Witam serdecznie!
Jestem tutaj nowy. Kupilem niedawno klawiature sterujaca MIDI CME uf5. Fajny sprzęt. W ogóle nie znam się na tworzeniu muzyki. Kupiłem ją bo chciałem się nauczyć grać. MAm też 2 roczniki EiS z allegro (2004 2003). Jest tam dużo fajnych artykułów ale mało rozumiem. W każdym razie narazie klawiaturę używałem z hostem VSTi i jakimś plug-in em typu synth1. Mam SB Live! 5.1.
I teraz chciałbym zrobić jakiś utwór. Nie mam kasy na dalszy sprzęt. Nie wiem nawet czego szukać bo chcę coś darmowego a nie znam różnicy pomiędzy samplerem a sekwencerem. Wiem co to jest syntezator. Właśnie koledzy kupują keyboardy casio w supermarkiecie a ja wolę sam robić te brzmienia tak jak w synth1 kręce gałkami i tymi oscylatorami. Tam w EiS było napisane co do czego. I bardzo mi się podoba też Virus i Waldorf Q Micro. Ale to jest drogę więc ja wolę takie synth1 na kompie.
Właściwie chcę tworzyć muzykę w każdym stylu. Mam też linux ubuntu studio i tam jest masa programów muzycznych ale ja znam tylko Jack i Qsynth. Jak za darmo stworzyć więcej ścierzek niż 1 i nagrywać to co gram ale żeby było tak czysto bo ja czasem nie mam rytmu w głowie? To się chyba kwantyzacja zwie nie?
I mam jeszcze takie pytanie. Doradzono mi żebym kupił koniecznie z aftertouch klawiaturę. Nie wiem na czym to polega ale dociskam klawisz i nic się nie dzieje a chciałbym mieć taki program żeby to działało.
Proszę o wyrozumiałość. Mam jakiegoś starego Live, MusE, Rosegarden i chyba Cubase ale nie wiem czy działa. W ogóle od kolegi dostałem ale to chyba wcale nie działa bo nic nie gra.
Pozdrawiam!
PS. Szukałem w google ale nawet nie wiem jak się to nazywa co ja chcę. Więc niebardzo wiedziałem czego szukać. A o aftertouch wszędzie pisze, ze to jest dobre albo są linki do sklepów. Nie ma napisane jak zrobić żeby działało. Włączam przycisk na klawiaturze i nie widzę różnicy poza dioda.
Więcej niż host
- lukasz.bib
Re: Więcej niż host
Co jest? Nikt mi nie odpowie? Jeśli uważacie, że nie szukałem to proszę mi podać linki do strony gdzie jest napisane jak uruchomić aftertouch i stronę gdzie są wypisane różnice pomiędzy sekwencerem a samplerem i co to dokładnie jest.
Pozdrawiam - jestem trochę zawiedziony, że tu tak pusto i nikt nie chce pomagać początkującym. W tym dziale są same zaawansowane pytania. A w EiS nigdzie się nie spotkałem z kursem dla początkującym. Więc skąd mam wziąć tą wiedze?
Pozdrawiam - jestem trochę zawiedziony, że tu tak pusto i nikt nie chce pomagać początkującym. W tym dziale są same zaawansowane pytania. A w EiS nigdzie się nie spotkałem z kursem dla początkującym. Więc skąd mam wziąć tą wiedze?
Pytania o podstawy zawsze są trudne i wymagają długich, skomplikowanych odpowiedzi, więc pewnie dlatego taka "cisza na łączach". Ponadto zadałeś wiele pytań i trudno to wszystko zebrać w całość.
Może zacznijmy od rejestracji i edycji wielu śladów. Do tego celu potrzebujesz właśnie sequencera (programu, który pozwoli na na wpisanie - za pomocą klawiatury sterującej lub myszy - sekwencji nut, a później edycję i poprawianie poszczególnych fragmentów). Jeśli sequencer jest jednocześnie hostem VST, to możesz od razu skorzystać z wirtualnych instrumentów (w tym darmowych, więc żadnych dodatkowych kosztów nie musisz ponosić). Innymi słowy: dla każdego z użytych przez Ciebie wirtualnych instrumentów sequencer tworzy osobną ścieżkę z danymi sterującymi instrumentem (nutami i innymi komunikatami MIDI).
Takim sequencerem może być Live lub Cubase, ale w przypadku korzystania z tych programów trzeba po prostu poczytać instrukcję, która opisuje od podstaw korzystanie z programu (łącznie z instalacją i odpowiednim ustawieniem wszystkich parametrów, by program poprawnie pracował). Podobnie jest w przypadku sequencerów pod linuxem - jeśli jesteś początkujący musisz przebić się przez dokumentację (jak wiadomo w przypadku Linuxa trzeba się do tego przyłożyć szczegolnie mocno).
Inną możliwością jest skorzystanie z jakiegoś darmowego programu sequencerowego dysponującego własnymi instrumentami (np. darmowy dla celów testowych Reaper [http://www.cockos.com]) i również niezłą dokumentacją.
Ponadto polecam lekturę stron WWW - samouczków dla początkujących są dziesiątki, jeśli nie setki. Zwykle jednak objętość tego typu tekstów przekracza możliwości jakie dają fora dyskusyjne. Fajną stronę z tutorialami znajdziesz tutaj: http://www.kvraudio.com/wiki/?id=Tutorials
Ufff.. sporo pisaniny, mam nadzieję że się przyda i nie zrazisz się do tematu pomimo konieczności przerycia się przez kilka tekstów.
Może zacznijmy od rejestracji i edycji wielu śladów. Do tego celu potrzebujesz właśnie sequencera (programu, który pozwoli na na wpisanie - za pomocą klawiatury sterującej lub myszy - sekwencji nut, a później edycję i poprawianie poszczególnych fragmentów). Jeśli sequencer jest jednocześnie hostem VST, to możesz od razu skorzystać z wirtualnych instrumentów (w tym darmowych, więc żadnych dodatkowych kosztów nie musisz ponosić). Innymi słowy: dla każdego z użytych przez Ciebie wirtualnych instrumentów sequencer tworzy osobną ścieżkę z danymi sterującymi instrumentem (nutami i innymi komunikatami MIDI).
Takim sequencerem może być Live lub Cubase, ale w przypadku korzystania z tych programów trzeba po prostu poczytać instrukcję, która opisuje od podstaw korzystanie z programu (łącznie z instalacją i odpowiednim ustawieniem wszystkich parametrów, by program poprawnie pracował). Podobnie jest w przypadku sequencerów pod linuxem - jeśli jesteś początkujący musisz przebić się przez dokumentację (jak wiadomo w przypadku Linuxa trzeba się do tego przyłożyć szczegolnie mocno).
Inną możliwością jest skorzystanie z jakiegoś darmowego programu sequencerowego dysponującego własnymi instrumentami (np. darmowy dla celów testowych Reaper [http://www.cockos.com]) i również niezłą dokumentacją.
Ponadto polecam lekturę stron WWW - samouczków dla początkujących są dziesiątki, jeśli nie setki. Zwykle jednak objętość tego typu tekstów przekracza możliwości jakie dają fora dyskusyjne. Fajną stronę z tutorialami znajdziesz tutaj: http://www.kvraudio.com/wiki/?id=Tutorials
Ufff.. sporo pisaniny, mam nadzieję że się przyda i nie zrazisz się do tematu pomimo konieczności przerycia się przez kilka tekstów.
- Soundscape
- Kontakt:
Jeśli znasz angielski to możesz jeszcze ściągnąć pare tutorialów dla początkujących z www.computermusic.co.uk. (Ogólnie to fajny magazynek.) Jeśli zaś chodzi o VST freeware to zobacz tu. Są całkiem fajne efekty, instrumenty i też kilka artykułów dotyczących np. techniki cyfrowej, kompresji itd.
- lukasz.bib
Dziękuję bardzo :)
Na pewno coś znajdę dla siebie.
Rozumiem, że zadałem trochę zbyt szerokie pytania.
Poczytam, co tam jest napisane.
Bardzo bym prosił tylko o wyjaśnienie o co chodzi w aftertouch? Słyszałem, że można po naciśnięciu jeszcze mocniej dociskać klawisz i wtedy mam usłyszeć jakiś wybrany efekt. Jednak nic takiego się nie dzieje mimo tego, że włączyłem tę funkcję na klawiaturze midi. Dosyć drogie to było więc może ktoś wie jak ustawić jakiś instrument vsti albo seqwencer żeby na to reagował? Jakikolwiek :)
Pozdrawiam Serdecznie i jeszcze raz dzięjkuję !
Na pewno coś znajdę dla siebie.
Rozumiem, że zadałem trochę zbyt szerokie pytania.
Poczytam, co tam jest napisane.
Bardzo bym prosił tylko o wyjaśnienie o co chodzi w aftertouch? Słyszałem, że można po naciśnięciu jeszcze mocniej dociskać klawisz i wtedy mam usłyszeć jakiś wybrany efekt. Jednak nic takiego się nie dzieje mimo tego, że włączyłem tę funkcję na klawiaturze midi. Dosyć drogie to było więc może ktoś wie jak ustawić jakiś instrument vsti albo seqwencer żeby na to reagował? Jakikolwiek :)
Pozdrawiam Serdecznie i jeszcze raz dzięjkuję !
- Soundscape
- Kontakt:
Aftertouch w uproszczeniu - możesz przypisać funkcje poszczególnych instrumentów (które daja taką możliwość) właśnie do klawiatury z aftertouch. Przypisana funkcja uruchamia się właśnie wtedy kiedy dociskasz klawisz. Można przypisać np. zmiane wysokości dźwięku, różne typy filtracji itd.
- Soundscape
- Kontakt:
A! Niedoczytałem pytania do końca. Instrument VST z którym chcesz wykożystać tą funkcję też musi ją posiadać. (Chyba.) Nie miałem jeszcze klawiszy z takową funkcją, więc też nie wiem dokładnie jak to wygląda.
- lukasz.bib
Z tym aftertouch to sobie chyba nie poradzę. Nie widzę nigdzie takiej opcji. W każdym razie
Dziękuję wszystkim bardzo za odpowiedzi. Szkoda, że nikt nie wie jaki instrument obsługuje ten docisk w klawiaturze CME chociaż widziałem, że są osoby, które mają ten sam sprzęt.
Pozdrawiam!
Dziękuję wszystkim bardzo za odpowiedzi. Szkoda, że nikt nie wie jaki instrument obsługuje ten docisk w klawiaturze CME chociaż widziałem, że są osoby, które mają ten sam sprzęt.
Pozdrawiam!