Jaka karta pod FL Studio?
Zaraz, zaraz . Ktoś tu kogoś pomylił.
Re: Jaka karta pod FL Studio?
Co do kompa to rok temu nie wiedziałem czym się różni procesor od obudowy czy zasilacza
Po douczeniu , wiem, że np.dual channel jest ważny ale w intelu (ok 30% wzrostu mocy układu :procek- ram).
Napisałem że od biegania w internecie już głowa boli bo:
znalazłem płytkę . Chwalą, owszem. W testach nieżle, to ok. No to ja myk na fora obadać co tam ciekawego piszą ludzie którzy ją mają.
Dwóch z trzech miało lipę. Ja wiem, że egzemplarze wadliwe , że coś tam.
Ale jak mam wydać 1750 na kompa to ma chulać a nie leżeć w servisie, stąd moje pytanie jake konfiguracja da radę. Ja wiem że nikt mi nie zagwarantuje że będzie git ale dążyć do i deału trzeba.
Pytam , bo żeby sprawdzić jaki komp sobie poradzi z danym oprogramowaniem musiałbym go mieć, a po co mi 10 kompów.
Często oskarżacie o lenistwo a sami nie sprawdziliście komu odpisujecie, ładnie to tak?
Moja konfiduracja na dzień dzisiejszy wygląda tak:
MOJA KONFIGURACJA DO MUZY
1 Procesor
Intel Pentium D 935 (S775) 3.20 GHz (2x2MB cache) BOX 349.00
* Intel Core2 Duo E4300 1.8GHz (S775) BOX 462.00
2 Płyta główna
Asus P5B Deluxe Intel P965 589.00
Gigabyte GA-965GM-S2 Intel G965 351.00
* Abit AB9 PRO 450.00
3 Pamięć RAM
Corsair Value Select DDR2 512MB 667MHz
na niskich timigach 4-4-4-1 83.00
4 Dysk
Western Digital Caviar WD1600AAJS 215.00
WD Caviar SE-16 250 GB 16MB cache SATA-II 255.00
* Samsung SP2504C 16MB cache 235.00
Samsung SpinPoint P120S 160 GB (SATA II, 8MB cache, NCQ) 204.00
5 AC freezer 7 pro lub arctic pro64 80.00
6 Grafika pasywnie chłodzona
Karta graficzna GeForce 7300LE Asus 64/256MB
TV & DVI (PCI-E) Turbo Cache 149.00
Karta graficzna GeForce 7100GS Palit 128MB (512MB)
TV & DVI (PCI-E) Turbo Cache (350/700) 135.00
7 Napędy optyczne
Samsung DVD+/-RW SH-S182D BOX 133.00
Liteon SOHW-16H5s LightScribe (oem) Black + software 130.00
8 Obudowa
Tracer TRO-626 LIBRA PFC 400W Prescott BLACK 144.00
ColorsIt 8003-C4 Black – (gruba blacha) 80.00
karta julia lub m-audio zbliżona cenowo.
Rock,metal się robi ,gary midi ,reszta żywiec. Nie wiem który dysk, ale na początek jeden, póżniej drugi na audio. Czy to dobry wybór? Pytam o kompatybilność zestawu. Bo np. ton port ux2 ma kłopoty z cubase a na cubase właśnie robię i ux2 wydaję mi się dobrym wyborem ,choć szkoda że nie można reampingu uskuteczniać bezstratnie.

Po douczeniu , wiem, że np.dual channel jest ważny ale w intelu (ok 30% wzrostu mocy układu :procek- ram).
Napisałem że od biegania w internecie już głowa boli bo:
znalazłem płytkę . Chwalą, owszem. W testach nieżle, to ok. No to ja myk na fora obadać co tam ciekawego piszą ludzie którzy ją mają.
Dwóch z trzech miało lipę. Ja wiem, że egzemplarze wadliwe , że coś tam.
Ale jak mam wydać 1750 na kompa to ma chulać a nie leżeć w servisie, stąd moje pytanie jake konfiguracja da radę. Ja wiem że nikt mi nie zagwarantuje że będzie git ale dążyć do i deału trzeba.
Pytam , bo żeby sprawdzić jaki komp sobie poradzi z danym oprogramowaniem musiałbym go mieć, a po co mi 10 kompów.
Często oskarżacie o lenistwo a sami nie sprawdziliście komu odpisujecie, ładnie to tak?
Moja konfiduracja na dzień dzisiejszy wygląda tak:
MOJA KONFIGURACJA DO MUZY
1 Procesor
Intel Pentium D 935 (S775) 3.20 GHz (2x2MB cache) BOX 349.00
* Intel Core2 Duo E4300 1.8GHz (S775) BOX 462.00
2 Płyta główna
Asus P5B Deluxe Intel P965 589.00
Gigabyte GA-965GM-S2 Intel G965 351.00
* Abit AB9 PRO 450.00
3 Pamięć RAM
Corsair Value Select DDR2 512MB 667MHz
na niskich timigach 4-4-4-1 83.00
4 Dysk
Western Digital Caviar WD1600AAJS 215.00
WD Caviar SE-16 250 GB 16MB cache SATA-II 255.00
* Samsung SP2504C 16MB cache 235.00
Samsung SpinPoint P120S 160 GB (SATA II, 8MB cache, NCQ) 204.00
5 AC freezer 7 pro lub arctic pro64 80.00
6 Grafika pasywnie chłodzona
Karta graficzna GeForce 7300LE Asus 64/256MB
TV & DVI (PCI-E) Turbo Cache 149.00
Karta graficzna GeForce 7100GS Palit 128MB (512MB)
TV & DVI (PCI-E) Turbo Cache (350/700) 135.00
7 Napędy optyczne
Samsung DVD+/-RW SH-S182D BOX 133.00
Liteon SOHW-16H5s LightScribe (oem) Black + software 130.00
8 Obudowa
Tracer TRO-626 LIBRA PFC 400W Prescott BLACK 144.00
ColorsIt 8003-C4 Black – (gruba blacha) 80.00
karta julia lub m-audio zbliżona cenowo.
Rock,metal się robi ,gary midi ,reszta żywiec. Nie wiem który dysk, ale na początek jeden, póżniej drugi na audio. Czy to dobry wybór? Pytam o kompatybilność zestawu. Bo np. ton port ux2 ma kłopoty z cubase a na cubase właśnie robię i ux2 wydaję mi się dobrym wyborem ,choć szkoda że nie można reampingu uskuteczniać bezstratnie.
A i dzięki Zbynia za wyjaśnienie że klawiszy się nie podkłada. Bo gitki podkładam i freze i na słabszym kompie coś już można zgrać. Jeszcze raz dzięki
...Co do kompa to rok temu nie wiedziałem czym się różni procesor od obudowy czy zasilacza
Ja bardzo ostrożnie podchodzę do informacji na komputerowych forach internetowych. Nie raz czytałem tam straszne bzdury. Jeżeli gdzieś jakiś kolo pisze że płyta główna sucks bo coś-tam, to znaczy że albo płyta jest do bani, albo ten kolo.
Z tego co napisałeś:
1) procek zdecydowanie Core2Duo
2) dyski - polecam samsung: bardzo ciche, miałem ich wiele, żaden nie padł
3) grafika: pasywnie chłodzona i owszem, reszta do muzyki bez znaczenia
4) napędy optyczne: używałem różnistych producentów i każdemu zdarzały się jakieś "gnioty", ale najlepsze doświadczenia mam z pioneerem
5) używam płyt Asus i Gigabyte, dotąd się raczej nie zawiodłem.

Ja bardzo ostrożnie podchodzę do informacji na komputerowych forach internetowych. Nie raz czytałem tam straszne bzdury. Jeżeli gdzieś jakiś kolo pisze że płyta główna sucks bo coś-tam, to znaczy że albo płyta jest do bani, albo ten kolo.
Z tego co napisałeś:
1) procek zdecydowanie Core2Duo
2) dyski - polecam samsung: bardzo ciche, miałem ich wiele, żaden nie padł
3) grafika: pasywnie chłodzona i owszem, reszta do muzyki bez znaczenia
4) napędy optyczne: używałem różnistych producentów i każdemu zdarzały się jakieś "gnioty", ale najlepsze doświadczenia mam z pioneerem
5) używam płyt Asus i Gigabyte, dotąd się raczej nie zawiodłem.
- wishmaster
ps.
moja ostatni post skierowalem do autora topiku - kaysemuranda
moja ostatni post skierowalem do autora topiku - kaysemuranda

sztuczna inteligencja jest lepsza od naturalnej głupoty
a to sorry, i dzięki bo śledzę i doceniam co kolega pisze
dzięki Pan Jabu. No jasne że każdy może pisać głupoty ale skąd brać wiedzę? Jak się powtarza w różnych miejscach ten sam zarzut, to... .
A jak pisałem sam nie sprawdzę 10 konfiguracji nie będąc pracownikiem hurtowni czy sklepu.
Mam jeszcze kilka pytań, jeśli można?
1.Czy 16 cache przy 160Gb ma znaczenie, czy tylko przy większych?
2. Czy talerze lepsze 120 czy 80?bo czytałem że tylko krotności 80 są cacy przy raid.?
3 .Czy NCQ dużo daje?
4 .grafika nie ważna czy na płycie czy nie? ile obciąża proca taka na płycie (%) przy np cubase przy wyłączonym waveform?
5. czytałem że ramy, dopiero od 800 ddr2 wzwyż mają przewagę nad 400 bo 533, 667 są wolniejsze od 400 bo taimingi, chyba że 4-4-4-12. Więc jak to jest? Opłaca się 667 np. czy mus 800? Bo że 1 gigas minimum to wiem .
Dużo takich pytań a sam nie sprawdzę . Dzięki za pomoc.
A jak pisałem sam nie sprawdzę 10 konfiguracji nie będąc pracownikiem hurtowni czy sklepu.
Mam jeszcze kilka pytań, jeśli można?
2. Czy talerze lepsze 120 czy 80?bo czytałem że tylko krotności 80 są cacy przy raid.?
3 .Czy NCQ dużo daje?
4 .grafika nie ważna czy na płycie czy nie? ile obciąża proca taka na płycie (%) przy np cubase przy wyłączonym waveform?
5. czytałem że ramy, dopiero od 800 ddr2 wzwyż mają przewagę nad 400 bo 533, 667 są wolniejsze od 400 bo taimingi, chyba że 4-4-4-12. Więc jak to jest? Opłaca się 667 np. czy mus 800? Bo że 1 gigas minimum to wiem .
Dużo takich pytań a sam nie sprawdzę . Dzięki za pomoc.
...dzięki Pan Jabu. No jasne że każdy może pisać głupoty ale skąd brać wiedzę? Jak się powtarza w różnych miejscach ten sam zarzut, to... .,
Dlatego nie napisałem, żeby to olewać, tylko żeby uważać. Bo opinia może być prawdziwa, ale nie musi.
Odwracając pytanie: jaka jest różnica w cenie między modelami 16MB cache a takimi z mniejszym cache? ZTCW niewielka, brałbym 16MB.
Nie zauważyłem żadnych problemów z RAID przy talerzach o różnej pojemności.
3 .Czy NCQ dużo daje?
Nie wiem co rozumiesz przez "dużo", dla mnie np. niewiele, ale to samo co w pytaniu 1: nowe samsungi mają na ogół NCQ
Grafika na płycie nie powinna absolutnie obciążać procesora w innym stopniu niż taka na osobnej karcie.
ale jakiego 400? czy porównujesz DDR 667 do DDR 400? Jeżeli tak, to faktycznie wyniki nie są jednoznaczne ;) Ale kupując Core2Duo nie możesz wybrać DDR, bo ta platforma to tylko DDR2.
Dlatego nie napisałem, żeby to olewać, tylko żeby uważać. Bo opinia może być prawdziwa, ale nie musi.
Odwracając pytanie: jaka jest różnica w cenie między modelami 16MB cache a takimi z mniejszym cache? ZTCW niewielka, brałbym 16MB.
Nie zauważyłem żadnych problemów z RAID przy talerzach o różnej pojemności.
3 .Czy NCQ dużo daje?
Nie wiem co rozumiesz przez "dużo", dla mnie np. niewiele, ale to samo co w pytaniu 1: nowe samsungi mają na ogół NCQ
Grafika na płycie nie powinna absolutnie obciążać procesora w innym stopniu niż taka na osobnej karcie.
ale jakiego 400? czy porównujesz DDR 667 do DDR 400? Jeżeli tak, to faktycznie wyniki nie są jednoznaczne ;) Ale kupując Core2Duo nie możesz wybrać DDR, bo ta platforma to tylko DDR2.
acha, nie dopisałem w końcu. IMHO 667 spoko starczy!
acha, nie dopisałem w końcu. IMHO 667 spoko starczy!
No i piękne dzięki.