Losowe velocity w Cubase

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Respectus
Losowe velocity w Cubase

Post autor: Respectus » poniedziałek 25 cze 2007, 17:46

Pytanie do użytkowników Cubase SX. Mam nadzieję, że uda mi się wyjaśnić moj problem. Chcę przerobić zwykłego mida i przykładowo na ścieżce z perkusją, przez cały czas trwania utwory wartość velocity dla np. zamkniętego hi-hatu wynosi 100. Brzmi to strasznie sztucznie. I tu pytanie: Czy w cubase jest dostepna taka opcja, aby automatycznie zmienić tą wartość na losową w zakresie np od 60 do 100 ?

audiophone
Kontakt:

Re: Losowe velocity w Cubase

Post autor: audiophone » poniedziałek 25 cze 2007, 19:51

ja osobiscie sie nie spotkalem z taką opcją, gdyż nie bylo mi to potrzebne bo ja bębni midi wystukuje na klawiszu dynamicznym.

aczkolwiek mozesz sprobować ręcznie wziasc sie za to. wiesz jakiś odcinek zrobić i pozniej skopiować tego loopa opcją fill loop

używasz jakiegoś instrumentu virtualnego ? cz GM od mikrosofta ?
http://www.myspace.com/audiophone

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 25 cze 2007, 20:43

Czy w cubase jest dostepna taka opcja, aby automatycznie zmienić tą wartość na losową w zakresie np od 60 do 100 ? ...

W inspectorze (panel po lewej stronie) dla sciezek MIDI masz to dostepne, definiujesz zakresy dzialania randomizacji.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Respectus

Post autor: Respectus » poniedziałek 25 cze 2007, 23:01

W inspectorze (panel po lewej stronie) dla sciezek MIDI masz to dostepne, definiujesz zakresy dzialania randomizacji....
No tak ale ta funkcja działa dla nowo powstałych nut a mi chodzi o edycję już istniejących.

Awatar użytkownika
jaca2303

Post autor: jaca2303 » wtorek 26 cze 2007, 00:07

Jeśli zrobisz randomize od 60 do 100 to losowo komp Ci to zrobi, owszem , tam gdzie będzie chciał. A jeśli próbujesz symulować grę żywego bębniarza, to musisz wiedzieć, że głośniej to się wali w konkretne części taktu, zależnie od rytmu i rodzaju muzy. Dla przykładu głośniej jest ze stopą i z werblem, a pomiędzy ciszej .To tylko przykład.

Więc lepiej będzie jak w drum edytor ściśniesz widok słupków pokazujących velosity( od prawa do lewa) tak abyś rozróżniał poszczególne takty, rozciągnął widok tych słupków do góry na pół ekranu i najechał myszką na górę pierwszego słupka z lewej i przesuwając myszką w prawo rysował sinusoide od wartości 60 do 100, uważając na twarde i miękkie części taktu (stopa w góre mycha ,póżniej w dół , werbel w góre, i znowu w dół.)
I takim sposobem sam zagrasz głośności
Proste, szybkie a jak robi!

Awatar użytkownika
Respectus

Post autor: Respectus » wtorek 26 cze 2007, 10:48

... z lewej i przesuwając myszką w prawo rysował sinusoide od wartości 60 do 100, uważając na twarde i miękkie części taktu (stopa w góre mycha ,póżniej w dół , werbel w góre, i znowu w dół.)
I takim sposobem sam zagrasz głośności
Proste, szybkie a jak robi!
...
To nie do końca taki dobry pomysł. Sinusoida bedzie w taktach powtarzalna. Poza tym nie chcę nasladować żywego bębniarza (nie ten typ muzyki) W moim starym korgu x3 była taka funkcja, az dziw, ze w cubase nie ma tego.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 26 cze 2007, 13:38

...W inspectorze (panel po lewej stronie) dla sciezek MIDI masz to dostepne, definiujesz zakresy dzialania randomizacji....
No tak ale ta funkcja działa dla nowo powstałych nut a mi chodzi o edycję już istniejących. ...

Moze masz jakas niedzialajaca wersje Cubase. Uzywam od dawna na dostarczonych z zewnatrz sladach MIDI (np. z sequencera sprzetowego) i dziala.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Respectus

Post autor: Respectus » wtorek 26 cze 2007, 21:22

Moze masz jakas niedzialajaca wersje Cubase. Uzywam od dawna na dostarczonych z zewnatrz sladach MIDI (np. z sequencera sprzetowego) i dziala....
Hmmm, wersja na 100% działający ale chyba ja nie kumam jak to zrobić. Instrukcja po angielsku (moj angielski kiepski), opieram się tylko na książce "Cubase - Szybki Start, gdzie nie ma o tym słowa... Będe wdzięczny jeśli w kilku slowach podpowiesz mi jak to zrobić...

Awatar użytkownika
jaca2303

Post autor: jaca2303 » wtorek 26 cze 2007, 23:52

jak utworzysz ścieżkę midi, to po lewej stronie tej ścieżki masz okno a w nim track parameters. Rozwiń go i na dole masz Random ,domyślnie off.
Kliknij na to "off" i przypisz mu velocity" od do" ile sobie chcesz. Teraz może być?

Awatar użytkownika
Respectus

Post autor: Respectus » środa 27 cze 2007, 11:58

...jak utworzysz ścieżkę midi, to po lewej stronie tej ścieżki masz okno a w nim track parameters. Rozwiń go i na dole masz Random ,domyślnie off.
Kliknij na to "off" i przypisz mu velocity" od do" ile sobie chcesz. Teraz może być?...
Może i owszem ale wówczas random bedzie działac dla całej scieżki a nie tylko dla jednego klawisza....

ODPOWIEDZ