wprost do behringera

karta byla na tyle tania ze odrazu wzialem mikser z nia......

Fudalii

Post autor: Fudalii » wtorek 10 lip 2007, 15:12

Hmm no czytam tak o tej firmie i tych kartach Martian M. i niby mająmieć barzo niska letancję itp. :)

A co powiecie na to:

http://sklep.fabrykadzwieku.net.pl/

Przedewszyskim 1 karta nie dwie i o wiele tańsza. Tylko czy to dobra firma i czy letancja nie będzie kosmiczna ? Wogóle to jakie jest lepsze rozwiązanie 2 karty w PC czy jedna ? Czy wogle dwie karty nie będą się gryzły :) Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
janos

Post autor: janos » wtorek 10 lip 2007, 15:33

A co powiecie na to:

FDG Montana

Przedewszyskim 1 karta nie dwie i o wiele tańsza. Tylko czy to dobra firma i czy letancja nie będzie kosmiczna ? Wogóle to jakie jest lepsze rozwiązanie 2 karty w PC czy jedna ? Czy wogle dwie karty nie będą się gryzły :) Pozdrawiam....
Firma jest bardzo dobra (sam posiadam Wavecenter PCI), z tym że MONTANA sama nie działa, tylko w parze z Dakotą (a ta już jest troszkę droższa).

Fudalii

Post autor: Fudalii » wtorek 10 lip 2007, 23:24

Firma jest bardzo dobra (sam posiadam Wavecenter PCI), z tym że MONTANA sama nie działa, tylko w parze z Dakotą (a ta już jest troszkę droższa).

Hmm to kicha ... nie wiedziałęm o tym że trzeba drugi "komponent" :) wiec apewne pozostaje tylko ten M.M. No chyba że znacie cos jeszcze innego i tańszego a zaraze nienajgorszego .... no ale ten Marian.M. już by uszedł na strzępach mojego limiu pieniężnego :)

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » wtorek 10 lip 2007, 23:46

Hmm to kicha ... nie wiedziałęm o tym że trzeba drugi "komponent" :) wiec apewne pozostaje tylko ten M.M. No chyba że znacie cos jeszcze innego i tańszego a zaraze nienajgorszego .... no ale ten Marian.M. już by uszedł na strzępach mojego limiu pieniężnego :)...
myzle ze zdecydowanie marian.
sam korzystalem z Marc4Digi swego czasu i bylem bardzo zadowolony.
cena marian marc X + marian marc A brutto to ok 1400 zł,
tyle samo kosztuje dakota, tyle ze dakota daje ci tylko 2x adat in/out + midi
marian daje ci jescze spdif in/out + komplet in/out analogowych + lacze do synchronizacji

mozna isc jeszcze inaczej, tyle ze drozej i kupic np interface Alesis IO26.
on ma tez 2xADAT in/out + 8 swoich preampow.
owszem cena wyzsza, bo 2000 zł, ale to ci daje razem z spdif 26 jednoczesnych sciezek do nagrywania no i mobilnosc, (oczywiscie o ile masz taka potrzebe)

Pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Fudalii

Post autor: Fudalii » środa 11 lip 2007, 14:43

myzle ze zdecydowanie marian.
sam korzystalem z Marc4Digi swego czasu i bylem bardzo zadowolony.
cena marian marc X + marian marc A brutto to ok 1400 zł,
tyle samo kosztuje dakota, tyle ze dakota daje ci tylko 2x adat in/out + midi
marian daje ci jescze spdif in/out + komplet in/out analogowych + lacze do synchronizacji

mozna isc jeszcze inaczej, tyle ze drozej i kupic np interface Alesis IO26.
on ma tez 2xADAT in/out + 8 swoich preampow.
owszem cena wyzsza, bo 2000 zł, ale to ci daje razem z spdif 26 jednoczesnych sciezek do nagrywania no i mobilnosc, (oczywiscie o ile masz taka potrzebe)

Pozdrawiam...
No więc owszemzastanawiałem się nad zakupem IO26 z USA moge go mieć za 390 USD ... Ale on ma tylko jedno ADAT ?? na 8 kanałów a nie 2 ..

http://www.alesis.de/produkte/fotos/io26_rear_440.jpg

Tylko poprostu zastanawiam się czy wtdy taki jeden interfejs Alesis na jednym FireWie uciągie to wszystko i nie będzie letancji niczym Delay :) Bo owszem jest to jakieś rozwiązanie i w sumie bardziej by mi pasowało bo mam laptopa albo kupił bym jeszcze mocniejszego. A wiadomo do laptopa karty PCI nie wsadze :) natomiast przy nagrywaniu LIVE Laptop to wygoda

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » środa 11 lip 2007, 14:57

tutam masz specyfikacje techniczne (sprzet potanial, kosztje teraz tylko 1850 zł)
Alesis IO26

on poprostu nie ma wyjsc ADAT, tylko 2x ADAT -IN
zalezy jak ktos lubi,
ja uzywam EMU1212m i wykozrsytuje ADAT-OUT aby wypuscic sygnal spowrotem do ADA8000, robie to tylko dlatego, ze karta ma tylko jedno glowne wyjscie stereo.
w alesisie masz 8 wyjsc analogowych

pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Fudalii

Post autor: Fudalii » środa 11 lip 2007, 17:11

...tutam masz specyfikacje techniczne (sprzet potanial, kosztje teraz tylko 1850 zł)
Alesis IO26

on poprostu nie ma wyjsc ADAT, tylko 2x ADAT -IN
zalezy jak ktos lubi,
ja uzywam EMU1212m i wykozrsytuje ADAT-OUT aby wypuscic sygnal spowrotem do ADA8000, robie to tylko dlatego, ze karta ma tylko jedno glowne wyjscie stereo.
w alesisie masz 8 wyjsc analogowych

pozdrawiam...
Myślałem że to jest In i OUT !!! :) no to świetnie jak tu jest 2x IN :) pewnie że bardiej by mi odpowiadł interfejs FireWire tyko jak pisałem wyżej czy ten ALESIS Uciągnie powidzmy 12 kanałów bez problemu :) ? i na niskim poziomie letancji ? Miałeś z nim kiedyś doczynienia ?

ODPOWIEDZ