Losowe velocity w Cubase
Pytanie do użytkowników Cubase SX. Mam nadzieję, że uda mi się wyjaśnić moj problem. Chcę przerobić zwykłego mida i przykładowo na ścieżce z perkusją, przez cały czas trwania utwory wartość velocity dla np. zamkniętego hi-hatu wynosi 100. Brzmi to strasznie sztucznie. I tu pytanie: Czy w cubase jest dostepna taka opcja, aby automatycznie zmienić tą wartość na losową w zakresie np od 60 do 100 ?
-
- Kontakt:
Re: Losowe velocity w Cubase
ja osobiscie sie nie spotkalem z taką opcją, gdyż nie bylo mi to potrzebne bo ja bębni midi wystukuje na klawiszu dynamicznym.
aczkolwiek mozesz sprobować ręcznie wziasc sie za to. wiesz jakiś odcinek zrobić i pozniej skopiować tego loopa opcją fill loop
używasz jakiegoś instrumentu virtualnego ? cz GM od mikrosofta ?
aczkolwiek mozesz sprobować ręcznie wziasc sie za to. wiesz jakiś odcinek zrobić i pozniej skopiować tego loopa opcją fill loop
używasz jakiegoś instrumentu virtualnego ? cz GM od mikrosofta ?
http://www.myspace.com/audiophone
Czy w cubase jest dostepna taka opcja, aby automatycznie zmienić tą wartość na losową w zakresie np od 60 do 100 ? ...
W inspectorze (panel po lewej stronie) dla sciezek MIDI masz to dostepne, definiujesz zakresy dzialania randomizacji.
W inspectorze (panel po lewej stronie) dla sciezek MIDI masz to dostepne, definiujesz zakresy dzialania randomizacji.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
W inspectorze (panel po lewej stronie) dla sciezek MIDI masz to dostepne, definiujesz zakresy dzialania randomizacji....
No tak ale ta funkcja działa dla nowo powstałych nut a mi chodzi o edycję już istniejących.
No tak ale ta funkcja działa dla nowo powstałych nut a mi chodzi o edycję już istniejących.
Jeśli zrobisz randomize od 60 do 100 to losowo komp Ci to zrobi, owszem , tam gdzie będzie chciał. A jeśli próbujesz symulować grę żywego bębniarza, to musisz wiedzieć, że głośniej to się wali w konkretne części taktu, zależnie od rytmu i rodzaju muzy. Dla przykładu głośniej jest ze stopą i z werblem, a pomiędzy ciszej .To tylko przykład.
Więc lepiej będzie jak w drum edytor ściśniesz widok słupków pokazujących velosity( od prawa do lewa) tak abyś rozróżniał poszczególne takty, rozciągnął widok tych słupków do góry na pół ekranu i najechał myszką na górę pierwszego słupka z lewej i przesuwając myszką w prawo rysował sinusoide od wartości 60 do 100, uważając na twarde i miękkie części taktu (stopa w góre mycha ,póżniej w dół , werbel w góre, i znowu w dół.)
I takim sposobem sam zagrasz głośności
Proste, szybkie a jak robi!
Więc lepiej będzie jak w drum edytor ściśniesz widok słupków pokazujących velosity( od prawa do lewa) tak abyś rozróżniał poszczególne takty, rozciągnął widok tych słupków do góry na pół ekranu i najechał myszką na górę pierwszego słupka z lewej i przesuwając myszką w prawo rysował sinusoide od wartości 60 do 100, uważając na twarde i miękkie części taktu (stopa w góre mycha ,póżniej w dół , werbel w góre, i znowu w dół.)
... z lewej i przesuwając myszką w prawo rysował sinusoide od wartości 60 do 100, uważając na twarde i miękkie części taktu (stopa w góre mycha ,póżniej w dół , werbel w góre, i znowu w dół.)
...
To nie do końca taki dobry pomysł. Sinusoida bedzie w taktach powtarzalna. Poza tym nie chcę nasladować żywego bębniarza (nie ten typ muzyki) W moim starym korgu x3 była taka funkcja, az dziw, ze w cubase nie ma tego.
...
To nie do końca taki dobry pomysł. Sinusoida bedzie w taktach powtarzalna. Poza tym nie chcę nasladować żywego bębniarza (nie ten typ muzyki) W moim starym korgu x3 była taka funkcja, az dziw, ze w cubase nie ma tego.
...W inspectorze (panel po lewej stronie) dla sciezek MIDI masz to dostepne, definiujesz zakresy dzialania randomizacji....
No tak ale ta funkcja działa dla nowo powstałych nut a mi chodzi o edycję już istniejących. ...
Moze masz jakas niedzialajaca wersje Cubase. Uzywam od dawna na dostarczonych z zewnatrz sladach MIDI (np. z sequencera sprzetowego) i dziala.
No tak ale ta funkcja działa dla nowo powstałych nut a mi chodzi o edycję już istniejących. ...
Moze masz jakas niedzialajaca wersje Cubase. Uzywam od dawna na dostarczonych z zewnatrz sladach MIDI (np. z sequencera sprzetowego) i dziala.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
Moze masz jakas niedzialajaca wersje Cubase. Uzywam od dawna na dostarczonych z zewnatrz sladach MIDI (np. z sequencera sprzetowego) i dziala....
Hmmm, wersja na 100% działający ale chyba ja nie kumam jak to zrobić. Instrukcja po angielsku (moj angielski kiepski), opieram się tylko na książce "Cubase - Szybki Start, gdzie nie ma o tym słowa... Będe wdzięczny jeśli w kilku slowach podpowiesz mi jak to zrobić...
Hmmm, wersja na 100% działający ale chyba ja nie kumam jak to zrobić. Instrukcja po angielsku (moj angielski kiepski), opieram się tylko na książce "Cubase - Szybki Start, gdzie nie ma o tym słowa... Będe wdzięczny jeśli w kilku slowach podpowiesz mi jak to zrobić...
jak utworzysz ścieżkę midi, to po lewej stronie tej ścieżki masz okno a w nim track parameters. Rozwiń go i na dole masz Random ,domyślnie off.
Kliknij na to "off" i przypisz mu velocity" od do" ile sobie chcesz. Teraz może być?
Kliknij na to "off" i przypisz mu velocity" od do" ile sobie chcesz. Teraz może być?
...jak utworzysz ścieżkę midi, to po lewej stronie tej ścieżki masz okno a w nim track parameters. Rozwiń go i na dole masz Random ,domyślnie off.
Kliknij na to "off" i przypisz mu velocity" od do" ile sobie chcesz. Teraz może być?...
Może i owszem ale wówczas random bedzie działac dla całej scieżki a nie tylko dla jednego klawisza....
Kliknij na to "off" i przypisz mu velocity" od do" ile sobie chcesz. Teraz może być?...
Może i owszem ale wówczas random bedzie działac dla całej scieżki a nie tylko dla jednego klawisza....