Allegrowe wytłumienia...

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
kaslab
Re: Allegrowe wytłumienia...

Post autor: kaslab » sobota 16 cze 2007, 15:50

Gdybyś wyłożył wszystkie ściany w typowym pomieszczeniu w bloku (3x2m, 3,5x3 itp) to nie wiem czy kilka minut byś tam wytrzymał ... Kiedyś miałem tak zrobione i kilka osób po wejściu do pokoju od razu z niego wychodziło ponieważ jest to tak nie naturalny efek,t że nie każdy da rade. Przy wokalu bardzo ważny jest środek pasma zbyt dużo tego typu paneli w małym pomieszczeniu może pochłaniać go zbyt wiele. (Ja miałem piramidki o wielkości 17,5cm)

Produkcją tych paneli zajmuje się m.in. EUROFOAM sprawdź w necie...
Producent

Awatar użytkownika
genngott

Post autor: genngott » sobota 16 cze 2007, 19:05

Jeżeli cały pokój obłożyłbyś taką pianką (wszystkie ściany i sufit), na podłodze miałbys wykładzinę dywanową to z całą pewnością (przy oczywiście rozsądnej głośności) nic Ci się nie będzie odbijać i do Ciebie z różnych kątów wracać.

dzięki za istotne info.
Czy takie pianki mają sensowne zastosowanie przy niższych częstotliwościach? bo akurat mój problem to 180 - 250 Hz (sąsiadów w tej kwestii pomijamy:))
www.despisestudio.com

greengo

Post autor: greengo » sobota 16 cze 2007, 19:08

...Jeżeli cały pokój obłożyłbyś taką pianką (wszystkie ściany i sufit), na podłodze miałbys wykładzinę dywanową to z całą pewnością (przy oczywiście rozsądnej głośności) nic Ci się nie będzie odbijać i do Ciebie z różnych kątów wracać.

dzięki za istotne info.
Czy takie pianki mają sensowne zastosowanie przy niższych częstotliwościach? bo akurat mój problem to 180 - 250 Hz (sąsiadów w tej kwestii pomijamy:))...
W tych czestotliowosciach to lepiej welna.

Awatar użytkownika
genngott

Post autor: genngott » sobota 16 cze 2007, 19:17

......Jeżeli cały pokój obłożyłbyś taką pianką (wszystkie ściany i sufit), na dzięki za istotne info.
Czy takie pianki mają sensowne zastosowanie przy niższych częstotliwościach? bo akurat mój problem to 180 - 250 Hz (sąsiadów w tej kwestii pomijamy:))...
W tych czestotliowosciach to lepiej welna....
a pułapki basowe? zamontować po rogach pomieszczenia wypełnione wełną? zda to egzamin?
www.despisestudio.com

midirobotnik

Post autor: midirobotnik » sobota 16 cze 2007, 20:53

Piszesz o częstotliwościach rzędu 180 Hz - 250 Hz. Są to na tyle niskie czętotliwości, że niestety koniecznie wręcz musisz zaopatrzyć się w pułapki basowe. Pułapki basowe również można samemu zmontować z różnych materiałów, ale owszem jeżeli masz problem z podobnymi częstotliwościami, poprostu zajmij się wszystkimi narożnikami pomieszczenia i je poprostu przy pomocy drewnianego stelażu (nie blaszany - bo rezonuje i nie słuchaj ludzi co piszą, żeby robić stelaż z profili i podkładać ewentualnie grube podkładki gumowe pod śruby, bo TO NIE MA SENSU !!
Zastosuj wełne mineralną rocktron - poszukaj w necie jest jakaś odpowiednia jej nazwa specjalnie do akustyki i zetnij rogi pomieszczenia i zakryj wszystko kartongipsem. Efekt tego wszystkiego musi być taki, że jak przyłożysz rękę do karton gipsu, powinien on minimalnie, ale jednak wyczuwalnie drgać, a po przez drganie pochłania energie i masz gotową pułapkę basową. Możesz ją oczywiście obłożyć tym samy materiałem co ścianę czy sufit, żeby to w miarę sensownie wyglądało, ale najważniejsze, żeby spełniała pułapka swoje zadanie. Było to fajnie pokazane w jakimś numerze estrady i studia, ale nie pamiętam dokładnie w którym. Aha - nie licz tylko dokładnie tych częstotliwości i odległości odbić itd., bo mogę Ciebie zapewnić , że się nie doliczysz . Od liczenia są tacy Panowie, którzy przyjeżdzają i robią to za Ciebie np. z firmy Ghost Acoustics, porozwieszają dosłownie kilka płaskich na powiedzmy na taki normalnej wielkości pokój z 7 paneli (2 większe 120 x 120 cm), 2 mniejsze (60 x 60 cm) i pułapki basowe i juz gotowe, ale nie chciałbym nigdy od takich Panów otrzymać rachunku. POZDRAWIAM! Rób wszystko na ucho, a na pewno się uda! Troszkę kartongipsu, wełny mineralnej, pianki z allegro i przede wszystkim spooooro czasu i będzie dobrze !!
Mam 29 lat, ale całe życie styczność z muzyką. Jestem klawiszowcem, aranżerem i coraz częściej kompozytorem. Gram różnego rodzaju imprezy muzyczne, robię utwory na zamówienie w formacie audio i .mid. Teraz nowy rozdział - midirobotnik.pl

midirobotnik

Post autor: midirobotnik » sobota 16 cze 2007, 21:07

info dla greengoo

Nie jest istotne czy to jest gąbka techniczna !!! Jeżeli oczywiście mówimy o średnich i wyższych częstotliwościach ! Może być nawet styropian. Kwestia tylko jakiej będzie grubości i jak bedzie miał wyprofilowaną wierzchnią warstwę. Widziałem osobiście w zawodowym studio nagrań, jak w kabinie lektorskiej akurat były panele na wszystkich ścianach zrobione z niczego innego jak ze styropianu budowlanego 8cm. był idealnie gładki, chyba wygipsowany z zewnątrz i miał powycinane starannie głębokie na ok 2 cm otwory o średnicy ok 4 cm. Te "kółka" były powycinane nie równomiernie co 15 cm od siebie. Niesłyszałem, żeby coś lepiej się nadawało do wokalu jak ta styropianowa niespodzianka. Pzdr
Mam 29 lat, ale całe życie styczność z muzyką. Jestem klawiszowcem, aranżerem i coraz częściej kompozytorem. Gram różnego rodzaju imprezy muzyczne, robię utwory na zamówienie w formacie audio i .mid. Teraz nowy rozdział - midirobotnik.pl

greengo

Post autor: greengo » sobota 16 cze 2007, 21:17

...info dla greengoo

Nie jest istotne czy to jest gąbka techniczna !!! Jeżeli oczywiście mówimy o średnich i wyższych częstotliwościach ! Może być nawet styropian. Kwestia tylko jakiej będzie grubości i jak bedzie miał wyprofilowaną wierzchnią warstwę. Widziałem osobiście w zawodowym studio nagrań, jak w kabinie lektorskiej akurat były panele na wszystkich ścianach zrobione z niczego innego jak ze styropianu budowlanego 8cm. był idealnie gładki, chyba wygipsowany z zewnątrz i miał powycinane starannie głębokie na ok 2 cm otwory o średnicy ok 4 cm. Te "kółka" były powycinane nie równomiernie co 15 cm od siebie. Niesłyszałem, żeby coś lepiej się nadawało do wokalu jak ta styropianowa niespodzianka. Pzdr...
Nie do konca sie z Toba zgodze. Gabka jest o wiele lzejsza od pianek 100zl/m2. A to nie pozostaje bez znaczenia. Co do styropianu to on bardziej rozprasza. Czesc producentow panele skyline robi wlasnie ze styropianu ale to jest do rozpraszania.
Pozdro.

greengo

Post autor: greengo » sobota 16 cze 2007, 21:17

...info dla greengoo

Nie jest istotne czy to jest gąbka techniczna !!! Jeżeli oczywiście mówimy o średnich i wyższych częstotliwościach ! Może być nawet styropian. Kwestia tylko jakiej będzie grubości i jak bedzie miał wyprofilowaną wierzchnią warstwę. Widziałem osobiście w zawodowym studio nagrań, jak w kabinie lektorskiej akurat były panele na wszystkich ścianach zrobione z niczego innego jak ze styropianu budowlanego 8cm. był idealnie gładki, chyba wygipsowany z zewnątrz i miał powycinane starannie głębokie na ok 2 cm otwory o średnicy ok 4 cm. Te "kółka" były powycinane nie równomiernie co 15 cm od siebie. Niesłyszałem, żeby coś lepiej się nadawało do wokalu jak ta styropianowa niespodzianka. Pzdr...
Nie do konca sie z Toba zgodze. Gabka jest o wiele lzejsza od pianek 100zl/m2. A to nie pozostaje bez znaczenia. Co do styropianu to on bardziej rozprasza. Czesc producentow panele skyline robi wlasnie ze styropianu ale to jest do rozpraszania.
Pozdro.

Awatar użytkownika
kaslab

Post autor: kaslab » sobota 16 cze 2007, 21:54

Pozdro....
Wpisz w wyszukiwarce BASS TRAP DIY (skrót DO IT YOUR SELF /zrób to sam/) a odnajdziesz mase stron z "domowymi projektami pułapek basowych" 1) Pianki pochłaniają dźwięk do mniej więcej 500Hz... 2) Styropian w adaptacji akustyczne to nieporozumienie... więc lepiej od razu odpuść. Zdarzają się dyfuzory oparte na sekwancji residuum kwadratowego wykonane ze styropianu jednak właściwym materiałem dla tych dyfuzorów jest drewno ! 3) Świetnym materiałem pod półapki basowe są płyty z wełny szkalnej o grubości minimum 10cm (np. firmy Isover) jednak w USA firmy specjalizują się w produkcji specjalnych płyt (gęstość, ułożenie włókien itp.) z włókna szkalnego specjalnie do zastosowań akustycznych... W Polsce to tylko marzenie... A że rynek budowlany jest chłonny jak nigdy .... to i na te które mamy nieźle poczekasz ... więc uzbrój się w cierpliwość
Producent

ODPOWIEDZ