Witam.
Banalne pytanie, a jednak słyszałem kilka różnych odpowiedzi.
Odcięcie masy w końcówce mocy. Kiedy ten pstryczek naprawdę stosować? Kiedy jest on przydatny, potrzebny?
Wyszukiwarka tego nie precyzuje, a instrukcję obsługi mam akurat nie w rodzimym języku. Proszę o podpowiedź.
Odcięcie masy w końcówce
Re: Odcięcie masy w końcówce
...Witam.
Odcięcie masy w końcówce mocy. Kiedy ten pstryczek naprawdę stosować? Kiedy jest on przydatny, potrzebny?
Wyszukiwarka tego nie precyzuje, a instrukcję obsługi mam akurat nie w rodzimym języku. Proszę o podpowiedź....
Witam.Ten przełącznik służy do przerywania pętli masy.W skrócie,jak to już zostało napisane-przełącz gdy brzęczy
tak przy okazji,jeśli chcesz uniknąć pętli masy(szkodliwe zjawisko)nawet przy podłącznieniu wszystkich urządzeń do jednej listwy zasilającej.Postaraj się,żeby tylko jedno z urządzeń było wpięte w gniazdo sieciowe z bolcem(uziemieniem)wtedy cała reszta zostanie uziemiona przez kable połączeniowe(sygnałowe) i nie zaistnieje to szkodliwe zjawisko jakim jest 'pętla masy'.Mam nadzieję,że trochę pomogłem.Pozdrawiam.
Wyszukiwarka tego nie precyzuje, a instrukcję obsługi mam akurat nie w rodzimym języku. Proszę o podpowiedź....
Witam.Ten przełącznik służy do przerywania pętli masy.W skrócie,jak to już zostało napisane-przełącz gdy brzęczy

Ten przełącznik służy do przerywania pętli masy ……Niby słusznie, lecz troszkę nie tak! Przełącznik ten przerywa połączenie elektryczne pomiędzy obudową a masą elektryczną układu elektronicznego znajdującego się w niej,czego pożądanym skutkiem może, ale nie musi być przerwanie pętli mas. Obudowa (w profesjonalnym sprzęcie z reguły metalowa) ZAWSZE powinna być uziemiona,czyli podłączona do kołka uziemiającego w gnieździe zasilającym. Niedopuszczalne jest uziemienie obudowy jednego urządzenia a poprzez przewody sygnałowe reszty urządzeń! W przypadku pojawienia się napięcia zasilającego na obudowie któregokolwiek z dalszych urządzeń tak powstałego łańcucha skutki są zazwyczaj opłakane i trudne do przewidzenia. Zanim zadziała bezpiecznik (przy zasilaniu końcówek mocy,o sporej wartości) mogą ulec uszkodzeniu ekrany przewodów sygnałowych bądź ścieżki mas na płytkach układów elektronicznych,a co ważniejsze jest to zagrożenie porażeniem dla obsługi i artystów! Pamiętajmy, że urządzenia estradowe pracują w bardzo ciężkich warunkach,przez co narażone są zarówno na uszkodzenia mechaniczne jak i elektryczne. Zachowanie warunków bezpieczeństwa przy zasilaniu tych urządzeń to podstawa! Walka z pętlami mas to następny krok,ale nie może odbywać się ona kosztem bezpieczeństwa, za które odpowiada notabene realizator. Na marginesie dodam, że to właśnie „pajęczyna” niedbale i byle jak wykonanych połączeń zasilających bywa często przyczyną przydźwięków sieciowych i wszelakich „brumów”.
Audiomania ?
...Ten przełącznik służy do przerywania pętli masy ……Niby słusznie, lecz troszkę nie tak! Przełącznik ten przerywa połączenie elektryczne pomiędzy obudową a masą elektryczną układu elektronicznego znajdującego się w niej....
No włąsnie nie. Uziemienie urządzenia to uziemienia urządzenia, jest konieczne i już.
Rozpinanie masy (likwidujące pętlę mas - nieporządaną) rozłącza masy w gniazdach sygnałowych tak by nie tworzyła się ta pętla. Domowym sposobem na takie rozłączanie mas jest właśnie odłączenia przewodu zerowego, bardzo niebezpieczny sposób i nie polecam tego.
A należy przełączniczka użyć gdy buczy :) i tyle.
No włąsnie nie. Uziemienie urządzenia to uziemienia urządzenia, jest konieczne i już.
Rozpinanie masy (likwidujące pętlę mas - nieporządaną) rozłącza masy w gniazdach sygnałowych tak by nie tworzyła się ta pętla. Domowym sposobem na takie rozłączanie mas jest właśnie odłączenia przewodu zerowego, bardzo niebezpieczny sposób i nie polecam tego.
A należy przełączniczka użyć gdy buczy :) i tyle.
www.surogat.pl
... Niedopuszczalne jest uziemienie obudowy jednego urządzenia a poprzez przewody sygnałowe reszty urządzeń! W przypadku pojawienia się napięcia zasilającego na obudowie któregokolwiek z dalszych urządzeń tak powstałego łańcucha skutki są zazwyczaj opłakane i trudne do przewidzenia. Zanim zadziała bezpiecznik (przy zasilaniu końcówek mocy,o sporej wartości) mogą ulec uszkodzeniu ekrany przewodów sygnałowych bądź ścieżki mas na płytkach układów elektronicznych,a co ważniejsze jest to zagrożenie porażeniem dla obsługi i artystów!...
OK.A co w takiej sytuacji?Gram na gitarze elektrycznej podłaczonej do wzmacniacza lampowego(w obwodach płynie wysokie napięcie,około 400-450V) po przez szereg efektów podłogowych zasilanych z zasilacza,który nie jest uziemiony.A to tylko dlatego,żeby nie powodować pętli masy,która powstała by,ponieważ wzmacniacz też jest uziemiony(jest to absolutna konieczność.Każdy kto ma choćby małe pojęcie o technice lampowej zna temat).Grając na gitarze,mam cały czas kontakt z masą(uziemieniem)po przez struny,które są podłączone do układu elektrycznego gitary,a on dalej przez kabel sygnałowy,szereg efektów i kolejny kabel sygnałowy do wzmacniacza.Z mojego opisu wynika,że tylko uziemienie wzmacniacza zabezpiecza mnie przed porażeniem tym niebezpiecznym dla życia napięciem.A co gdy zasilacz będzie miał przebicie?Z twojego opisu wynika,że może mnie porazić prąd(?)Chciałbym tu zaznaczyć,iż każde szanujące sie urządzenie(czyt.profesjonalne)posiada,oprócz bezpiecznika sieciowego,zestaw bezpieczników wewnątrz konstrukcji,które zabezpieczają przed zniszczeniem całego obwodu elektronicznego.Kolega napisał,że mogą ulec zniszczeniu ekrany przewodów sygnałowych.jeżeli tak by sie stało,to po przez ten kabel musiałby popłynąć ogromny prąd,który z pewnością spowodowałby zadziałanie bezbieczników w urzadzeniu,a nawet głównych bezpieczników istalacji elektrycznej.Może sie myle,ale ja tak to widzę.
Pozdrawiam.
OK.A co w takiej sytuacji?Gram na gitarze elektrycznej podłaczonej do wzmacniacza lampowego(w obwodach płynie wysokie napięcie,około 400-450V) po przez szereg efektów podłogowych zasilanych z zasilacza,który nie jest uziemiony.A to tylko dlatego,żeby nie powodować pętli masy,która powstała by,ponieważ wzmacniacz też jest uziemiony(jest to absolutna konieczność.Każdy kto ma choćby małe pojęcie o technice lampowej zna temat).Grając na gitarze,mam cały czas kontakt z masą(uziemieniem)po przez struny,które są podłączone do układu elektrycznego gitary,a on dalej przez kabel sygnałowy,szereg efektów i kolejny kabel sygnałowy do wzmacniacza.Z mojego opisu wynika,że tylko uziemienie wzmacniacza zabezpiecza mnie przed porażeniem tym niebezpiecznym dla życia napięciem.A co gdy zasilacz będzie miał przebicie?Z twojego opisu wynika,że może mnie porazić prąd(?)Chciałbym tu zaznaczyć,iż każde szanujące sie urządzenie(czyt.profesjonalne)posiada,oprócz bezpiecznika sieciowego,zestaw bezpieczników wewnątrz konstrukcji,które zabezpieczają przed zniszczeniem całego obwodu elektronicznego.Kolega napisał,że mogą ulec zniszczeniu ekrany przewodów sygnałowych.jeżeli tak by sie stało,to po przez ten kabel musiałby popłynąć ogromny prąd,który z pewnością spowodowałby zadziałanie bezbieczników w urzadzeniu,a nawet głównych bezpieczników istalacji elektrycznej.Może sie myle,ale ja tak to widzę.