M-Audio 2496 - problem, zakłócenia z internetu

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Pan_Jabu
Re: M-Audio 2496 - problem, zakłócenia z internetu

Post autor: Pan_Jabu » sobota 16 cze 2007, 17:48

...Zmiana slotu nic nie dała Może macie jakieś inne pomysły ?

Kartę sieciową masz na PCI, czy na płycie głównej?
Jaka to płyta główna?
Czy oprócz rzeczonej karty masz jeszcze jakieś inne karty w slotach PCI?

Awatar użytkownika
Damianin

Post autor: Damianin » sobota 16 cze 2007, 18:07

...Witam
Mam taki "mały" problem z kartą Audiophile2496. Normalnie gra bardzo dobrze, do czasu, kiedy zaczynam coś wysyłać przez internet. Im więcej Kb/s wysyłam, tym dźwięk się bardziej psuje (jakby się zacina się). Kiedy na przykład miałem wirusa, który wysyłał spam z mojego kompa, nie dało się słuchać muzyki - straszne zniekształcenia (jedyny plus był taki, że wiedziałem, że coś jest nie tak z kompem :). Instalacja najnowszych sterowników nic nie dała w ty względzie. Trochę mnie to denerwuje bo z kartą zintegrowaną nie mam takich problemów. Nie widziałem w internecie żeby ktoś miał coś takiego. A może to normalne w tej karcie ?

Jakby co to mam Windows XP, komputer to Dell GX270 2.4MHz...
Mój audiofil 2496 lubi się z IE bardzo ale ja IE nie lubię i używam FF. Żadnych zakłóceń, żadnych problemów. A właściwie tylko jeden (?). Brak sterów dla Visty.

Zmień sterowniki do karty, zmień stery do płyty, włóż kartę w inny slot - może to kosmiczne zawirowana pola el-mag . Zabierz kartę do kumpla, sprawdźcie u niego. Wyjmij kartę, puść dźwięk przez układ na płycie o ile taki posiadasz w dellu. Sprawdź czy masz zakłócenia. Uruchom kompa w trybie awaryjnym z obsługą sieci. Sprawdź. Zainstaluj inny system operacyjny, np Ubuntu - sprawdź czy występują zakłócenia. Spory wątek o Ubuntu znajdziesz aktualnie na forum.

To tylko parę propozycji...

Stolek

Post autor: Stolek » sobota 16 cze 2007, 18:13

Sieciówkę mam na PCI, jest to karta WiFi. Kartę na płycie mam wyłączoną.
Płyta główna jest to oryginalna Dell'owska z modelu GX270.
Innych kart niż Audiophile i sieciówka nie mam.

audiophone
Kontakt:

Post autor: audiophone » sobota 16 cze 2007, 19:18

...Sieciówkę mam na PCI, jest to karta WiFi.

mozę dlatego ze to jest wifi ...
to masz takie problemy
http://www.myspace.com/audiophone

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 16 cze 2007, 20:00

aaa, trzeba było od razu pisać, że to karta bezprzewodowa!

bo czy to nie jest przypadkiem tak, że sieciówka sieje silnym polem elektromagnetycznym i odbierają to pole obwody karty dźwiękowej plus dołączone do niej kabelki? W efekcie powstają podobne zakłócenia jak np. od telefonu komórkowego umieszczonego w pobliżu sprzętu audio.

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » sobota 16 cze 2007, 20:17

...aaa, trzeba było od razu pisać, że to karta bezprzewodowa!

bo czy to nie jest przypadkiem tak, że sieciówka sieje silnym polem elektromagnetycznym i odbierają to pole obwody karty dźwiękowej plus dołączone do niej kabelki? W efekcie powstają podobne zakłócenia jak np. od telefonu komórkowego umieszczonego w pobliżu sprzętu audio....

To niemal na pewno jest ta przyczyna...
Miałem taki problem kiedyś z jakąś kartą, nie pamiętam niestety z jaką...

Co ciekawe z kartą EMU 1820 której obecnie używam, taki problem nie występuje... Antena WiFi leży na dock module EMU i w niczym to nie przeszkadza.

Awatar użytkownika
Veron

Post autor: Veron » sobota 16 cze 2007, 21:51

Hehe, też mam WiFi. No ale rzadko się zdarza żeby występowały trzaski. Tak jak pisałem, tylko podczas kłopotów z sygnałem.
Brak pomysłu w tej chwili...

Stolek

Post autor: Stolek » niedziela 17 cze 2007, 02:24

Hmmm... może macie rację. To mogło by tłumaczyć dlaczego problemy są tylko przy wysyłaniu czegoś, a nie pobieraniu - wytwarza się większe pole elektromag. No trudno jak będę miał możliwości to zweryfikuje.

Dzięki za rady
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » niedziela 17 cze 2007, 08:38

...Hehe, też mam WiFi. No ale rzadko się zdarza żeby występowały trzaski. Tak jak pisałem, tylko podczas kłopotów z sygnałem....

Karta karcie nierówna. Teraz używam WiFi wbudowanego w płytę Asusa P5B Deluxe WiFi i tak jak napisałem - zero jakichkolwiek problemów.

Wcześniej miałem np. kartę PCI, która nie dość że zakłócała, to jeszcze miała słaby zasięg i rwał się transfer, gdy router był w odległości 5 metrów bez ścian...

To co proponuję to jeżeli jest taka możliwość - spróbować internetu przez kabel ethernetowy, a jeżeli nie to rzeczywiście - albo iść do kolegi z Twoim Audiophile albo ew. spróbować inną kartę WiFi w swoim kompie.

JanChrzan

Post autor: JanChrzan » niedziela 17 cze 2007, 23:18

żebym ja miał takie problemy.jak trzeszczy przy wysyłaniu to zrezygnuj z czegoś na tę krótką chwilę-albo z eksploatacji karty albo z wysyłania maili.
proste rozwiązania są najlepsze.

ODPOWIEDZ