M-box 2 Mini - spełni moje oczekiwania?
- pan_Buczek
Czolem!
Zastanawiam sie nad kupnem tego urzadzenia poniewaz moja karta dzwiekowa umiera. M box zwrocil na siebie moja uwage min. masa gratisow w tym protoolsem le. Bo nie ukrywajmy ze konkurencja jest, jesli chodzi o jego mozliwosci.
Teraz co do gratisow:
jak oceniacie ich funkcjonalnosc?
jak duze obostrzenia sa w wersjach le?
W sumie nie potrzebuje duzo: kilka sladow midi do sterowania samplerem, w drugim etapie kilka sladow audio ze zgranymi sciezkami z samplera i kilka sladow midi na wirtualne instrumenty i w miare swobodne mozliwosci zmiksowania wszystkiego w jeden slad. Wiem ze w wersjach le zawsze jest slabo ze swoboda no ale jak to jest w tym protools'ie?
No i co do samego mbox'a:
To prawda ze nie mozna na nim normalnie posluchac muzyki z komputera, np mp3 czy plyty z winamp'a?
cos takiego slyszalem i wole sie upewnic. Niestety nie mam komputera tylko do zastosowan muzycznych wiec funkcjonalnosc "zwyklej karty dzwiekowej" jest tez dla mnie wazna.
No i czy znacie jakies rozsadne alternatywy (?) ale nie ukrywam ze napalilem sie na protools'a le
w sumie zastanawialbym sie nad czyms innym jezeli okazaloby sie ze mialby np 4 slady audio i 4 midi i 1 wirtualny efekt czy instrument (tak jak live le, wiem ze jest za darmo ale z tym to troche dali czadu)
No bo wtedy , za okolo 1300 zl kupie sobie jakas, zadowalajaca mnie, karte.
Pozdrawiam Was!
Zastanawiam sie nad kupnem tego urzadzenia poniewaz moja karta dzwiekowa umiera. M box zwrocil na siebie moja uwage min. masa gratisow w tym protoolsem le. Bo nie ukrywajmy ze konkurencja jest, jesli chodzi o jego mozliwosci.
Teraz co do gratisow:
jak oceniacie ich funkcjonalnosc?
jak duze obostrzenia sa w wersjach le?
W sumie nie potrzebuje duzo: kilka sladow midi do sterowania samplerem, w drugim etapie kilka sladow audio ze zgranymi sciezkami z samplera i kilka sladow midi na wirtualne instrumenty i w miare swobodne mozliwosci zmiksowania wszystkiego w jeden slad. Wiem ze w wersjach le zawsze jest slabo ze swoboda no ale jak to jest w tym protools'ie?
No i co do samego mbox'a:
To prawda ze nie mozna na nim normalnie posluchac muzyki z komputera, np mp3 czy plyty z winamp'a?
cos takiego slyszalem i wole sie upewnic. Niestety nie mam komputera tylko do zastosowan muzycznych wiec funkcjonalnosc "zwyklej karty dzwiekowej" jest tez dla mnie wazna.
No i czy znacie jakies rozsadne alternatywy (?) ale nie ukrywam ze napalilem sie na protools'a le
w sumie zastanawialbym sie nad czyms innym jezeli okazaloby sie ze mialby np 4 slady audio i 4 midi i 1 wirtualny efekt czy instrument (tak jak live le, wiem ze jest za darmo ale z tym to troche dali czadu)
Pozdrawiam Was!
Re: M-box 2 Mini - spełni moje oczekiwania?
---------------
bierz Emu 0404 też z gratisami Cubase Abelton idużo innych, za 400 PLN
no i funkcjonalność midi w Cubase i Pro TOOls to niebo a ziemia do tych zastosowań o których piszesz aż nadto, a poza tym bardzo funkcjonalny i konfigurowalny interface karty (wymaga przyzwyczajenia ale jak już ogarniesz to naprawdę ok)
no i ma procesor dsp odciążający kompa z całkiem sensownymi kompresorkami
pozdr
no i no problem z pozamuzycznym zastosow kompa mp3 itd...
- pan_Buczek
Dzieki Kolego, zastanowie sie.
No ale nie ukrywam ze spodobala mi sie opcja protoolsa za male pieniadze tylko ze czym wiecej czytam tym mniej chce kupowac m boxa, to na prawde jest taka porazka, jak mozna poczytac na forach?
Gleboko sie zastanowie nad tym co mi proponujesz, nie wiesz jak z ograniczeniami w gratisach do tej karty (ilosc kanalow itd) ?
Pozdrawiam!
No ale nie ukrywam ze spodobala mi sie opcja protoolsa za male pieniadze tylko ze czym wiecej czytam tym mniej chce kupowac m boxa, to na prawde jest taka porazka, jak mozna poczytac na forach?
Gleboko sie zastanowie nad tym co mi proponujesz, nie wiesz jak z ograniczeniami w gratisach do tej karty (ilosc kanalow itd) ?
Pozdrawiam!
tylko ze masz wiecej lepszych i prostszych kart z oprogramowaniem ktore bije na leb tego ograniczonego protoolsa - chocby serie z cubase le czy sonarem le .......protools jest spoko jak kupujesz porzadny system za gruba kase a nie zabawki......myslisz ze dlaczego protools w wersji free pod win furory nie zrobil???bo byl do tyłka na calej linii........
...tylko ze masz wiecej lepszych i prostszych kart z oprogramowaniem ktore bije na leb tego ograniczonego protoolsa - chocby serie z cubase le czy sonarem le .......protools jest spoko jak kupujesz porzadny system za gruba kase a nie zabawki......myslisz ze dlaczego protools w wersji free pod win furory nie zrobil???bo byl do tyłka na calej linii...........
no bo PT free mial tylko zachecac do kupna protoolsow z dedykowanym sprzetem.
a faktycznie, mbox+le na win to nie jest to. na maku - duzo lepiej :) i mowie to z wlasnego doswiadczenia, a nie, zeby wychwalac maki (przesiadlem sie po kilku miesiacach uzywania mboxa pod win)
no bo PT free mial tylko zachecac do kupna protoolsow z dedykowanym sprzetem.
a faktycznie, mbox+le na win to nie jest to. na maku - duzo lepiej :) i mowie to z wlasnego doswiadczenia, a nie, zeby wychwalac maki (przesiadlem sie po kilku miesiacach uzywania mboxa pod win)
A czy jest sens kupowac ten zestaw tylko po to, zeby
nauczyc sie tego programu?
Pytam bo siedze w cakewalku(sonarze) od lat i nic protoolsa nie
kumam.
A wiedza na temat tego programu byla mi juz pare razy potrzebna.
Nie mam win98 wiec wersja free odpada.
A chce poznac ProTools'a.
nauczyc sie tego programu?
Pytam bo siedze w cakewalku(sonarze) od lat i nic protoolsa nie
kumam.
A wiedza na temat tego programu byla mi juz pare razy potrzebna.
Nie mam win98 wiec wersja free odpada.
A chce poznac ProTools'a.
W sumie nie potrzebuje duzo: kilka sladow midi do sterowania samplerem, w drugim etapie kilka sladow audio ze zgranymi sciezkami z samplera i kilka sladow midi na wirtualne instrumenty
M-box 2 Mini - nie posiada we/wy MIDI - jesli wiec chcesz z tego poziomu sterowac samplerem (zewnetrznym) - to konieczne bedzie dokupienie dodatkowego interfejsu.
pozdr.
b
- pan_Buczek
...
W sumie nie potrzebuje duzo: kilka sladow midi do sterowania samplerem, w drugim etapie kilka sladow audio ze zgranymi sciezkami z samplera i kilka sladow midi na wirtualne instrumenty
M-box 2 Mini - nie posiada we/wy MIDI - jesli wiec chcesz z tego poziomu sterowac samplerem (zewnetrznym) - to konieczne bedzie dokupienie dodatkowego interfejsu.
pozdr.
b...
Spokojnie, wiem o tym a interface mam
pozdr.
b...
Spokojnie, wiem o tym a interface mam
- pan_Buczek
Zastanawialem sie nad tym m box'em bo potrzebuje nowej karty i oprogramowania. Myslalem ze protools bedzie jak znalazl, do moich potrzeb.
I wiem ze nada sie do tego, nie tylko on.
Powiedzcie mi cos wiecej na temat wersji "le", dolaczonych do kart, o tym jakich opcji nie maja, o ograniczeniach w kanalach, wtyczkach itd, w cubase czy innych "dodatkach".
I wiem ze nada sie do tego, nie tylko on.
Powiedzcie mi cos wiecej na temat wersji "le", dolaczonych do kart, o tym jakich opcji nie maja, o ograniczeniach w kanalach, wtyczkach itd, w cubase czy innych "dodatkach".