Sprzęt do wokalu

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
zasilacz
Re: Sprzęt do wokalu

Post autor: zasilacz » sobota 02 cze 2007, 11:57

...hmmm teraz to juz totalnie niewiem co robic:)
powiedzmy ze zaufam preampowi na karcie...
macie jakiślepszy mikrofon na myśli od tego beringera?? oczywiscie w tym przedziale cenowym??...
Ten mikrofon To chłam sam go miałem kupiłem za 350zł w RIFFIe w Białymstoku i sprzedałem go za tydzień za 270zł Shure sm 58 lepiej brzmi od niego a nie mowa o SP B1. A co do preampów behringera tych za 200zł
to szkoda gadać tu chodzi tylko o zasilanie fantomowe +48v, skoro zasilanie jest na karcie to o co chodzi?? Dynamika takiego jak shure można podłączyć wprost w line in, co prawda z preampem brzmi znacznie lepiej, ale z dobrym preampem ,a tak masz odrazu mikrofon w line in i fantoma bez zbędnych ceregieli. A co jest w takim behrigerze +48 i limiterek takiej jakości że szkoda gadać,szumi ,trzaski i inne pierdoły spowodowane użyciem słabej jakości materiałów do wykonania, nie mowa o samym wykonaniu. Wydając 200-300zł na preamp nic nie zyskasz a stracisz kase, lepiej dozbieraj i kup "dobry" preamp ze stajni Studio Project(około 650zł) wtedy to ma sens.

musicmaker

Post autor: musicmaker » sobota 02 cze 2007, 12:28

a np taki michttp://sklep.fabrykadzwieku.net.pl/ albo taki http://sklep.fabrykadzwieku.net.pl/Studio/MXL-770

lepsze toto od tego bernighera??

wogóle jakiego majka byście polecili do tej karty maya 44 zakładając ze niekupie preampa tylko skorzystam z tego wbudowanego??

Awatar użytkownika
Respectus

Post autor: Respectus » sobota 02 cze 2007, 12:49

A co do preampów behringera tych za 200zł
to szkoda gadać tu chodzi tylko o zasilanie fantomowe +48v, skoro zasilanie jest na karcie to o co chodzi?? Dynamika takiego jak shure można podłączyć wprost w line in, co prawda z preampem brzmi znacznie lepiej, ale z dobrym preampem ,a tak masz odrazu mikrofon w line in i fantoma bez zbędnych ceregieli. A co jest w takim behrigerze +48 i limiterek takiej jakości że szkoda gadać,szumi ,trzaski i inne pierdoły spowodowane użyciem słabej jakości materiałów do wykonania, nie mowa o samym wykonaniu. Wydając 200-300zł na preamp nic nie zyskasz a stracisz kase, lepiej dozbieraj i kup "dobry" preamp ze stajni Studio Project(około 650zł) wtedy to ma sens....
Wpięcie dynamika w bezpośrednio w line in bedzie lepszym rozwiązaniem niż pojemnik z np mic 100? w ogóle masz pojęcie o czym piszesz?
Poza tym 48v na karcie jest bajką. O takim zasilaniu mozesz tylko pomarzyć

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » sobota 02 cze 2007, 12:51

A co do preampów behringera tych za 200zł to szkoda gadać tu chodzi tylko o zasilanie fantomowe +48v, skoro zasilanie jest na karcie to o co chodzi?? Dynamika takiego jak shure można podłączyć wprost w line in
no comment
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

Awatar użytkownika
peak

Post autor: peak » sobota 02 cze 2007, 12:53

wogóle jakiego majka byście polecili do tej karty maya 44 zakładając ze niekupie preampa tylko skorzystam z tego wbudowanego??...
Co chcesz nagrywać? Pomyśl, bo kupujesz sprzęt za sporą kasę, 1000zł to jest w tej chwili 20-30h sesji we w miarę przyzwoitym studiu, zaopatrzonym w niezłe odsłuchy i dużo lepszy sprzęt, pomieszczenie etc.

Proponował bym kupić jakiegoś fajnego dynamika klasy PG48 czy tani Sennheiser e825, w domu nawijać do ćwiczenia, a jak już opanujesz naprawdę dobrze teksty wejść do jakiegoś studia i w 5-6 godzin nagrać całość (albo w dwie-trzy sesje po trzy godziny, żeby się nie zmęczyć - na razie chyba nie chcesz nagrywać LP?) Do domu bierzesz tracki i montujesz sobie ile chcesz.
A jaka jest różnica między AKG c414 na Focusricie a Studio Projects B1 na preampie w Mayi 44 chyba nie muszę przekonywać...
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]

musicmaker

Post autor: musicmaker » sobota 02 cze 2007, 13:00

chce nagrywac rap w domu niemam na myśli trenningu a potem 20h w pro studio tylko nielegale etc i głównie nagrywanie tylko wokalu. Generalnie moje pytanie brzmi czy kupic tańszy mikrofon i do niego niezależny preamp np tego behringera czy lepszego majka i zaufac preampowi z karty maya

a co sądzicie o takim majku np

http://muzyczny.pl/sklep/

jest sens sie zastanawiac czy t-bone to wogóle porażka??

Awatar użytkownika
Janek_27

Post autor: Janek_27 » sobota 02 cze 2007, 13:12

czy kupic tańszy mikrofon i do niego niezależny preamp np tego behringera czy lepszego majka i zaufac preampowi z karty maya

a co sądzicie o takim majku np

http://muzyczny.pl/sklep/

jest sens sie zastanawiac czy t-bone to wogóle porażka??...

mój znajomy ma TBone i mówi że spodziewał się czegos lepszego...

ja mam m.in SP B1 z tzw. "drugiej serii", czyli ponoć najlepszej bo pierwsze były awaryjne i te nowe są podobno awaryjne. Mam go na zbyciu za 300 bo nie używam juz go od jakiegoś czasu i leży w pudełku. Stan igła. Jak chcesz to daj namiar do siebie. Do wokali w domu nie znajdziesz lepszego.

Behringera mały preamp ZDeCYDOWANIE odradzam. To straszna kiła.

Awatar użytkownika
zasilacz

Post autor: zasilacz » sobota 02 cze 2007, 16:54

...A co do preampów behringera tych za 200zł
to szkoda gadać tu chodzi tylko o zasilanie fantomowe +48v, skoro zasilanie jest na karcie to o co chodzi?? Dynamika takiego jak shure można podłączyć wprost w line in, co prawda z preampem brzmi znacznie lepiej, ale z dobrym preampem ,a tak masz odrazu mikrofon w line in i fantoma bez zbędnych ceregieli.
Wpięcie dynamika w bezpośrednio w line in bedzie lepszym rozwiązaniem niż pojemnik z np mic 100? w ogóle masz pojęcie o czym piszesz?
Poza tym 48v na karcie jest bajką. O takim zasilaniu mozesz tylko pomarzyć...
Kolego naucz sie czutać,czy ja napisałem że lepiej zabrzmi dynamik w line in niż pojemnośiówka z preampem??nullDynamika takiego jak shure można podłączyć wprost w line in, co prawda z preampem brzmi znacznie lepiej, ale z dobrym preampem ,a tak masz odrazu mikrofon w line in i fantoma bez zbędnych ceregieli.

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » sobota 02 cze 2007, 18:35

Dynamika takiego jak shure można podłączyć wprost w line in, co prawda z preampem brzmi znacznie lepiej, ale z dobrym preampem

Taa, a świstak siedzi... bo sreberka były copyright a on je sobie przetłumaczył

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Hydysz

Post autor: Hydysz » niedziela 03 cze 2007, 12:07

Phonic AM220 + SP B1

"część gotówki chciałbym przeznaczyc na "narożnik" ala kabinka. niechce budowac kabiny bo sie niewyrobie finansowo;] chciałbym zaaranżować jakoś akustycznie ten "kącik"."

Zastanow sie nad tym: SE Electronics Reflexion Filter ok. tysiaka.

A jak nie, to pozostaje Ci zaaranzowanie tego miejsca po prostu "na ucho". Bierzesz koce, poduszki i inne tym podobne profesjonalne akcesoria i wyczyniasz cuda, az trafisz na optymalna konfiguracje

ODPOWIEDZ