Wzmacniacz do POD XT Live
- dyrektor69
Witam.
Wydaje mi sie, ze valveking to celny traf. Jesli chodzi o ciezsze klimaty to zawsze mozesz korzystac z przesteru z pieca dobarwionego lekko podem (choc niekoniecznie :)
Mozesz tez grac z powodzeniem na tzw. przodach. POD radzi sobie z tym nadal najlepiej na rynku..
Pozdrawiam!
Wydaje mi sie, ze valveking to celny traf. Jesli chodzi o ciezsze klimaty to zawsze mozesz korzystac z przesteru z pieca dobarwionego lekko podem (choc niekoniecznie :)
Mozesz tez grac z powodzeniem na tzw. przodach. POD radzi sobie z tym nadal najlepiej na rynku..
Pozdrawiam!
dyrektor69 - nic dodac, nic ujac :)
Re: Wzmacniacz do POD XT Live
......Ostatnio byłem na prezentacji produktów Line6 i koleś podpinał swój multiefekt pod zwykły powermikser i jakieś dwie paczki z 12" głośnikami....
I bardzo dobrze. To dobre rozwiązanie. Dobrze jednak by te paczki były pełnopasmowe - wtedy "wychodzimy" ze świata "zwykłej " gitary i idziemy z brzmieniem nieco dalej. Serio.
pozdrowienia
...
Oczywiście masz rację, poda i wszystkie pochodne /spidery,flextony,vetty/, trzeba traktować nie jako symulatory tylko zupełnie autonomiczne, brzmiące po swojemu urządzenia wspomagające gitarzystów, tylko.... gadamy jak realizatorzy, pytanie jak do tego przekonać / najczęściej mocno ortodoksyjnych/ gitarzystów.
I bardzo dobrze. To dobre rozwiązanie. Dobrze jednak by te paczki były pełnopasmowe - wtedy "wychodzimy" ze świata "zwykłej " gitary i idziemy z brzmieniem nieco dalej. Serio.
pozdrowienia
...
Oczywiście masz rację, poda i wszystkie pochodne /spidery,flextony,vetty/, trzeba traktować nie jako symulatory tylko zupełnie autonomiczne, brzmiące po swojemu urządzenia wspomagające gitarzystów, tylko.... gadamy jak realizatorzy, pytanie jak do tego przekonać / najczęściej mocno ortodoksyjnych/ gitarzystów.
Witam wszystkich,
mam podobną sytuację jak kolega, też szukam wzmaka do pod'a live xt, ale mam do wydania mniej kasy. Max 2000PLN. Czy w tej sytuacji wystarczy mi kombo peavey valve king 112 lub 212??
mam podobną sytuację jak kolega, też szukam wzmaka do pod'a live xt, ale mam do wydania mniej kasy. Max 2000PLN. Czy w tej sytuacji wystarczy mi kombo peavey valve king 112 lub 212??
Pozdrawiam!...
Wątpię z tym Valvekingiem, czy w ogóle wpinaniem PODa do gitarowej głowy i kolumny. Mi nie udało się tak ukręcić dobrego brzmienia - POD zawsze lepiej grał na "przodach". A mój wzmak jest o klasę wyższy niż Valveking.
Pozdrawiam!...
Wątpię z tym Valvekingiem, czy w ogóle wpinaniem PODa do gitarowej głowy i kolumny. Mi nie udało się tak ukręcić dobrego brzmienia - POD zawsze lepiej grał na "przodach". A mój wzmak jest o klasę wyższy niż Valveking.
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm
......Na wstępie witam wszystkich serdecznie ponieważ jest to mój pierwszy post.
Zakładam taki temat, ponieważ poszukuję czegoś solidnego do mojego PODa. Zastanawiam się nad kupnem head + box do powiedzmy 3000 zł. Czy znalazłby się ktoś kto mógłby mi doradzić co najlepiej sprawdza sie do XT Live? Muzycznie celuję w mocne brzmienia - metal, rock, ale zależy mi na bardzo selektywnym i "osadzonym" brzmieniu.
Czy lampa sprawdza się, w połączeniu z PODem, czy myśleć raczej o tranzystorowym rozwiązaniu. A może w ogóle lepiej pomyśleć o zwykłym combo. Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam....
Dobrym rozwiązaniem byłby Peavey Valve King HD plus kolumna.
Spokojnie zmieścisz się w 3 tyś, a będziesz miał pełną lampę.
Zawsze też możesz POD wpiąć w samą końcówkę tego pieca,
wtedy będziesz miał POD'a i lampową końcówkę też dobre rozwiązanie. ...
Valveking to dość tanie rozwiązanie ale zawsze to lampa, ostatnio słyszałem w sklepie muzycznym jak koleś na tym grał i byłem pod wrażeniem brzmienia. Z poda zawsze możesz wywalić symulacje wzmacniaczy i korzystac tylko z efektów, a jeśli zajdzie potrzeba to na przodach też dobrze zabrzmisz
Pozdrowienia
Zakładam taki temat, ponieważ poszukuję czegoś solidnego do mojego PODa. Zastanawiam się nad kupnem head + box do powiedzmy 3000 zł. Czy znalazłby się ktoś kto mógłby mi doradzić co najlepiej sprawdza sie do XT Live? Muzycznie celuję w mocne brzmienia - metal, rock, ale zależy mi na bardzo selektywnym i "osadzonym" brzmieniu.
Czy lampa sprawdza się, w połączeniu z PODem, czy myśleć raczej o tranzystorowym rozwiązaniu. A może w ogóle lepiej pomyśleć o zwykłym combo. Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam....
Dobrym rozwiązaniem byłby Peavey Valve King HD plus kolumna.
Spokojnie zmieścisz się w 3 tyś, a będziesz miał pełną lampę.
Zawsze też możesz POD wpiąć w samą końcówkę tego pieca,
wtedy będziesz miał POD'a i lampową końcówkę też dobre rozwiązanie. ...
Valveking to dość tanie rozwiązanie ale zawsze to lampa, ostatnio słyszałem w sklepie muzycznym jak koleś na tym grał i byłem pod wrażeniem brzmienia. Z poda zawsze możesz wywalić symulacje wzmacniaczy i korzystac tylko z efektów, a jeśli zajdzie potrzeba to na przodach też dobrze zabrzmisz
Pozdrowienia
- stevelukather
Tak jak wyzej paru kolegow napisalo,nietety POD nie brzmi na wzmacniaczach gitarowych,nawet jesli przelaczy sie go na tryb AMP,probowalem tego z koncowka lampowa ENGL i paka MESA 4x12,wyszla kupa a nie sound.Niestety lub stety trzeba to to ustrojstwo podpinac kablem w stol albo do pieca klawiszowego lub prosto na przody i wtedy to gra przepieknie.Byl kiedys koncert GAROU w Polsce i wszyscy gitarowi grali na POD-ach w racku bez pieca,pod byl zapiety do Di-BOX-a Avalona i tyle,odsluch po systemie dousznym.Na scenie cicho sterylnie i pelne pole do popisu dla rezysera dzwieku,zreszta to chyba bylo gdzies opisane w EiS.Sprobuj podlaczyc POD-a do pieca klawiszowego w stereo a zobaczysz jaki bedziesz mial sound.Pozdrawiam
[addsig]
[addsig]
Ja od niedawna używam do symulatorów (BOSS GT-8) wzmacniacza do gitar akustycznych. Jest po prostu genialnie. Na scenie mam to czego potrzebuję, a sygnał do przodu idzie Dir.Outem z piecyka i po kłopocie. Mam 100% pewności, że brzmienie ukręcone w domku, będzie brzmiało tak jak chcę na scenie.
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
Wątpię z tym Valvekingiem, czy w ogóle wpinaniem PODa do gitarowej głowy i kolumny. Mi nie udało się tak ukręcić dobrego brzmienia - POD zawsze lepiej grał na "przodach". A mój wzmak jest o klasę wyższy niż Valveking....
dzieje się tak, ponieważ POD ma na wyjściu symulację brzmienia głośnikowego (mowa tu o brzmieniu głośnika gitarowego) i jeśli podepniemy go przez normalny wzmacniacz gitarowy, który już takowy głośnik posiada, to nakładają nam się na siebie dwa różne brzmienia głośnikowe. jak wiadomo - głośniki gitarowe mają bardzo nieregularną charakterystykę, więc nie widze fizycznej możliwości, żeby symulacje wzmacniaczy z PODa brzmiały realistycznie na piecu gitarowym. no może jeśli by przed wzmacniaczem wpiąć jakiś szeroki eq. tylko po co sie z tym babrać?
ja widzę dwie opcje:
POD xt + mikser + kolumny szerokopasmowe + tragarz do noszenia tego,
lub
line 6 flextoneIII
_________
tomek
tomek
Moim zdaniem kupowanie jakiegokolwiem multiefektu z emulacjami i podłączanie tego do pieców gitarowych przypomiana bardzo sytuację, w której ktoś kupuje sobie gitarę 12 strunową, a potem zdejmuje "zbędnych" sześć strun, żeby brzmiało "normlanie".
Po to są emulacje wzmacniaczy i głośników żeby mieć szeeeeeerooooooką paletę brzmień, więc zakup gitarowej paczki i wyłączanie emulacji to po prostu pomyłka.
Po to są emulacje wzmacniaczy i głośników żeby mieć szeeeeeerooooooką paletę brzmień, więc zakup gitarowej paczki i wyłączanie emulacji to po prostu pomyłka.
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
...Moim zdaniem kupowanie jakiegokolwiem multiefektu z emulacjami i podłączanie tego do pieców gitarowych przypomiana bardzo sytuację, w której ktoś kupuje sobie gitarę 12 strunową, a potem zdejmuje "zbędnych" sześć strun, żeby brzmiało "normlanie".
Po to są emulacje wzmacniaczy i głośników żeby mieć szeeeeeerooooooką paletę brzmień, więc zakup gitarowej paczki i wyłączanie emulacji to po prostu pomyłka....
otóż to.
Po to są emulacje wzmacniaczy i głośników żeby mieć szeeeeeerooooooką paletę brzmień, więc zakup gitarowej paczki i wyłączanie emulacji to po prostu pomyłka....
otóż to.
_________
tomek
tomek