autor: midirobotnik » sobota 16 cze 2007, 14:33
Drodzy koledzy!!!
Jak zawsze wszyscy macie po trochu racji, ale nikt z Was do końca tematu nie rozwiązał. Temat budżetowego (czytaj - taniego) rozwiązania problemu akustyki w pomieszczeniu był już więcej razy omawiany niż ja mam lat, a mam już troche..., ale do rzeczy!!
"kilka prostych prawd" :
1. Jeżeli chcesz, aby sąsiedzi nie nie mięli ku Tobie "punktu zaczepienia", musisz dokładnie odizolować pomieszczenie w którym robisz od reszty. Niestety pianka sprzedawana na allegro lub nawet u dystrybutora nie zapewni Ci IZOLACJI AKUSTYCZNEJ ! Do zatrzymania np. basu, żeby sąsiadom nie dudniło w domu na górze potrzebna jest MASA. Czyli inaczej mówiąc, skuteczne i niestety drogie rozwiązanie - pomieszczenie w pomieszczeniu. Cegła + wełna mineralna+ karton gips i jeszcze pare innych drobiazgów. Dlatego nie wyizolujesz tanim sposobem pomieszczenia, bo się poprostu nie da!
2. Jeżeli natomast chcesz chociaż troszke zmniejszyć uciązliwość wobec sąsiadów i polepszyć swoje walory akustyczne pomieszczenia możesz użyć tej pianki. Czym grubsza - tym lepsza i teraz najważniejsze: Od wierzchniej warstwy zależy, czy będzie wchłaniać, czy rozpraszać (czy może to i to). Jeżeli cały pokój obłożyłbyś taką pianką (wszystkie ściany i sufit), na podłodze miałbys wykładzinę dywanową to z całą pewnością (przy oczywiście rozsądnej głośności) nic Ci się nie będzie odbijać i do Ciebie z różnych kątów wracać.
Zastanów się jednak, czy to wszystko ma sens, bo będziesz się czuł prawie jak w kinie (dźwięk będzie poprostu ginął) i wcale to nie ma nic wspólnego z komfortem odsłuchu utworów. Po kilku godzinach pracy będziesz bardzo zmęczony słuchaniem w takim (nieżywym) pomieszczeniu. Ale co najważniejsze - temperatura w takim pomieszczeniu wzrośnie o porządne kilka stopni celsjusza i znowu spadnie Ci komfort pracy. Wszystko trzeba robić z głową i z umiarem !! Mogą być piramidki allegrowe ale spróbuj najpierw sufit i 1 ścianę (tą na przeciwko odsłuchów) itd.
Mam 29 lat, ale całe życie styczność z muzyką. Jestem klawiszowcem, aranżerem i coraz częściej kompozytorem. Gram różnego rodzaju imprezy muzyczne, robię utwory na zamówienie w formacie audio i .mid. Teraz nowy rozdział - midirobotnik.pl