Mastering wtyczkowy - CD

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Feefrock
Re: Mastering wtyczkowy - CD

Post autor: Feefrock » piątek 01 cze 2007, 19:50

...
Joachim,taka Norah Jones albo Johna Mayera nie trzeba ale niestety,muze w stylu Fear Factory trzeba.
...
Moim zdanie przy odpowiedniej dynamice toru to nawet Fear Factory mozna zgrywać z odpowiednim zapasem ,,przestrzeni pod sufitem''.
Całe kopyto robią muzycy w aranzu, a pod koniec produkcji tylko się wypieszcza całość by podkreslic potegę....
Aranż aranżem, ale wystarczy popatrzeć na wykres w edytorze. W cieżkim graniu zawsze jest pod sufit. Ciekawy jestem jak to sie robi za pomocą hardwaru, gdzie limitery nie mają zerowego ataku. Jak to robicie?

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 02 cze 2007, 02:28

a kto zgrywa z przesterami??

zawsze mialem zapas przynajmnien pol decybela po nagraniu.....

a na koniec przetwornik - jesli sa przestery a nie ma pikow i szczyty sa tylko bciete to olewka - najgorszy przester to ten slyszalny.....

jest masa plyt cd ktore sqa zgrane z przesterem cyfrowym=obciecie szczytow

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » sobota 02 cze 2007, 14:10

Mozna zrobic mastering korzystajac z wtyczek , owszem ale trzeba miec swiadomosc ze nie zawsze to bedzie brzmiec tak, jak mogło by korzystajac ze sprzetu przeznaczonego do tych celów. .
...
Moze musi poćwiczyc i wyczuć pożądnie działanie tych wtyczek. Co do Gawłowskiego, nie powiem, radzi sobie chłop.

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » sobota 02 cze 2007, 15:40

...
Mozna zrobic mastering korzystajac z wtyczek , owszem ale trzeba miec swiadomosc ze nie zawsze to bedzie brzmiec tak, jak mogło by korzystajac ze sprzetu przeznaczonego do tych celów. .
...
Moze musi poćwiczyc i wyczuć pożądnie działanie tych wtyczek. Co do Gawłowskiego, nie powiem, radzi sobie chłop. ...
Ale co ma wyczuc.... ? ( człowiek o ktorym pisałem a niechce wymieniac jego nazwiska ) zajumje sie Masteringiem od lat , był chyba pierwsza osoba w Polsce zajmujaca sie tym... Jego nazwisko znajduje sie na 90 % polskich płyt wydanych do 2004 r . wszystko z Pomatonu BMG . itd .

J.Gawłowski takze ""szczelał" pomyłki, ale z jego nowego studia wychodza raczej w miare dobrze zmasterowane produkty.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » sobota 02 cze 2007, 16:13

Ale co ma wyczuc.... ? ( człowiek o ktorym pisałem a niechce wymieniac jego nazwiska ) zajumje sie Masteringiem od lat , był chyba pierwsza osoba w Polsce zajmujaca sie tym... Jego nazwisko znajduje sie na 90 % polskich płyt wydanych do 2004 r . wszystko z Pomatonu BMG . itd .

J.Gawłowski takze ""szczelał" pomyłki, ale z jego nowego studia wychodza raczej w miare dobrze zmasterowane produkty. ...
hmm. wyczuc obsluge tych wtyczek i jak wyregulowac zeby zadziałały. Z drugiej strony, powinien slyszec to jakie jest rezultat działań. A moze takie brzmienie on uważa za odpowiednie - czyli rozbierznosc interesów. Nie wiem, wkażdym razie wydaje mi sie że problem bardziej tkwi w koncepsji i kierunku pracy niż w samych narzedziach. Poprostu powinie uzywac tego i tego wzaleznosci od potrzeby. Nieslyszalem to nie wiem.

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » sobota 02 cze 2007, 17:54

Ja proponuję więcej szacunku dla ludzi uznanych i tych mniej też. Każdy się może pomylić, nawet ONI, choć to niekoniecznie musi być "pomyłka". Jesli ktoś najeżdża na dobrego realizatora, to źle świadczy o tylko nim, nie o realizatorze;)

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » sobota 02 cze 2007, 17:57

Każdy się może pomylić, nawet ONI, choć to niekoniecznie musi być "pomyłka".
No i właśnie do tego zmierzałem. Poprostu inna wizja brzmienia, ktora została zrealizowana. Ale niekoniecznie musiała podobac sie klientowi.

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » sobota 02 cze 2007, 18:04

...Ja proponuję więcej szacunku dla ludzi uznanych i tych mniej też. Każdy się może pomylić, nawet ONI, choć to niekoniecznie musi być "pomyłka". Jesli ktoś najeżdża na dobrego realizatora, to źle świadczy o tylko nim, nie o realizatorze;)...
A ja proponuje dokładniej czytac posty zanim cos napiszesz , czy widzisz gdzies nazwisko osoby o ktorej jest mowa ?

wracajac do owej osoby , nie wiem czy był to wypadek przy pracy , ale znudziło mi sie kolejny raz robic poprawiki u innych ludzi.

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » sobota 02 cze 2007, 18:12

wracajac do owej osoby , nie wiem czy był to wypadek przy pracy , ale znudziło mi sie kolejny raz robic poprawiki u innych ludzi.
...
Orbit chyba wiem o kim piszesz :) G.P ? Jesli tak to przyznaje , jakosc kompletnie padła , my wysyłalismy ostatnie dwie produkcje przez Internet do Hamburga .. do Master & Servat tam nigdy niema sciem ,na mastering przeznaczony jest jeden dzien a nie 1,5 godz, jak to bywało tutaj .
Ale słyszałem ze G.P otworzył nowe studio gdzies niedaleko MDM .

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » sobota 02 cze 2007, 20:40

A ja proponuje dokładniej czytac posty zanim cos napiszesz , czy widzisz gdzies nazwisko osoby o ktorej jest mowa ?

################################

No nie......
Cytat z wiadomości sprzed kilku lat:
"Dziś został zatrzymany za jazdę pod wpływem alkoholu syn prezydenta Sławomir W. Dla dobra śledztwa prokuratura, nie zezwoliła na podanie danych osobowych zatrzymanego"

ODPOWIEDZ