Problem z USB po optymalizacji WinXP

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
mytnik
Problem z USB po optymalizacji WinXP

Post autor: mytnik » piątek 01 cze 2007, 14:18

Witam
Nie wiem który pkt receptury jest za to odpowiedzialny, ale podczas ładowania mp3playera(zen v plus) usb przestało dostarczać wystarczającej "mocy" (tak stwierdzam ponieważ tel jest ładowany bez problemu).
Problem znikł po zainstalowaniu oprogramowania Zena, ale jest to trochę niewygodne ponieważ korzystam z dwóch systemów, przy czym system od dźwięku skonfigurowałem wg wszystkich pktów, a od rozrywki wg większości. Niewygoda polega na tym, że wpiętego zena mogę ładować tylko wtedy gdy nie pracuję z dźwiękiem, a na drugim systemie wolałbym nie instalować zbędnych śmieci.

pozdrawiam i z góry dzięki za odp
drummer

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Re: Problem z USB po optymalizacji WinXP

Post autor: pawello » piątek 01 cze 2007, 18:15

Zrob sobie specjalnego windowsa nLite'm... wtedy ta cala optymalizacja bedzie miala miejsc tylko RAZ... A i wydajnosc i stabilnosc wzrosnie...

[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 02 cze 2007, 02:18

raz ze nlite nie pomoze na to - bo skopany win to skopany win
a dwa - jak jest wykrywany zen???nie jako dysk wymienny???(unikam takiego zlomu z daleka)

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » poniedziałek 04 cze 2007, 21:10

...raz ze nlite nie pomoze na to - bo skopany win to skopany win
a dwa - jak jest wykrywany zen???nie jako dysk wymienny???(unikam takiego zlomu z daleka)...
używam ghosta, to chyba podobne do nLite?
Ten zen to jakaś porażka, jako dysk wymienny pracuje, ale trzeba go najpierw przestawić na odp. tryb. Pliki audio i inne media ładowane są przez dedykowany soft (w trybie domyślnym, który nie widzi dysku wymiennego, dysk wymienny z kolei nie odtworzy mp3).
Po przeinstalowaniu windy zen bez softu jest ładowany normalnie, po optymalizacji już nie (telefon na tym samym kablu jest ładowany). Jak wspominałem po zainstalowaniu zenowego softu jest ładowanie.

pozdr
drummer

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » poniedziałek 04 cze 2007, 21:14

......raz ze nlite nie pomoze na to - bo skopany win to skopany win
a dwa - jak jest wykrywany zen???nie jako dysk wymienny???(unikam takiego zlomu z daleka)...
używam ghosta, to chyba podobne do nLite?
Ten zen to jakaś porażka, jako dysk wymienny pracuje, ale trzeba go najpierw przestawić na odp. tryb. Pliki audio i inne media ładowane są przez dedykowany soft (w trybie domyślnym, który nie widzi dysku wymiennego, dysk wymienny z kolei nie odtworzy mp3).
Po przeinstalowaniu windy zen bez softu jest ładowany normalnie, po optymalizacji już nie (telefon na tym samym kablu jest ładowany). Jak wspominałem po zainstalowaniu zenowego softu jest ładowanie.

pozdr
...

Mój Zen V ładuje się zawsze, nawet bez softu.
MP3 można nań wrzucić bez softu, widać go w explorerze jako tzw. urządzenie MTP. Ale dyskiem nie jest (nie ma literki).
Generalnie niezbyt może wygodnie ale da się go używać bez softu...
W przeciwieństwie do Vision:M gdzie jest to niemożliwe.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 04 cze 2007, 22:47

nlite to program do aplikowania aktualizacji i kilka optymalizacji windowsa - z tego wypalasz dysk instalacyjny

ghost to buckup partycji - programy nie majace ze soba zupelnie nic wspolnego

widze ze zen dziala tak samo jak sandisk - tez mam dwa tryby z tymze gdy jest jako mtp to moge zapomniej o czymkolwiek - brak nazw plikow wrzucac mozna ale mp3 nie widzi.....
za to gdy jest widoczny jako dysk wymienny to wszystko pieknie - nie wiem po co wogole jakies mtp - jest to porazka na maksa.........

s[rawdz oszczedzanie energii dla portow usb

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » wtorek 05 cze 2007, 00:01

...nlite to program do aplikowania aktualizacji i kilka optymalizacji windowsa - z tego wypalasz dysk instalacyjny
Ale czytales o tym tylko? nLite to cos wiecej... Pozwala na wykonanie sobie wlasnego instalatora windows ktory bedzie zawieral to co chcemy oraz nie bedzie zawieral tego co nam niepotrzebne... Mozna z gory poustawiac wszystkie parametry instalacji powylaczac lub wrecz usunac niepotrzebne skladniki i poza partycjonowaniem i wyborem partycji do instalacji proces moze byc calkowicie bezdotykowy... Taka zoptymalizowana winda chodzi szybciej i stabilniej oraz zabiera malo miejsca na dysku oraz szybko sie instaluje... Nie wspomne ze jak sie z tego zrobi ghosta czy inny obraz partycji to stawianie windy to betka...
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 05 cze 2007, 01:51

korzystam z nlite juz jakis dluzszy czas - troszke pieprzenia z dokladaniem komponentow ale na upartego to wrzucisz dodatkowo jakies programy :)))
niestety trzeba uwazac z zaawansowana konfiguracja bo latwo przedobrzyc
co ciekawsze personalizujesz sobie windowsa i podczas instalacji nie robisz nic(numer ustawienia itp wszystko automat juz)
rstart i jaby nigdy nic windowsik pod twoje upodobania

ghosta wyrzucilem bo jest wolny marny i klopotliwy - wole acronis truimage - image pod windowsem - przywracanie 7 giga okolo 5 minut......

ps.jest wersja nlite dla visty

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » wtorek 05 cze 2007, 16:56

...Mój Zen V ładuje się zawsze, nawet bez softu.
MP3 można nań wrzucić bez softu, widać go w explorerze jako tzw. urządzenie MTP...
Coś trzeba ustawić/włączyć, bo u mnie nie widać, albo nie potrafię dojrzeć:)
Ty masz Zen V, ja mam wer. Plus i może się trochę różnią.

Zauważyłem, że problem z ładowaniem jest wtedy gdy przez gpedit.msc wyłączam autoodtwarzanie dla wszystkich dysków. Na systemie gdzie odznaczałem kolejno 'kłopotliwe' napędy Zen działał dobrze.

"oszczędzanie energii dla portów usb" gdzie to znaleźć?

Nie wiem czy to ma znaczenie, ale nie wspominałem że chodzi o laptopa.

pozdr
drummer

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » wtorek 05 cze 2007, 17:24

......Mój Zen V ładuje się zawsze, nawet bez softu.
MP3 można nań wrzucić bez softu, widać go w explorerze jako tzw. urządzenie MTP...
Coś trzeba ustawić/włączyć, bo u mnie nie widać, albo nie potrafię dojrzeć:)
Ty masz Zen V, ja mam wer. Plus i może się trochę różnią.

Nie, plusa też miałem i było tak samo.
Jeżeli się nie pojawia w drzewie explorera (pod "Moim komputerem"), to coś jest nie tak.

Nie wiem czy to ma znaczenie, ale nie wspominałem że chodzi o laptopa.

Na pewno to może mieć znaczenie! Niektóre laptopy mają problem z dostarczeniem na porty USB wystarczającego napięcia. Mam dwa laptopy, które w ogóle nie ładują zena.

ODPOWIEDZ