Cubase Studio 4 i Blue
od niedawna jestem użytkownikiem syntezatora Blue Roba Papena i generalnie bardzo mi się on podoba itd ale mam jakies problemy z otwieraniem projektów z jego udziałem... co jakiś czas niektóre podczas otwierania w Cubase zawieszają się podczas ładowania instrumentów VST właśnie na Blue... a w tym samym czasie inne zawierające Blue potrafią się otworzyć bez problemu, a inne sie na nim zatrzymują... czy ktoś miał podobny problem albo wiadomo co to może być i co zrobić? szczerze mówiąc, średnio mi się chce nakładac na nowo windowsa albo cubase... staram sie trzymać dyscypline w systemie i nie ładuję śmieci...
www.psychologium.net
Re: Cubase Studio 4 i Blue
...od niedawna jestem użytkownikiem syntezatora Blue Roba Papena i generalnie bardzo mi się on podoba itd ale mam jakies problemy z otwieraniem projektów z jego udziałem... co jakiś czas niektóre podczas otwierania w Cubase zawieszają się podczas ładowania instrumentów VST właśnie na Blue... a w tym samym czasie inne zawierające Blue potrafią się otworzyć bez problemu, a inne sie na nim zatrzymują... czy ktoś miał podobny problem albo wiadomo co to może być i co zrobić? szczerze mówiąc, średnio mi się chce nakładac na nowo windowsa albo cubase... staram sie trzymać dyscypline w systemie i nie ładuję śmieci... ...
Blue jest świetnym instrumentem i zawiera mnóstwo ekstra presetów- to jedna z tych inwestycji której nigdy nie żałowałem i mam nadzieje że mi będzie śmigał z moim nowo zamówionym Cubase 4 hehe ;].
Tobie proponuje zobaczyć, czy oby na pewno masz ostateczny update (chyba wyszedł niedawno jakis nowy) reinstalka Blue owszem ale Cubase'a czy Windowsa raczej nic nie da. zobacz takzę czy bank z presetami nie jest jakiś felerny.
pozdr
Blue jest świetnym instrumentem i zawiera mnóstwo ekstra presetów- to jedna z tych inwestycji której nigdy nie żałowałem i mam nadzieje że mi będzie śmigał z moim nowo zamówionym Cubase 4 hehe ;].
Tobie proponuje zobaczyć, czy oby na pewno masz ostateczny update (chyba wyszedł niedawno jakis nowy) reinstalka Blue owszem ale Cubase'a czy Windowsa raczej nic nie da. zobacz takzę czy bank z presetami nie jest jakiś felerny.
pozdr
dzięki sprawdze na stronie blue... no właśnie mam podejrzenie że na jakimś presecie sie wiesza... :/
a co do oceny instrumentu to w 100% się zgadzam... :)
a co do oceny instrumentu to w 100% się zgadzam... :)
www.psychologium.net
reinstalacja ugrade niestety nie pomogła... dalej nie chce otwierac jednego projektu... wcale nie złożonego... co jeszcze można zrobić?
www.psychologium.net
...reinstalacja ugrade niestety nie pomogła... dalej nie chce otwierac jednego projektu... wcale nie złożonego... co jeszcze można zrobić? ...
Hej
Tak się zastanawiam jak Ci pomóc i własnie cos wymysliłem. Byćmoze troche dziwny pomysł , ale można spróbować.
Jesli zależy Ci na tym projekcie , może chwilowo całkiem odinstaluj BLUE.
Następnie odpal ten projekt. Cubase napewno wyświetli Alert o braku pluginu itd. , ale ignoruj to ...
Chodzi o to , żeby sprawdzić czy projekt odpali sie bez BLUE.
Jeśli tak , to w ustawieniach MIDI OUT na ścieżce w której był uzyty nie dawaj nic lub chwilowo podepnij jakikolwiek inny vst i zapisz projekt pod inną nazwą.
Następnie zainstaluj ponownie BLUE. Odpal projekt , i dopiero wtedy dodaj go do projektu.
Byćmoże sie uda.
Pozdrawiam
[addsig]
Hej
Tak się zastanawiam jak Ci pomóc i własnie cos wymysliłem. Byćmoze troche dziwny pomysł , ale można spróbować.
Następnie odpal ten projekt. Cubase napewno wyświetli Alert o braku pluginu itd. , ale ignoruj to ...
Jeśli tak , to w ustawieniach MIDI OUT na ścieżce w której był uzyty nie dawaj nic lub chwilowo podepnij jakikolwiek inny vst i zapisz projekt pod inną nazwą.
Następnie zainstaluj ponownie BLUE. Odpal projekt , i dopiero wtedy dodaj go do projektu.
Byćmoże sie uda.
Pozdrawiam
[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...
......reinstalacja ugrade niestety nie pomogła... dalej nie chce otwierac jednego projektu... wcale nie złożonego... co jeszcze można zrobić? ...
Hej
Byćmoże sie uda.
Pozdrawiam
...
Pomysł wydaje się dobry tylko zamiast odinstalowywania przerzuciłbym na razie bibliotekę DLL blue w jakieś miejsce na dysku, w którym cubase nie znajdzie jej.
Hej
Byćmoże sie uda.
Pozdrawiam
...
Pomysł wydaje się dobry tylko zamiast odinstalowywania przerzuciłbym na razie bibliotekę DLL blue w jakieś miejsce na dysku, w którym cubase nie znajdzie jej.
dzięki za pomysły... rzeczywiście też wydawało mi się sensowne takie podejście... niestety jednak nie pomogło... najpierw przeniosłem .dlle do innego folderu - to samo... no to wrzuciłem spowrotem i wyinstalowałem Blue - to samo... dokładnie to wyglada tak, że w okienku podczas ładowania pokazuje które vst ładuje i na Blue staje... wydaje mi się że może to świadczyć, że stało się coś z samym plikiem, tym konkretnym projektem skoro inne z Blue otwiera i nie komunikował braku Blue kiedy go nie było, ale... podobne akcje zdarzyły się ze dwa razy wcześniej na innych instrumentach, raz np na fm8, innym razem na hypersonic... tyle że te były jednorazowe i druga próba już konczyła się załadowaniem... natiomiast z Blue kolejne próby nie pomagają...
www.psychologium.net
...dzięki za pomysły... rzeczywiście też wydawało mi się sensowne takie podejście... niestety jednak nie pomogło... najpierw przeniosłem .dlle do innego folderu - to samo... no to wrzuciłem spowrotem i wyinstalowałem Blue - to samo... dokładnie to wyglada tak, że w okienku podczas ładowania pokazuje które vst ładuje i na Blue staje... wydaje mi się że może to świadczyć, że stało się coś z samym plikiem, tym konkretnym projektem skoro inne z Blue otwiera i nie komunikował braku Blue kiedy go nie było, ale... podobne akcje zdarzyły się ze dwa razy wcześniej na innych instrumentach, raz np na fm8, innym razem na hypersonic... tyle że te były jednorazowe i druga próba już konczyła się załadowaniem... natiomiast z Blue kolejne próby nie pomagają... ...
A może to syntezator PO BLUE jest problemem i właśnie staje na blue bo nie może załadować kolejnego?? Tym bardziej jest to uzasadnione, że nie zdarza ci się to pierwszy raz i na różnych vsti czego być nie powinno ( zakładając że masz te rzeczy na legalu oczywiscie). Może w tą stronę powinienś pokombinować.
pozdr
A może to syntezator PO BLUE jest problemem i właśnie staje na blue bo nie może załadować kolejnego?? Tym bardziej jest to uzasadnione, że nie zdarza ci się to pierwszy raz i na różnych vsti czego być nie powinno ( zakładając że masz te rzeczy na legalu oczywiscie). Może w tą stronę powinienś pokombinować.
pozdr
tak myślę... ale z tego co pamiętam oprócz hypera (który ładuje się jako pierwszy) i blue nic tam chyba wiecej nie ma... wszystko legalne... w sumie najlepiej byłoby spróbowac otworzyć to na innym komputerze z takim zestawem oprogramowania do sprawdzenia...
www.psychologium.net