Ostatnio nagrywałem bębny (na 4 sladach za pomocą 4-kanałowej karty na Firewire). Nagrałem kilka podejść (wersji) - do metronomu oczywście. Wszystko było OK, wybrałem najlepsze podejście, pozostałe skasowałem (ale tak że zostały na dysku). Potem przyszło mi do głowy, żeby wygrzebać jeden ze skasowanych śladów. Wchodzę do menu, wybieram import -> audio file. I tu niespodzianka - zaimportowany slad jest przesunięty w stosunku do metronomu i całej reszty! Nie mam pojęcia dlaczego, bo był wklejany dokładnie w tym samym miejscu w którym powinien (mam włączoną opcję "snap"). Potem okazało sie, że sprawa nie ogranicza się do bębnów ale w ogóle dotyczy importu ścieżek :(
Czy ktoś wie dlaczego tak się dzieje i co na to poradzić? Pracowałem dość długo z wcześniejszymi wersjami Cubase, ale takiego problemu jeszcze nie widziałem.. :(
Cubase SL2.0 - problem z importem wav
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm
Re: Cubase SL2.0 - problem z importem wav
podpinam się pod temat. W moim projekcie była dokładnie taka sama sytuacja (na Cubase SX1) Odpaliłem wava zrobiłem do niego bębny. Potem skasowałem wava przez przypadek i po ponownym zaimportowaniu był już nie zgodny z tempem całego projektu
pozdro

pozdro
Co ciekawe, zaimportowanie takiego .wav zrobionego w Cubase do innego programu (próbowałem na Reaper) daje taki sam skutek - tzn. niezgodność (przesunięcie). Jeśli natomiast ślad taki zostanie najpierw WYEKSPORTOWANY (mixdown) z Cubase - wszystko jest ok - daje się poprawnie importować. Dziwne toto...

Chyba nikt się nie zetknął do tej pory z tym problemem (oprócz nas) :(
W necie też do tej pory nie znalazłem lekarstwa na to... W Reaperze np. taki problem nie występuje. We wczesniejszych wersjach Cubase (tzn. Cubase/Cubasis VST) też chyba nie występował. Nie przypominam sobie przynajmniej.
W necie też do tej pory nie znalazłem lekarstwa na to... W Reaperze np. taki problem nie występuje. We wczesniejszych wersjach Cubase (tzn. Cubase/Cubasis VST) też chyba nie występował. Nie przypominam sobie przynajmniej.