Monitory małe czy duże?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Piotruś
Re: Monitory małe czy duże?

Post autor: Piotruś » poniedziałek 25 cze 2007, 12:42

...Mruczas z tego forum ma Samsony a KKR RP6 zna - moze sproboj sie z nim skontaktowac...
dzięki!
www.myspace.com/piotrbanaszek

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 25 cze 2007, 13:22

...hm, ja niestety na razie nie bede mógł za bardzo zaadaptować pomieszczenia akustycznie, więc może bezpieczniej jesli faktycznie kupie mniejsze... A takie KRK rp6 dadzą radę? (albo event TR6) bo na te adamy 3k nie uzbieram niestety:(...
Jak za tą kase KRK RP6 dadzą radę. (Później można suba dokupić.) Wiem bo mam i (mnie akurat) przyjemnie się na nich miksuje. Do domu narazie nic więcej mi nie trzeba

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 25 cze 2007, 13:30

gorzej grembo - jako ze to moj prywatny pokoj a nie zadne studyjko cvzy pracownia to za soba mam szafe niestety a za szafa cienka scianke z KG..

niestety inaczej ustawic nie moge choc juz nie raz kombinowalem i bas niestety sie rozplywa z deka.......myslalem o subie chocby behringera ktory mi odetnie przy 80hz na odluchu - wtedy graja duzo lepiej.....

no i najwazniejsze - musze je wywalic na podstawki bo poki co stoja na polkach wiec total porazka.........

EMD

Post autor: EMD » poniedziałek 25 cze 2007, 13:52

no i najwazniejsze - musze je wywalic na podstawki bo poki co stoja na polkach wiec total porazka............
To szczera prawda. Mam KRK RP5 - stały na podstawce na biurku, jak podłożyłem podkładki (MoPads) to tak jakbym wymienił je na klasę lepsze

Awatar użytkownika
kaslab

Post autor: kaslab » poniedziałek 25 cze 2007, 20:14

To szczera prawda. Mam KRK RP5 - stały na podstawce na biurku, jak podłożyłem podkładki (MoPads) to tak jakbym wymienił je na klasę lepsze
...
Nawet jak byś położył monitory za 1500 na kupkach pieniędzy to nie zagrają ... jak te za 5 000

Ja powiem ci szczerze że lepiej wpłać 2000 w gotówce na ADAM A7 a reszte spłać w ratach np. 20x)% co wyjdzie 60 zł miesięcznie. I bedziesz miał głośnik w którym się zakochasz

W źle zaadoptowanym pomieszczeniu wyciągniesz z nich 50% tego co potrafią i z tym trzeba się liczyć. (baza stereo, czystość dźwięku, dół). Jak postawiłem A7 obok Yamahay HS80 to nie mogłem uwierzyć w to co usłyszałem ... ADAMY je zjadły...
Producent

mechu82

Post autor: mechu82 » poniedziałek 25 cze 2007, 20:42

Czesc:)
Pozwole sobie skomentowac zapytanie postawione przez kolege:)
Pomieszczenie 16 m2 to nic nie mowi ( tzn mowi , ale o tym za chwile).
Najwazniejszy jest najdluzszy wymiar pokoju. Powinien on wynosic przynajmniej 1/2 długości najdluzszej fali czyli siedemnastu metrów ( około 20Hz) . Czyli 17 * 0,5 = 8,5 metra dobrze?:) Chyba tak!!
Wiec jeszeli ktorykolwiek wymiar ma ta wartosc, to w tym pomieszczeniu bedzie rozchodzic sie fala dzwiekowa 20Hz. Zapewne wymiar jest troche inny wiec pocieszam , ze nie wszystko starcone. W akustyce rozróżniamy tzn pole bliskie i rozproszone. W polu bliskim slyszymy dzwiek bezposredni z glosnika i slyszymy bezposrednio to co glosnik "mowi" -czyli uslyczymy takze niskie czestotliwosci . Natomiast w polu rozproszonym slyszymy pomieszczenie czyli tam juz wszytsko zalezy od 6 scian. Granica pomiedzy polem bliskim a rozproszonym zalezy od czasu poglosu pomieszczenia, kubatury i kierunkowosci glosnika. Inaczej mowiac z bardzo bliskiej odleglosci uslyszymy to jak glosnik gra, ale wtedy tracimy spojnosc stereo odsluchiwanego materialy. Jak widac wszystko zalezy od wszystkiego ..
Pozdrawiam
Kuba Mech

Awatar użytkownika
force

Post autor: force » poniedziałek 25 cze 2007, 21:40

Jak postawiłem A7 obok Yamahay HS80 to nie mogłem uwierzyć w to co usłyszałem ... ADAMY je zjadły......

OOO a to ciekawe. Od jakiegoś czasu zmagam się z pomysłem na monitory. Przeszły mi przez myśl owe ADAMy A7, ale i HS 80, TR8 i RP8...
Słuchając adamów w paru studiach zakochałem się w tym głośniku A.R.T.
Ale cena.
Skoro twierdzisz że zjadły HS80 (bo o nich myślałem ostatnio więcej, może potem Sub dodatkowo) możesz coś więcej powiedzieć? Nie miałem okazji testować HS 80, słyszałem MSP5 -fajne ale za mało dołu.
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7

ODPOWIEDZ