Jaka karta pod FL Studio?
Zbynia dobrze prawi. E4300 będzie dobry, tylko tej płyty nie mogę wybrać, ale chyba Asus P5B-V Intel G965 ? No 200 zł różnicy nie robi a będzie przyszłościowo.
Ktoś zna tą płytę?
Ktoś zna tą płytę?
Re: Jaka karta pod FL Studio?
...Zbynia dobrze prawi. E4300 będzie dobry, tylko tej płyty nie mogę wybrać, ale chyba Asus P5B-V Intel G965 ? No 200 zł różnicy nie robi a będzie przyszłościowo.
Ktoś zna tą płytę?
...
Tej konkretnej płyty nie używałem, ale używałem kilka innych asusów i gigabytów na chipsecie 965 bez najmniejszych kłopotów. Ogólnie polecam asusa jak najbardziej.
Co do reszty to również zgadzam się ze zbyniem.
Natomiast jeżeli chcesz bardziej przyszłościowo i uniwersalnie, a nie liczy się każdy grosz, to może lepiej weź płytę bez grafiki, a osobną kartę pasywną do tego. Np. może Ci kiedyś przyjść do głowy zastosowanie 2 monitorów itp.
Ktoś zna tą płytę?
...
Tej konkretnej płyty nie używałem, ale używałem kilka innych asusów i gigabytów na chipsecie 965 bez najmniejszych kłopotów. Ogólnie polecam asusa jak najbardziej.
Co do reszty to również zgadzam się ze zbyniem.
Natomiast jeżeli chcesz bardziej przyszłościowo i uniwersalnie, a nie liczy się każdy grosz, to może lepiej weź płytę bez grafiki, a osobną kartę pasywną do tego. Np. może Ci kiedyś przyjść do głowy zastosowanie 2 monitorów itp.
......Zbynia dobrze prawi. E4300 będzie dobry, tylko tej płyty nie mogę wybrać, ale chyba Asus P5B-V Intel G965 ? No 200 zł różnicy nie robi a będzie przyszłościowo.
Ktoś zna tą płytę?
...
Acha, i nie zapomnij o porządnym a cichym wentylatorze
Ktoś zna tą płytę?
...

.........Zbynia dobrze prawi. E4300 będzie dobry, tylko tej płyty nie mogę wybrać, ale chyba Asus P5B-V Intel G965 ? No 200 zł różnicy nie robi a będzie przyszłościowo.
Ktoś zna tą płytę?
...
...
Scheisse, co za wtopa. Miało być "nie zapomnij o porządnym a cichym [b]zasilaczu[\\b]"
sorry
Ktoś zna tą płytę?
...

...
Scheisse, co za wtopa. Miało być "nie zapomnij o porządnym a cichym [b]zasilaczu[\\b]"
sorry
No to tak pokombinowałem:
1 Intel Core2 Duo E4300 1.8GHz (S775) BOX
3 Corsair Value Select DDR2 512MB 667MHz
na niskich timigach 4-4-4-12
4 Samsung SpinPoint P120S 160 GB (SATA II, 8MB cache, NCQ)
5 AC freezer 7 pro lub arctic pro64
6 Karta graficzna GeForce 7100GS Palit 128MB (512MB)
TV & DVI (PCI-E) Turbo Cache (350/700)
7 Samsung DVD+/-RW SH-S182D BOX
Liteon SOHW-16H5s LightScribe (oem) Black + software
8 Obudowa Tracer TRO-626 LIBRA PFC 400W Prescott BLACK
No i problem z płytą pozostał.
Asus P5B Deluxe Intel P965
Asus P5B-E - http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=378&rectr_str_numer=2
Gigabyte 965P-DS4
http://pclab.pl/art21863.html - może ktoś rzuciłby okiem?
1 Intel Core2 Duo E4300 1.8GHz (S775) BOX
3 Corsair Value Select DDR2 512MB 667MHz
na niskich timigach 4-4-4-12
4 Samsung SpinPoint P120S 160 GB (SATA II, 8MB cache, NCQ)
5 AC freezer 7 pro lub arctic pro64
6 Karta graficzna GeForce 7100GS Palit 128MB (512MB)
TV & DVI (PCI-E) Turbo Cache (350/700)
7 Samsung DVD+/-RW SH-S182D BOX
Liteon SOHW-16H5s LightScribe (oem) Black + software
8 Obudowa Tracer TRO-626 LIBRA PFC 400W Prescott BLACK
Gigabyte 965P-DS4
Gigabyte 965P-DS4
...
Każda jest ok. Teraz np. używam tego gigabyte i jest OK.
Jeżeli kasa nie gra roli, bierz P5B Deluxe.
Gigabyte 965P-DS4
...
Każda jest ok. Teraz np. używam tego gigabyte i jest OK.
Jeżeli kasa nie gra roli, bierz P5B Deluxe.
Bardzo dziękuję. A reszta też ok? Póżniej dojdzie dysk 320 i ram 512 , Czy zasilacz nowy konieczny? toneport będzie podłączony przez usb?
i jeszcze z innej beczki ale tylko trochę. Muszę kupić laptopa do internetu,słuchania muzyki,filmy do 2500 zł.jakieś sugestie? Ktoś tu odradzał acery i fs?
Wybrałem to: HP Compaq 6715s RU655EA(3600+,15,4"; 80GB; 1024MB; VHB)
i jeszcze z innej beczki ale tylko trochę. Muszę kupić laptopa do internetu,słuchania muzyki,filmy do 2500 zł.jakieś sugestie? Ktoś tu odradzał acery i fs?
Wybrałem to: HP Compaq 6715s RU655EA(3600+,15,4"; 80GB; 1024MB; VHB)
...Bardzo dziękuję. A reszta też ok? Póżniej dojdzie dysk 320 i ram 512 , Czy zasilacz nowy konieczny? toneport będzie podłączony przez usb?
Z RAM jest taka sprawa, że jeżeli chcesz korzystać z DualChannel (a polecam) to powinny być wsadzone dwie takie same kości. I sęk w tym, że jeżeli kupisz za 1/2 roku niby taką samą kość, to ona już niekoniecznie będzie dokładnie taka sama - zdarzył mi się taki przypadek raz.
Producenci oferują zestawy - pary kości dedykowane do dual channel, wg mnie warto zainwestować w coś takiego.
Nie wiem jaki dokładnie zasilacz jest w tej obudowie, bo nie używałem takich. Moi koledzy z "branży" nie polecają tych obudów, ale podkreślam: to nie jest moja opinia, ja nie używałem. Ja nie oszczędzam na zasilaczach. Ostatnio używam taganów i polecam: ciche i wydajne.
a co do laptopów, to HP są chyba niezłe. Ja tylko mogę potwierdzić: nie polecam Acerów. Miałem w otoczeniu kilka (sam używałem kiedyś jednego) i na pewno nie były bezawaryjne niestety.
Z RAM jest taka sprawa, że jeżeli chcesz korzystać z DualChannel (a polecam) to powinny być wsadzone dwie takie same kości. I sęk w tym, że jeżeli kupisz za 1/2 roku niby taką samą kość, to ona już niekoniecznie będzie dokładnie taka sama - zdarzył mi się taki przypadek raz.
Producenci oferują zestawy - pary kości dedykowane do dual channel, wg mnie warto zainwestować w coś takiego.
Nie wiem jaki dokładnie zasilacz jest w tej obudowie, bo nie używałem takich. Moi koledzy z "branży" nie polecają tych obudów, ale podkreślam: to nie jest moja opinia, ja nie używałem. Ja nie oszczędzam na zasilaczach. Ostatnio używam taganów i polecam: ciche i wydajne.
a co do laptopów, to HP są chyba niezłe. Ja tylko mogę potwierdzić: nie polecam Acerów. Miałem w otoczeniu kilka (sam używałem kiedyś jednego) i na pewno nie były bezawaryjne niestety.
Poszperałem w wyszukiwarce i jest pięknie!
Akcja na 2 monitory bardzo pozytywna. Fakt, można czasem szału dostać na jednym.
Ramy biorę dwa razy 512, a póżniej jeszcze 2 x512. Będzie dobrze, czy 4 muszą być idealnie takie same? Bo ktoś miał 2x512 i 2x 1Gigas? Bo xp podobno do 3,5 mniej więcej widzi, więc nie ma co 4g walić ? Czy tak?
Z obudową to akcja na szybko, bo kiedyś trza w końcu kupić tego kompa a już z 1200, od czego kolega zakładający temat zaczął, zrobiło się prawie 2 tysie. Ale jest dobrze. Jeśli nie ta obudowa, to jakiś punkt odniesienia może mógłbym poprosić.
ColorsIt 8003-C4 Black - coś takiego proponował jeden kolega plus Zasilacz: Tacens VALEO 460W rev.2 - 250 zł (przy małym obciążeniu wiatrak się NIE KRĘCI - 0dB - cisza absolutna)
TYlko tam chyba jakieś bajery świecące są a to podobno niewskazane ?
Akcja na 2 monitory bardzo pozytywna. Fakt, można czasem szału dostać na jednym.
Ramy biorę dwa razy 512, a póżniej jeszcze 2 x512. Będzie dobrze, czy 4 muszą być idealnie takie same? Bo ktoś miał 2x512 i 2x 1Gigas? Bo xp podobno do 3,5 mniej więcej widzi, więc nie ma co 4g walić ? Czy tak?
Z obudową to akcja na szybko, bo kiedyś trza w końcu kupić tego kompa a już z 1200, od czego kolega zakładający temat zaczął, zrobiło się prawie 2 tysie. Ale jest dobrze. Jeśli nie ta obudowa, to jakiś punkt odniesienia może mógłbym poprosić.
ColorsIt 8003-C4 Black - coś takiego proponował jeden kolega plus Zasilacz: Tacens VALEO 460W rev.2 - 250 zł (przy małym obciążeniu wiatrak się NIE KRĘCI - 0dB - cisza absolutna)
TYlko tam chyba jakieś bajery świecące są a to podobno niewskazane ?
wlasnie szczegolnie z ramem uwazaj przy asusie - o ile gigabyte nie zrobi wiekszego problemu z dwoch podobnych kosci to na asusach zdazalo mi sie ze i parka nie chciala ruszyc w dualu.....
odrazu wez parke 1 giga
co do dysku to bierz minimum 250 giga bo to najbarsdziej oplacalne - doslownie ze 30-40 zeta wiecej anizeli 160......i dla swietego spokoju z cache 16mb......
co do zasilacza to wazne by mial 12cm wentylator - one zaczynaja byc slyszalne jak sie zagrzeja dopiero(u mnie jak gram bo mam pasywna 7600gt a to sie grzeje ze do radiatora sie nie dotkne(80 stopni)
we frucie moj amd czasem ma wiecej niz 1ghz(cool n quiet) :)))) nie katuje go za ostro
w super drogie plyty glowne tez nie ma sie co ladowac - podejrzewam ze ten deluxe bedzie za drogi a te bajery co ma niekoniecznie sie przydadza....
co do laptopa to bralem kumplowi ostatnio wlasnie fujitsu siemens - jakis prosty model na core duo z linuksem(oczywiscie sterowniki sciagalem 3 godziny bo firma delikatnie mowiac wypiela sie i to co uslyszalem w sluchawce skonczylo sie wiazanka z mojej strony.....az wstyd zeby byla tak nie mila i olewcza obsluga.....
no ale dziala super,stabilnie i cicho
wyglada i zbudowany tez jest znacznie lepiej niz cala reszta ich zlomu - kosztowal okolo 2500 pln.....taki caly czarny bardzo ascetyczny
bodajze Li1705......
ewentualnie cos na turionie albo sempronie...celerownow nie polecam nawet do tak prostych rzeczy
odrazu wez parke 1 giga
co do dysku to bierz minimum 250 giga bo to najbarsdziej oplacalne - doslownie ze 30-40 zeta wiecej anizeli 160......i dla swietego spokoju z cache 16mb......
co do zasilacza to wazne by mial 12cm wentylator - one zaczynaja byc slyszalne jak sie zagrzeja dopiero(u mnie jak gram bo mam pasywna 7600gt a to sie grzeje ze do radiatora sie nie dotkne(80 stopni)
we frucie moj amd czasem ma wiecej niz 1ghz(cool n quiet) :)))) nie katuje go za ostro
w super drogie plyty glowne tez nie ma sie co ladowac - podejrzewam ze ten deluxe bedzie za drogi a te bajery co ma niekoniecznie sie przydadza....
co do laptopa to bralem kumplowi ostatnio wlasnie fujitsu siemens - jakis prosty model na core duo z linuksem(oczywiscie sterowniki sciagalem 3 godziny bo firma delikatnie mowiac wypiela sie i to co uslyszalem w sluchawce skonczylo sie wiazanka z mojej strony.....az wstyd zeby byla tak nie mila i olewcza obsluga.....
no ale dziala super,stabilnie i cicho
wyglada i zbudowany tez jest znacznie lepiej niz cala reszta ich zlomu - kosztowal okolo 2500 pln.....taki caly czarny bardzo ascetyczny
bodajze Li1705......
ewentualnie cos na turionie albo sempronie...celerownow nie polecam nawet do tak prostych rzeczy