MBox i PC

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
9009man
Re: MBox i PC

Post autor: 9009man » środa 27 cze 2007, 12:04

...1. stery digi ASIO pracuja pieknie na sofcie jak Cubase 3, traktor 3.2, Ableton 5,- przy latencji 128 sampli wszytko pieknie gada, zero problemu
do tego dziala druga karta po usb - wprost cudownie

2. problemem jest PT 6.7, ktory wysypuje kompa w momencie proby go odpalenia - bluescreen. jak wiemy to zadkosc pod xp; ostatni raz mialem to ponad rok temu jak zainstalowalem jakis podejzany badziew na pc.

3. wiem ze istnieje cos jak WINDOWS DIGI DRIVER, wersja standalone i niestandalone. u mnie w systemie windoza widzi out digi 1+2, ale dzwiek sie nie wydobywa z POWER DVD, czy FOOBAR'a, ktorego uzywam do sluchania muzy. w instrukcji stoi iz Windows Media Player powinien zagadac z tymi sterami, a do filmow - QUICKtime, ktorego ja osobiscie nie cierpie jak i iTunes'a (choc mam iPod'a, ten soft mnie wkurza po prostu....)
czyli albo ja cos robie nie tak albo ....nie rozumiem.:(

To jest tak, ze niektore wersje driverow moga byc zainstalowane tylko, jezeli nie jest zainstalowany PT - jezeli chcemy miec Pro-Tools, to niektorych sterownikow nie nalezy instalowac. Nie pamietam, o co chodzilo, ale jakos tak to jest. Druga sprawa, ze nowe sterowniki asio i wavedriver moga wywalac starego Pro-Toolsa - nie dziwilbym sie zbytnio.

4. digidesign website.....chcialem update'owac PT i firmware...ale to na maxa nieprzejzyste i nieprzyjazne uzytkwnikowi - okazuje sie ze nie moge PT 7.3, bo musze wpierw 7.0....co za glupota...i co za niewygoda...
hehehe...ale jakos to scierpie w koncu

Chodzi o to, ze niektore upgrady sa po prostu platne

w sumie dziwne ze karta dziala OK, except PT, ktory powinien DZIALAC nawet bez karty.

Bez karty to raczej nie bedzie dzialac
Sprobuj odinstalowac wszystkie drivery (jak sie uda) i potem zainstalowac PT. Wtedy razem z PT zostana zainstalowane drivery odpowiednie do wersji softu. Jezeli masz namieszane ze sterownikami starymi i nowymi, to nic dziwnego, ze cos sie krzaczy......

witaj,

dzieki za podpowiedz.

sterowniki i PT 6.7 zainstalowalem z dolaczonej plytki.
zgodnie z instrukcja odpalilem setup.exe, gdzie i PT i stery zainstalowaly sie razem. Czyli sa to stare DIGI ASIO i inne.

czy mam prawo do free upgrade'u PT 7.0 ?? bo nie moge za diabla tej informacji odszukac;).

dzieki i pozdro

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 27 cze 2007, 18:30

sterowniki i PT 6.7 zainstalowalem z dolaczonej plytki.
zgodnie z instrukcja odpalilem setup.exe, gdzie i PT i stery zainstalowaly sie razem. Czyli sa to stare DIGI ASIO i inne.

Nie pamietam, ale czy nie jest tak, ze jezeli instalujesz PT to nie nalezy instalowac zadnych sterownikow? U mnie w kazdym razie sterowniki kaszanily cos z PT, wiec wywalilem je - nie mam dzwiekow systemowych - i dobrze

czy mam prawo do free upgrade'u PT 7.0 ? bo nie moge za diabla tej informacji odszukac;)

Szczerze mowiac nie sadze. Od 6.7 do 7.0 bylo jeszcze 6.9, a z kolei potem 7.1 i 7.3. IMO zdecydowanie warto dojsc do najnowszej wersji - tylko, czy jest sens, jezeli nie chcesz uzywac...

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 28 cze 2007, 01:48

......
czy nie majac dzwiekow systemowych nie gra ci rowniez mediaplayer winamp i inne playerki takie jak windvd????

ot taki szczegol ale bardzo niemily ze strony niby porzadnej firmy....

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 28 cze 2007, 09:52

czy nie majac dzwiekow systemowych nie gra ci rowniez mediaplayer winamp i inne playerki takie jak windvd????

Tak, nie graja. Nie uzywam w studiu

9009man

Post autor: 9009man » czwartek 28 cze 2007, 13:07

...czy nie majac dzwiekow systemowych nie gra ci rowniez mediaplayer winamp i inne playerki takie jak windvd????

Tak, nie graja. Nie uzywam w studiu ...
hej,

dziekuje za pomoc Panowie...:) po kilku probach w koncu udalo sie ..!!!

PT smiga az milo, przyczyna problemu byly sterowniki PACE - zabezpieczenie PT i mboxowe.
po zainstalowaniu update'ow - PT ruszyl:)

informacje te znalazlem dzieki kolegom -prosze popatrzec wyzej; na serwisie/forum userow DIGI - WIELKIE DZIEKI again

i teraz nastepna ciekawostka - wefla DIGIDESIGN moj laptop w ogole nie wspolpracuje z Mboxe'em(Intel 915P) ....
a jednak przy layencji 128 (najnizsza mozliwa) blyska PT i sesja demo, oraz inne programy jak Ableton v5, Traktor3, Cubase 3, wszystkie przy minimalnej latencji

czyli OK.:)...jednak dziwne, i przyznam ze gdyby nie to iz 'walcze' z PCtami i systemami audio aktywnie juz z 6 lat i posidam dosc spora wiedze na temat konfiguracji PC-interface-system...etc to chyba bez tego bym sie poddal..
bo jedna strasznie kaprysny ten mboxik...

choc i preampy i przetworniki ma godne:)

a co sluchania/ogladania na Mboxie ( bo nie mam STUDIA a living room;)))))) to polecam rozwiazanie nastepujace :
bydle jaka karta na wave out - ale z wyjsciem cyfrowym do ktorego podlaczamy spdif in MBOX'a....

no i mamy - Mbox jako czysty przetwornik D/A

tzreba tylko jeszcze odpalic jakis soft na ASIO z monitoringiem (cokolwiek, moze byc CUbase, Ableton, freewareowy sequencer

no i nacisnac monitoring IN ( w opcjach ustawiamy SPDiF - OUT , zamiast analog.
:) dziala.... w filmach jest roznica w dynamice (orownojac do karty emagic 2/6
ale w odsluchach muzyki - jest cudownie.. az tak ze sie nie da mp3 sluchac...brrrr

pozdrawiam

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 28 cze 2007, 15:51

przyczyna problemu byly sterowniki PACE - zabezpieczenie PT i mboxowe.
po zainstalowaniu update'ow - PT ruszyl:)

Fakt - zapomnialem, ze to jest tez i bez iLoka. Ja mam iLoka, wiec te aktualizacje sa dla mnie normalne, ale nie pomyslalem, ze zabezpieczenie numerami seryjnymi wykorzystuje podobny mechanizm. W kazdym razie ciesze sie, ze dziala - powodzenia.

Awatar użytkownika
Laliszon

Post autor: Laliszon » czwartek 28 cze 2007, 20:56

Mbox miałem to kiedyś, raz że nie działalo dobrze to się jeszcze zepsuło, odesłałem bo gwarancja byla do sklepu w USA, w sklepie w tym czsie zmieniła się obsluga, Mbox przepadał niech go szlag trafi usa złodziejska banda. Ale nawet jak był nowy to dobrze nie robił, jedna wielka pomyłka.
digi 002 jakoś tam robi z protkiem LE ale nie jestem fanem. Cała ta sytuacja 2 lata temu skłoniła mnie do wejścia w RME fireface 800 i od tej pory mam święty spokój. Jak dasz radę to pozbądź się tego, ktoś kto ma jakąś G4 może jeszcze jakoś sobie poradzi ale z pecetem to raczej zgroza.

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 29 cze 2007, 02:37

bo to apple.....wiec sie nie wysilaja na pc.....

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 29 cze 2007, 10:36

bo to apple.....wiec sie nie wysilaja na pc.

Kto to Apple i kto sie nie wysila na pc? Poza tym sprawa wyglada troche inaczej - ludzkosc na nowych makach instaluje XP, zeby stabilnie na PT pracowac

9009man

Post autor: 9009man » piątek 29 cze 2007, 10:48

...bo to apple.....wiec sie nie wysilaja na pc........
spoko,
macie racje z PC'tem to zgroza a z Apple OK, ale ja na Maca sie nie przesiadam bo nie mam casu ani glowy na opanowanie nowego systemu operacyjnego i innego urzadzenia....

zostaje przy PC;)

i przyznam, ze zakupilem Mboxa bo z drugiej reki 100% sprawny za smieszna kase...jakies 350 PLN...wiec trzeba bylo brac;))

sluzyc ma jako preamp i A/D/A przetwornik - tyle.....

i tak ja uzywam hardawrewego sekwencera i hardware'owych instrumentow..
....prawie juz wylazlem z BOX'a...i ze sposobu tworzenia muzy in the box... i wielce sie raduje...tworze muzyke wiecej niz patrze w monitor i klikam myszka;
ergo - bolaczki PT i mboxa jakos przelkne uzywajac w w/w zestawieniach ten sprzecik

ale chcialbym poruszyc watek, na ktory koledzy juz mi odpowiedzieli - ze SIE NIE DA....

a ja czytam w instrukcji i na stronie digi..ze SIE DA;))
chodzi mi o uzywanie Mboxa ze sterami windows audio i w konsekwencji z mozliwoscia sluchania muzyki via mbox pod WINDOZA

oto info :http://answerbase.digidesign.com/detail.cfm?DID=27424

a i jest info w instrukcji odnosnie iTunesa, Quicktime'a i MediaPlayera 9

wiec drodzu USERZY - wiecie czy nie wiecie??????:)

moze siedasie;),
ja sprawdze dopiero wieczorem bo nie mam netu w domu, co komplikuje mi zycie

pozdro

PS i nie piszcie - ze ja nie uzywam bo mam w STUDIO i nie slucham tam itd..... bo ja STUDIO nie mam, bo jestem biedny i mam sprzet w living roomie:).... pa

ODPOWIEDZ