Perkusja w hip-hopie

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
mankimank
Perkusja w hip-hopie

Post autor: mankimank » czwartek 31 maja 2007, 13:05

Witam mam problem dotychczas samplowalem elementy perkusji z plyt winylowych niestety coraz trudniej znalezc dobre fragmenty wiec chcialbym przesiasc sie na probki lecz niesety wszystkie banki ktorych slucham sa albo zbyt rockowe albo jesli sa reklamowane jako hip hop sa strasznie syntetyczne najlepszym rozwiazaniem bylby machinedrum ale niestety nie stac mnie czy ktos moze mi poradzic gdzie znalezc dobre probki moga byc free badz nie tylko
robie bity

Awatar użytkownika
igs

Re: Perkusja w hip-hopie

Post autor: igs » czwartek 31 maja 2007, 13:16

Dobry efekt osiągniesz wpisując w odpowiednie miejsce hasło "akai samples". Zanim założysz kolejny temat na forum poszukaj też czegoś na temat konwersji formatu akai na wav.

mankimank

Post autor: mankimank » czwartek 31 maja 2007, 14:27

...Dobry efekt osiągniesz wpisując w odpowiednie miejsce hasło "akai samples". Zanim założysz kolejny temat na forum poszukaj też czegoś na temat konwersji formatu akai na wav.
hmmm niestety jest to marna odpowiedz na moje pyanie bo przeszukalem juz naprawde wiele "akai samples" i nawet kupilem kilka razy cos takiego lecz niestety problem pojawia sie taki ze na plycie sa dwie trzy fajne stopki jeden werbel a reszta to lipa zazwyczaj reklamowane "hip hop samples" maja niewiele wspolnego z tym gatunkiem

Zanim założysz kolejny temat na forum poszukaj też czegoś na temat konwersji formatu akai na wav.

http://www.igsaudio.pl...
a co do tego to wogule nie wiem o co ci chodzico ma to zdanie do mojego pytania
robie bity

Awatar użytkownika
igs

Post autor: igs » czwartek 31 maja 2007, 15:18

Dokładnie jest tak, jak napisałeś. Sample są pakowane w zestawy a na każdej płytce znajdziesz 2, 3 próbki, które są na prawdę fajne. Dlatego takich bibliotek trzeba zryć setki, żeby zgromadzić własną bazę próbek. Ja gromadzę je od 10 lat i dalej mam niedosyt. Nigdzie nie znajdziesz płyty, z której wykorzystasz 100% sampli.

Chciałem uprzedzić Twoje ew. kolejne pytanie "jak wczytać próbki zapisane w formacie Akai?" Ale skoro już wiesz...

PS. Pod poduszkę wsadź słownik ortograficzny.
www.igsaudio.pl

Awatar użytkownika
mlodyGrzesiek

Post autor: mlodyGrzesiek » czwartek 31 maja 2007, 15:29

ja jednak chyba zaostalbym przy samplowaniu z winyli, to swietna sprawa..
kiedys tylko tak pozyskiwalem sample (wszystkie), potem wpadlem na podobny pomysl zeby przesiasc sie na gotowe probki i teraz troche zaluje, powoli wracam do winyli i jestem zdania ze jesli chodzi o HH to nie ma nic lepszego niz samplowanie brzmien z czarnych plyt..
ale jesli jestes zdecydowany to pozostaje Ci poszukiwac w necie przeroznych drum/sample-pack'ow , w koncu trafisz na satysfakcjonujacy:)

pozdrawiam

PS. slownik sie nie obrazi jak polezy pod poduszka

mankimank

Post autor: mankimank » czwartek 31 maja 2007, 16:00

...Dokładnie jest tak, jak napisałeś. Sample są pakowane w zestawy a na każdej płytce znajdziesz 2, 3 próbki, które są na prawdę fajne. Dlatego takich bibliotek trzeba zryć setki, żeby zgromadzić własną bazę próbek. Ja gromadzę je od 10 lat i dalej mam niedosyt. Nigdzie nie znajdziesz płyty, z której wykorzystasz 100% sampli.

Chciałem uprzedzić Twoje ew. kolejne pytanie "jak wczytać próbki zapisane w formacie Akai?" Ale skoro już wiesz...

PS. Pod poduszkę wsadź słownik ortograficzny. ...
Hmm tak tez myslalem chodz mialem nadzieje ze istnieje jakas firma ktora robi plytki gdzie jest 80% np fajnych barw no wiec jak to zwykle pozostaje szperanie!!

A czt ty IGS wiesz jak zamienic format Akai na wave!!!!????
robie bity

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » czwartek 31 maja 2007, 16:15

...Hmm tak tez myslalem chodz mialem nadzieje ze istnieje jakas firma ktora robi plytki gdzie jest 80% np fajnych barw no wiec jak to zwykle pozostaje szperanie!!...

Gdyby tak było z tej jednej płytki korzystałyby miliony. Nie pomyślałeś?
O gustach się nie dyskutuje, to co dla Ciebie jest do kitu dla innego będzie wybawieniem. I chwała za to Najwyższemu.

...A czt ty IGS wiesz jak zamienic format Akai na wave!!!!???? ...

To wiedzą chyba już wszyscy którzy przebywają troszkę dłużej na tym forum: www.extranslator.com/pl/formats.html
Zajrzyj wreszcie do wyszukiwarki. Znajdziesz tam w cholerę linków do stron z samplami, spora część z nich jest darmowa, i zwykle można je przesłuchać przed pobraniem.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
wishmaster

Post autor: wishmaster » czwartek 31 maja 2007, 16:24

Kolekcjonowanie loopow... a jeszcze przycinanie z "winyli" o kurcze... brzmi powaznie... arcy profesjonalnie.

Niestety ma to dwie wady - po pierwsze mnostwo czasu czlowiekowi zajmie (i pieniedzy) zanim dorobi sie pokaznej, sensownej kolekcji, a druga rzecz to taka, ze o ile nie poszatkujesz takiego loopa na plasterki, nie oznaczysz markerami (np. recycle) to wlasciwie nie masz zadnego wplywu na nic. Zero kreatywnej ingerencji.

Na Twoim miejscu JEDNAK wysuplalbym te 200 euro i zakupil stylusa RMX.
Raz, ze dostajesz calkiem pokazna biblioteke profesjonalnie brzmiacych loopow, dwa - praktycznie nieograniczone mozliwosci ich edycji, laczenia, przeplatania, spreparowania wlasnego setu z kompletnie roznych zrodlowo dzwiekow, no i po trzecie stosowania takich zabiegow wobec
petli, jakie juz wczesniej miales we wlasnej kolekcji. Pelna rewelacja, szczerze polecam, na wiele lat kwestie petli bedziesz mial z glowy.
sztuczna inteligencja jest lepsza od naturalnej głupoty

mankimank

Post autor: mankimank » czwartek 31 maja 2007, 16:29

...Kolekcjonowanie loopow... a jeszcze przycinanie z "winyli" o kurcze... brzmi powaznie... arcy profesjonalnie.

Niestety ma to dwie wady - po pierwsze mnostwo czasu czlowiekowi zajmie (i pieniedzy) zanim dorobi sie pokaznej, sensownej kolekcji, a druga rzecz to taka, ze o ile nie poszatkujesz takiego loopa na plasterki, nie oznaczysz markerami (np. recycle) to wlasciwie nie masz zadnego wplywu na nic. Zero kreatywnej ingerencji.

Na Twoim miejscu JEDNAK wysuplalbym te 200 euro i zakupil stylusa RMX.
Raz, ze dostajesz calkiem pokazna biblioteke profesjonalnie brzmiacych loopow, dwa - praktycznie nieograniczone mozliwosci ich edycji, laczenia, przeplatania, spreparowania wlasnego setu z kompletnie roznych zrodlowo dzwiekow, no i po trzecie stosowania takich zabiegow wobec
petli, jakie juz wczesniej miales we wlasnej kolekcji. Pelna rewelacja, szczerze polecam, na wiele lat kwestie petli bedziesz mial z glowy. ...
Ciekaw jestem jak brzmia te probki nie chodzi mi tu o jakosc tylko bardziej o "klimat" nie pozostaje nic innego jak stestowac dzieki !!

Czy ktos ma jakies propozycje jescze
robie bity

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » czwartek 31 maja 2007, 16:35

just Guru (fxpansion) oraz inne ich wyroby (kiedys sluchalem demo jakiego 8bit ich, albo cos w ten desen)

ODPOWIEDZ