Adaptacja akustyczna studia domowego

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
peter_laut
Adaptacja akustyczna studia domowego

Post autor: peter_laut » wtorek 05 cze 2007, 21:40

"Dobrze przygotowane akustycznie studio domowe to marzenie chyba każdego z nas. I zwykle na marzeniach się kończy. Bo jak tu myśleć o przyzwoitej akustyce, gdy do dyspozycji mamy pokoik o powierzchni poniżej 10 m2? A takie są realia. Czy można tak niewielkie pomieszczenie przystosować do pracy nad dźwiękiem? "

a no wlasnie zwracam sie o rady, dyskusje i widze. Mam do dyzpozycji pomieszczenie : (plan ponizej)

http://www.sendspace.com/file/0q25ln

Jakie wygluszenie , czy stosowac pułapki basowe ?
-sciany
-podłoga
-sufit < tu jest problem bo przysuficie mam jedna rure i raczej nie da sie jej usunac
-okno < zlikwidowac czy wygluszac
Jakie monitory ?
Jaka karta muzyczna ? (pod firewire najlepiej)
Jaka zewnetrzna karta z efelktrami ?

kwota jaka moge przeznaczyc narazie to ok. 10 000
muzyka to cale moje zycie :)

Awatar użytkownika
zebromirrrr

Re: Adaptacja akustyczna studia domowego

Post autor: zebromirrrr » wtorek 05 cze 2007, 22:29

ja podepne sie pod temat.jak to jest z szybami.wymieniam szybe u siebie w studyju.wczesniej miałem okno( okienko 50 na 80cm) teraz chce wymienic na wieksze dla ogólnie pojetego komfortu.chce wrzucic 2 zestawy szyb standardowych jak nowych oknach.( szyba ,jakis tam gaz i szyba) takie zestawy dwa a w srodku jeszcze 4 cm przestrzeni.pyt brzmi czy bedzie mi to trzymac dzwiek i czy nie bedzie sie jakos brutatalnie odbijac i wprowadzac zakolorowan i innych nieporzadanych sytuacji jezeli nie jest to fachowy zestaw szyb dzwiekochłonnych? jestem ciekawy jak sama szyba wpływa na dzwiek.sorry jak sie kompromituje:) do tej pory okno było małe i nie odgrywało zbyt duzej roli ale teraz bedzie juz spore całkiem.dzieki i pozdro
www.studiosquat.pl

Awatar użytkownika
zebromirrrr

Post autor: zebromirrrr » wtorek 05 cze 2007, 22:48

...ja podepne sie pod temat.jak to jest z szybami.wymieniam szybe u siebie w studyju.wczesniej miałem okno( okienko 50 na 80cm) teraz chce wymienic na wieksze dla ogólnie pojetego komfortu.chce wrzucic 2 zestawy szyb standardowych jak nowych oknach.( szyba ,jakis tam gaz i szyba) takie zestawy dwa a w srodku jeszcze 4 cm przestrzeni.pyt brzmi czy bedzie mi to trzymac dzwiek i czy nie bedzie sie jakos brutatalnie odbijac i wprowadzac zakolorowan i innych nieporzadanych sytuacji jezeli nie jest to fachowy zestaw szyb dzwiekochłonnych? jestem ciekawy jak sama szyba wpływa na dzwiek.sorry jak sie kompromituje:) do tej pory okno było małe i nie odgrywało zbyt duzej roli ale teraz bedzie juz spore całkiem.dzieki i pozdro...
dobra,jak przeprowadzałem wczesniej testy to był lekki przydzwiek,przypomniałem sobie,ale nie jestem przekonany czy to od okna,teraz bedzie podwójna i wieksza.ale w kazdym studiu jest przeciez duza szyba i jest luz.czy jakies specjalistyczne okna nie odbijaja,nie rozonuja i nie wprowadzaja przydzwików i czy ten przydzwiek tudziej ,lekko metaliczny pogło smogłbyc spowodowany oknem? no i podłoga,jest drewniana( stare bardzo budownictwo) kłade centymetrowa gume na nia i dywan,jakos szczególnie powinienem sie nia jeszcze zajac? mysle ze autora watku tez moze to zainteresowac.kabina 10 m 2,rezyserka 13m2. ps jeszcze: czy steropian który jest na scianach pod wełna moze przeszkadzac.kiedys go połozylismy zeby zaoszczedzic na ogrzewaniu? czy jest przezroczysty akustycznie....?
www.studiosquat.pl

Awatar użytkownika
Yaseck
Kontakt:

Post autor: Yaseck » środa 06 cze 2007, 07:50

-sciany
-podłoga
-sufit < tu jest problem bo przysuficie mam jedna rure i raczej nie da sie jej usunac

Poczytaj na początek to: http://www.studio.use.pl/akustyka.html
i to: http://www.studio.use.pl/aku_pom.html

A potem zadawaj pytania.
..:: Yaseck ::..

mankimank

Post autor: mankimank » środa 06 cze 2007, 13:01

...Jakie wygluszenie , czy stosowac pułapki basowe ?
-sciany
-podłoga

Poczytaj na początek to: http://www.studio.use.pl/akustyka.html
i to: http://www.studio.use.pl/aku_pom.html

A potem zadawaj pytania....
Na stronie E muzyka jest opis jak koleś adaptuje taki wlasnie pokoj jak twoj 10 m2 ze zdjeciami sprawdz super sprawa polecam sam mam zamiar wykonac taki wlasnie plan
robie bity

Awatar użytkownika
Jurek1971
Kontakt:

Post autor: Jurek1971 » środa 06 cze 2007, 14:11

Z adaptacją jest kilka problemów, których nie da się rozwiązać przez sieć. Pierwszy z nich to niskie częstotliwości, które zależą praktycznie tylko od proporcji pomieszczenia i materiału ścian. Można to podobno ratować pułapkami basowymi, ale muszą być zaprojektowane na podstawie profesjonalnych pomiarów. Po ustawieniu pułapek trzeba powtórzyć pomiary i ewentualnie zweryfikować ustawienie. Tak małe pomieszczenie jest szczególnie wrażliwe na podbarwienia w najważniejszych częstotliwościach, dlatego domowe sposoby tutaj szczególnie słabo wypadają. To samo dotyczy miejsca ustawienia monitorów i reżysera. Moje miejsce do ćwiczenia ma ok. 6 m.kw. i mimo nie-prostopadłego kształtu i pewnej adaptacji, próbne miksowanie materiału wypada słabo, szczególnie bas.

Co do szyb to sprawa jest taka: im cięższa, tym trudniej jej rezonować. Po drugie w profesjonalnych studiach szyby nie są prostopadłe do podłogi.

Awatar użytkownika
peter_laut

Post autor: peter_laut » środa 06 cze 2007, 15:12

Dzieki panowie wlasnie zaczynam czytac to co mi podeslaliscie w linkach.

teraz pytanie :) kto jest z warszawy albo okolic i mogl by wlasnym okiem spojrzec czy wogole w tym pomieszczeniu warto sie za to brac - czy tez szukac innego lokum (a to mi akurat pasuje bo mam za freee i wiecej kasy moge wladowac w sprzet)

i jeszcze jedna uwaga - studyjnko na poczatek nie musi byc super idealne, myslez z biegiem czasu bede mial lepszy budzet i bedziemy mogli popracowac nad bardziej profesionalnym brzmieniem
muzyka to cale moje zycie :)

Awatar użytkownika
caca

Post autor: caca » czwartek 07 cze 2007, 14:05

a ja mam następują te pytania związane z tematem:

czy jest sens bawić się w jakąkolwiek adaptację akustyczną w pokoju na poddaszu, gdzie ściany są z rigipsów (płyt gipsowo-kartonowych)?

kolejne pytanie:
jaki wpływ na akustykę pomieszczenia ma fakt, ze jest w nim skośna ściana (w sensie pochyłości). załóżmy, że widzimy ten pokój "z boku":

- -----------------------
- |
- |
- |
- |
- |
| |
| |
| |

należy to traktować jako wadę, czy zaletę takiego pomieszczenia?
_________
tomek

Awatar użytkownika
caca

Post autor: caca » czwartek 07 cze 2007, 14:07

sorry, trochę mi się rysuneczek zepsuł. zaraz wstawię przyłladową fotografię albo rysunek.
_________
tomek

bebek0

Post autor: bebek0 » czwartek 07 cze 2007, 14:36

..."Dobrze przygotowane akustycznie studio domowe to marzenie chyba każdego z nas. I zwykle na marzeniach się kończy. Bo jak tu myśleć o przyzwoitej akustyce, gdy do dyspozycji mamy pokoik o powierzchni poniżej 10 m2? A takie są realia. Czy można tak niewielkie pomieszczenie przystosować do pracy nad dźwiękiem? "

a no wlasnie zwracam sie o rady, dyskusje i widze. Mam do dyzpozycji pomieszczenie : (plan ponizej)

http://www.sendspace.com/file/0q25ln

-sciany
-podłoga
Jakie monitory ?
Jaka karta muzyczna ? (pod firewire najlepiej)
Jaka zewnetrzna karta z efelktrami ?

kwota jaka moge przeznaczyc narazie to ok. 10 000
...
Jesli chodzi o panele wygłuszające to myśle, że powinieneś wybrać tzw. "piramidki" - znajomy ma je na suficie i na ścianach i akustyka jest naprawde bardzo dobra, na podloge polecam filc o grubosci ok. 5 cm, okno sobie wyglusz (po kilku godzinach spedzonych w pomieszczeniu bez okna powoduje 5 razy wieksze zmeczenie niz w pomieszczeniu z oknem !)
Monitory to raczej wybór indywidualny... zalezy ile chcesz przeznaczyc kasy na same monitory i kupic najlepsze w najwyzszej cenie na jakie Cie stac, karta fire wire - znajomy ma alesisa iOI 16 i jest zadowolony.

Co do monitorow i kart najlepiej wybrac sie do jakiegos sklepu i posłuchac samemu, bo nie ma co sie opierac na opiniach ludzi. (nie chodzi o to, ze ktos zna sie lepiej od drugiego itp, chodzi o to, ze najlepiej jest samemu sie przekonac i wybrac to co najlepiej Ci sie podoba i pasuje)

ODPOWIEDZ