Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
-
greengo - Posty:196
Cos dla leniwych
autor: greengo » sobota 09 cze 2007, 11:51
Czesto podczas pracy odchodze od komputera ale nie chce mi sie wylaczac alesisow. Drazni mnie ich wlaczanie z tylu. Postanowilem wiec skonstruowac urzadzenie ktore by wlaczalo alesisy jednoczesnie z monitorem. Podpina je sie pod zasilanie monitora i obserwuje ono pobor pradu przez monitor. Kiedy wykryje wzmozony pobor pradu przez monitor zalacza przekaznik, ktory bedzie wlaczal alesisy. Wszystko bedzie upakowane w jedna obudowe np w postaci listwy. Wlasnie trwaja ostatnie testy. Jesli jest ktos zainteresowany takim urzadzonkiem, dajcie znac, to zamieszcze schemat.
Pozdrawiam leniwych
-
JoachimK
-
Kontakt:
autor: JoachimK » sobota 09 cze 2007, 11:59
Hehe, bylo kilka razy w starym Radioelektroniku, jako przystawki do zestawu magnetowid + stary TV bez pilota (wlaczenie video uruchamialo zasilanie TV). Jedne uklady byly na triakach, inne na przekaznikach.
P.S. niektore obecnie produkowane subwoofery dzialaja inaczej - koncowka zalacza sie po pierwszym impulsie dzwieku na wejsciu, po zaniku dzwieku "trzyma" zasilanie jeszcze kilka(nascie) minut. po czym sprzet przechodzi w faze czuwania.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
-
Mruczasss
autor: Mruczasss » sobota 09 cze 2007, 12:09
...albo po prostu podlaczyc monitory do listwy z wylącznikiem. Jeden klik i oby dwa graja:)
lubie to co robie i jestem w tym dobry.
-
autor: greengo » sobota 09 cze 2007, 12:12
......albo po prostu podlaczyc monitory do listwy z wylącznikiem. Jeden klik i oby dwa graja:) ...
Ale chodzi aby sie jak najmniej narobic a odchodzac od komputera wylacznik od monitora jest najblizej
-
audiophone - Posty:510
-
Kontakt:
autor: audiophone » sobota 09 cze 2007, 12:13
pokaż schemat
http://www.myspace.com/audiophone
-
Zbynia - Posty:7665
autor: Zbynia » sobota 09 cze 2007, 14:58
a jaki problem dac zwykly pstryczek na kablu obok monitora??
chyba prosciej i wygodniej nie mozna
tym bardziej ze nie zawsze ktos wlacza odsluch bo jedzie na sluchawkach??
-
Gerry
P.S. niektore obecnie produkowane subwoofery dzialaja inaczej - koncowka zalacza sie po pierwszym impulsie dzwieku na wejsciu, po zaniku dzwieku "trzyma" zasilanie jeszcze kilka(nascie) minut. po czym sprzet przechodzi w faze czuwania....
Aktywne monitory behringera mają coś takiego.
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...
-
autor: greengo » sobota 09 cze 2007, 15:40
Rozwiazan tego problemu moze byc wiele i nie ma co prowadzic dyskusji. Ja chcialem przede wszystkim wygode. Mozna to wykorzystac tez do wlaczania innych rzeczy. Zamiescilem to aby chetni mogli sobie wykorzystac. Pozdrawiam.
-
lukaszg
autor: lukaszg » sobota 09 cze 2007, 22:21
A czy to urządzonko zadziałałoby gdyby monitor przeszedł w stan uśpienia przez komputer a nie został wyłączony "przyciskiem" ?