Druga i trzecia końcówka mocy
Witam.
Posiadam 2 szt. kolumn full range i 2szt. subwooferów, mixer YAMAHA 16/6FX i koniec mocy PHONIC 2500 MAX. Zamierzam dokupić drugi taki wzmak, bo mi się spodobał, z tej grupy cenowej. Moje pytanie brzmi: Jak podłączyć drugą i trzecią końcówkę, do kolejnych subbasów? (końcówka ma tylko 2x input XLR i 2x input jack). Jak wyjść z tego mixera na kolejne końcówki? (drugą i trzecią). POZDRAWIAM i dziękuję z góry za podpowiedzi, bardziej doświadczonych kolegów.
PRZEPRASZAM za (aaa), omyłkowo wpisanego.
Posiadam 2 szt. kolumn full range i 2szt. subwooferów, mixer YAMAHA 16/6FX i koniec mocy PHONIC 2500 MAX. Zamierzam dokupić drugi taki wzmak, bo mi się spodobał, z tej grupy cenowej. Moje pytanie brzmi: Jak podłączyć drugą i trzecią końcówkę, do kolejnych subbasów? (końcówka ma tylko 2x input XLR i 2x input jack). Jak wyjść z tego mixera na kolejne końcówki? (drugą i trzecią). POZDRAWIAM i dziękuję z góry za podpowiedzi, bardziej doświadczonych kolegów.
PRZEPRASZAM za (aaa), omyłkowo wpisanego.
Re: Druga i trzecia końcówka mocy
Kabelek Y :)
Polecam artykuł w Live Sound. Można też ewentualnie poszukać spliterów i tak opiąć końcówki, ale to już droższa wersja.
Kabelek Y można wykonać samemu, a wygląda on tak: z jednak strony wtyk żeński, z drugiej dwa (lub 3 w zależności od potrzeb i możliwości) wtyki męskie, wtedy ten sam sygnał idzie na 2, 3 końcówki.
Polecam artykuł w Live Sound. Można też ewentualnie poszukać spliterów i tak opiąć końcówki, ale to już droższa wersja.
Kabelek Y można wykonać samemu, a wygląda on tak: z jednak strony wtyk żeński, z drugiej dwa (lub 3 w zależności od potrzeb i możliwości) wtyki męskie, wtedy ten sam sygnał idzie na 2, 3 końcówki.
www.surogat.pl
Dlatego właśnie wymyślono takie urządzenia jak kontrolery sygnału, crossowery... które nie dość, że rozdzielają sygnał główny na sygnały dedykowane do poszczególnych urządzeń to jeszcze posyłają je już w odpowiednio ukształtowanym paśmie. Wnioskuję, że nie posiadasz takiego urządzenia, więc najprostsza sprawa dostarczyć sygnał na 1 końcówkę na XLR-y, a potem kabelkami jack - jack, lub jack - canon połączyć obie końcówki. Myślę, że te wejścia w końcówkach są z mostkowane, więc nie powinno być z tym problemu. Problemem może być jednak brak crossowerów w końcówkach, bo wtedy zarówno na "górki" jak i na "doły" będzie przesyłane całe pasmo, co nie jest korzystnym zjawiskiem dla głośników.
...Witam.
PRZEPRASZAM za (aaa), omyłkowo wpisanego....
Profesjonalne końcówki mocy posiadają wyjścia które służą do transmisji sygnału do następnych wzmaków. Używam PEAVEY'a PV2600 i on ma takie wyjścia THRU, wiem że Crest też posiada takie gniazda
PRZEPRASZAM za (aaa), omyłkowo wpisanego....
Profesjonalne końcówki mocy posiadają wyjścia które służą do transmisji sygnału do następnych wzmaków. Używam PEAVEY'a PV2600 i on ma takie wyjścia THRU, wiem że Crest też posiada takie gniazda
Dziękuję za podpowiedzi. Ten patent z kabelkiem, skoro można bezproblemowo podpiąć trzy końcówki, zupełnie mnie zadowala. Ale czy będzie OK, jeżeli na subwoofery, mimo pasywnej zwrotnicy ustawionej 20Hz-160Hz, pójdzie całe pasmo ze wzmaka (ma on tylko filtr 30Hz, 50Hz), czy niezbędny jest crossover lub szukać jednak końcówki z crossem.
Pozdrowienia dla życzliwych ludzi, to mój drugi post.
Pozdrowienia dla życzliwych ludzi, to mój drugi post.
Szkoda obciążać wzmak pasmem, któego paczka i tak nie przeniesie, a więc crossover by się przydał. Fajnie jest miec wbudowaną zwrotnicę w końcóce (ADS, Crown itp.) Odpada dodatkowe urządzenie.
www.surogat.pl
Dzięki.
Chyba będę szukał jednak końcówki z crossem, bo ta, którą posiadam poradzi sobie z pełnopasmowymi paczkami (50Hz-2k1Hz). I choć kaski trochę mało to niestać mnie na kupowanie tego co się nie sprawdza i nie działa zadowalająco. Mam na oku MACKIE M2600. Czy ktoś może powiedzieć mi coś bliżej jaki to sprzęt (parametry znam)?
Pozdrawiam.
Chyba będę szukał jednak końcówki z crossem, bo ta, którą posiadam poradzi sobie z pełnopasmowymi paczkami (50Hz-2k1Hz). I choć kaski trochę mało to niestać mnie na kupowanie tego co się nie sprawdza i nie działa zadowalająco. Mam na oku MACKIE M2600. Czy ktoś może powiedzieć mi coś bliżej jaki to sprzęt (parametry znam)?
Pozdrawiam.
...Dzięki.
Pozdrawiam....
A jakie masz basy (moc RMS i ohm-owość) ?
Pozdrawiam....
A jakie masz basy (moc RMS i ohm-owość) ?
muzyka
Basy mam Pol-audio 400W/8Ohm (20Hz-160kHz), na głośnikach
Mc Couley.
Mc Couley.
Jeśli zamierzasz używać więcej niż jednej dodatkowej końcówki na bas, to zdecydowanie warto kupić zewnętrzny crossover. Choćby Behringera, którego używam od lat i spisuje się poprawnie. Niezłym rozwiązaniem jest również przy prostych systemach zastosowanie mocnej końcówki na doły z wbudowanym crossoverem, o ile zwrotnica jest dwudrożna, tzn pozwala również na odfiltrowanie sygnału na satelity. Tak skonstruowane były np moje końcówki, których niestety już nie produkuję, ale ideę podłączenia możesz sobie obejrzeć na mojej stronie w artykule systemy bi-amp, w zakładce "technika nagłośnieniowa". A fotki końcówek z wbudowanym dwudrożnym crossoverem są ummieszczone w zakładce "historia".
Wzmacniacze mocy posiadają na ogół zdublowane gniazda sygnałowe wejscie/wyjście w postaci złącz XLR / żeńskie i męskie / lub złącza XLR + jack.
Służą one właśnie do podłączania dodatkowych wzmacniaczy na wejścia których sygnał jest rozdzielany równolegle. Nie należy jednak w ten sposób łączyć więcej niż kliku końcówek, choćby właśnie z wymienionego już powodu nadmiernego obciążenia wyjścia miksera.
Tak czy owak, zewnętrzny crossower przy jego atrakcyjnej cenie / w stosunku do ceny końcówki / zawsze jest optymalnym rozwiązaniem, gdyż pozwala na bezproblemową rozbudowę systemu, posiada strome filtry, limitery, umożliwia "mutowanie" sygnału przy strojeniu zestawu itp.
Tak więc nie kombinuj, tylko zakup to urzadzenie i będziesz miał problem z głowy.
[addsig]
Wzmacniacze mocy posiadają na ogół zdublowane gniazda sygnałowe wejscie/wyjście w postaci złącz XLR / żeńskie i męskie / lub złącza XLR + jack.
Służą one właśnie do podłączania dodatkowych wzmacniaczy na wejścia których sygnał jest rozdzielany równolegle. Nie należy jednak w ten sposób łączyć więcej niż kliku końcówek, choćby właśnie z wymienionego już powodu nadmiernego obciążenia wyjścia miksera.
Tak czy owak, zewnętrzny crossower przy jego atrakcyjnej cenie / w stosunku do ceny końcówki / zawsze jest optymalnym rozwiązaniem, gdyż pozwala na bezproblemową rozbudowę systemu, posiada strome filtry, limitery, umożliwia "mutowanie" sygnału przy strojeniu zestawu itp.
Tak więc nie kombinuj, tylko zakup to urzadzenie i będziesz miał problem z głowy.
[addsig]
Właściciel firmy PMP ELECTRONICS – ponad ćwierć wieku doświadczeń w branży aparatury estradowej. Głośniki-produkcja i serwis,zestawy głośnikowe, kompletne systemy nagłaśniające.