EQUALIZER mastering

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Pine
EQUALIZER mastering

Post autor: Pine » poniedziałek 18 cze 2007, 15:09

Mam pytanie dotyczące 30 lub 31 punktowych equalizerow z najniższej półki za cene 500 zł i najwyższej za około 6000 zł.
Equalizery maja to samo za zadanie np obciąć częstotliwosc powiedzmy 200 Hz o - 12 db czy efekt bedzie inny na wysokiej klasy sprzęcie np KLARKA przecież rozchodzi sie o obciecie tej częstotliwosci czyli istnieją 2 mozliwosci albo jest ona obcieta albo nie czy ktos jest wstanie w sposób profesjonalny mi to wytłumaczyc.
EQ jest mi potrzebny do uzycia w bloku masteringowym.
Jeszcze pozostaje temat dobrych EQ lampowych jaki one maja wpływ na produkcje czy obetna czestotliwosci w inny sposob niż inne tańsze urządzenia?
Logic express 8,RME FF400, Akai Mpc2000xl,Virus Ti,Roland JP8000,FM 8,Surge,Tc Electronic Finalizer,Tl Audio 5013 mk2, 2 x 1176 clone, 2 x pultec clone,SSL4000 bus compressor clone with external sidechain,
2176 Stereo Clone.

Awatar użytkownika
malichos

Re: EQUALIZER mastering

Post autor: malichos » poniedziałek 18 cze 2007, 17:25

...Mam pytanie dotyczące 30 lub 31 punktowych equalizerow z najniższej półki za cene 500 zł i najwyższej za około 6000 zł.
Equalizery maja to samo za zadanie np obciąć częstotliwosc powiedzmy 200 Hz o - 12 db ...
Z elektronicznego punktu widzenia - mała poprawka, equalizer nie obcina częstotliwości (to zadanie dla filtra), equalizer albo wzmacnia, albo tłumi sygnał w określonym zakresie częstotliwości. Załóżmy że jakieś urządzenie w torze audio z equalizerem produkuje dźwięk o poziomie 0dB, to ustawienie na equalizerze -12dB dla częst. 200 Hz spowoduje wytłumienie (wyciszenie) dżwięków o tej częstotliwości +- jakiś zakres, np 200 Hz przy czym na obu krańcach zakresu częstotliwości będą wytłumiane w mniejszym stopniu (odwrotnie jest w przypadku wzmocnienia, np. +12 dB dla 200 Hz - tu sygnał będzie wzmacniany). Skoro tłumienie lub wzmacnianie, to znaczy, że mamy do czynienia z elektr. elementami aktywnymi (tranzystory, lampy), które przez firmy markowe są odpowiednio dobierane, itd, itp - szczególnie lampy, które są drogie i ostatnio modne mają wpływ na cenę urządzenia. Kazdy z tych elementów zarówno tranzystor jak i lampa ma wpływ na ostateczne brzmienie tego co wydobywa się z toru wyjściowego equalizera. W związku z tym odpowiedź na twoje pytanie brzmi: Tak, equalizer lampowy "potraktuje" inaczej sygnał audio, który do niego doprowadzisz.

Awatar użytkownika
BarteQ

Post autor: BarteQ » poniedziałek 18 cze 2007, 18:06

W korektorach z wyższej półki rozchodzi się o tzw zniekształcenia fazowe - to rodzaj tych zniekształceń ma dość duży wpływ na "klasę" dźwięku i klasę urządzenia.
Pytanie "jak obcinamy to przeciez i tak nie słychać wiec czym to się może różnić" - świadczy tylko o niewiedzy autora tematu
.
Tłumiąc i podbijając pewne częstotliwości wprowadzamy w sygnale zniekształcenia fazowe (jak wiemy każdy filtr o nieskończonej odpowiedzi impulsowej takowe wprowadza). Brak zniekształceń fazowych możemy uzyskać jedynie za pomocą filtrów cyfrowych FIR (o skończonej odpowiedzi impulsowej) jednak od strony "klasy brzmienia" brak zniekształceń nie zawsze powoduje poprawę subiektywnej jakości.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 18 cze 2007, 18:38

zazwyczaj wykorzystaywane lampy to ecc83....20 zeta za sztuke wiec nie wiem czy takie drogie...

Pine

Post autor: Pine » poniedziałek 18 cze 2007, 19:25

dzieki wszystkim za odpowiedz wszystkie informacje sa dla mnie bardzo przydatne.
Logic express 8,RME FF400, Akai Mpc2000xl,Virus Ti,Roland JP8000,FM 8,Surge,Tc Electronic Finalizer,Tl Audio 5013 mk2, 2 x 1176 clone, 2 x pultec clone,SSL4000 bus compressor clone with external sidechain,
2176 Stereo Clone.

ODPOWIEDZ