DC offset

Kruczki i sztuczki. Podziel się swoją wiedzą tajemną.
Awatar użytkownika
Thor96
DC offset

Post autor: Thor96 » środa 30 maja 2007, 14:59

Mieliscie kiedys problem ze zbyt dużym DC Offset? Zawsze w dziale przyslij nam swoje demo pan Maszota zwraca na to uwagę, tymczasem np w nowych wersjach SoundForge (od 8.0) nie można nawet tego sprawdzić (w poprzednich wersjach było to w sekcji statstics). W każdym razie ja zwracam na to uwagę. Jeżeli jest daleko od zera to można to załatwić opcją remove dc offset. Ale znalazlem inny sposób, który stosuję - za pomocą Waves REQ obcinam najnizsze pasmo (w tym pluginie dolna granica to 16 hz), które na zdecydowanej wiekszosci sprzetu grajacego jest i tak nieslyszalne i w ten sposób miks w slyszalnych czestotliwosciach ma wiecej miejsca do podglosnienia a dc offset zawsze znika. Co o tym sądzicie?
Producent, realizator, artysta. Wszytko amatorsko, ale z finezją i zaangażowaniem!

Awatar użytkownika
MB

Re: DC offset

Post autor: MB » środa 30 maja 2007, 15:20

Tak właśnie należy to zrobić. Funkcja "Remove DC offset" w większości programów działa zupełnie źle. Odsyłam do wyszukiwarki.

Krizz
Kontakt:

Post autor: Krizz » czwartek 31 maja 2007, 09:18

Co o tym sądzicie?...
Że odkryłeś amerykę :)
Sorki, ale chyba każdy na tym forum wie, że nie należy uzywać DC offset remove, a filtr górnoprzepustowy.

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 31 maja 2007, 09:51

w soundforge sprawdzisz bez problemu(nawet w 9) - funkcja statistic

a dziala jak dziala - czasem perfekt a czasem jak doda to ze 3 razy tyle :))))

Awatar użytkownika
Jackal

Post autor: Jackal » czwartek 31 maja 2007, 10:03

...Tak właśnie należy to zrobić. Funkcja "Remove DC offset" w większości programów działa zupełnie źle. Odsyłam do wyszukiwarki....
Hehe...popieram. Sam właśnie przeszukałem topiki z "offset'-normalnie masa wiedzy- a także odesłanie do archiwalnego EiS. Sam do tej pory jak debil szedłem na skróty. Od dzis juz nie
[addsig]
Śniło sie wam kiedyś, że się obudziliście?

Awatar użytkownika
Thor96

Post autor: Thor96 » czwartek 31 maja 2007, 20:45

...w soundforge sprawdzisz bez problemu(nawet w 9) - funkcja statistic

a dziala jak dziala - czasem perfekt a czasem jak doda to ze 3 razy tyle :))))...
Jesteś pewien? Bo ja testowalem i 8 i 9 i nie moglem tam znalezc sekcji dc offset. Jak biore statistics to pokazuje sie okienko ktore ma troche inna forme niz to w wersji 7 i wszytkie informacje sie powtarzają oprócz dc offset.

Poza tym moje pytanie jest troche inne - czy takie odfiltrowywanie tych najnizszych czestotliwosci nie powoduje ze na super sprzecie bedzie brakowalo czegos w basie? Przy produkcji np. kinowej gdzie reprodukcja basu jest bardzo wazna, czy to nie bedzie wylanie dziecka z kąpielą?
Producent, realizator, artysta. Wszytko amatorsko, ale z finezją i zaangażowaniem!

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 31 maja 2007, 21:15

zle patrzyles - jest i w statystykach jest i w procesach

pozatym odfiltrowywuje sie 0-5 czasem 0-10 hz........

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 31 maja 2007, 21:17

Poza tym moje pytanie jest troche inne - czy takie odfiltrowywanie tych najnizszych czestotliwosci nie powoduje ze na super sprzecie bedzie brakowalo czegos w basie? Przy produkcji np. kinowej gdzie reprodukcja basu jest bardzo wazna, czy to nie bedzie wylanie dziecka z kąpielą?...
Nie, jeśli ustawisz częstotliwość graniczną filtru odpowiednio nisko, np. poniżej 20Hz. O tym wszystkim już była mowa, ponownie odsyłam do wyszukiwarki.

Awatar użytkownika
Thor96

Post autor: Thor96 » czwartek 31 maja 2007, 21:42

...Poza tym moje pytanie jest troche inne - czy takie odfiltrowywanie tych najnizszych czestotliwosci nie powoduje ze na super sprzecie bedzie brakowalo czegos w basie? Przy produkcji np. kinowej gdzie reprodukcja basu jest bardzo wazna, czy to nie bedzie wylanie dziecka z kąpielą?...
Nie, jeśli ustawisz częstotliwość graniczną filtru odpowiednio nisko, np. poniżej 20Hz. O tym wszystkim już była mowa, ponownie odsyłam do wyszukiwarki....
Na samym poczatku pisalem ze ustawiam to zawsze na najnizszą mozliwą częstotliwość (w wypadku req - 16 Hz). Ale wątpliwości rozwiane, dzięki za komentarze.

ODPOWIEDZ