M-Audio 2496 czy MAYA 44?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
pc131
M-Audio 2496 czy MAYA 44?

Post autor: pc131 » poniedziałek 28 maja 2007, 10:44

Witam

Niedługo kupuję mikser soundcraft compact 4 i muszę jeszcze dokupić do swojego komputera interfejs audio na PCI - zintegrowany kodek nadaje się do odgrywania winampem kiepściutkich mp3.

Cena obu kart jest zbliżona, wiem że MAYA ma phantom ale mikser go też posiada, więc to żadna zaleta. Zaletą mayi może być wirtualna krosownica, tylko zastanawiam się czy bez tego nie da się żyć. Głównie chciałbym grać/nagrywać gitarę el i el-akustyczną, wokale, potem to miksować w cały utwór. Podajcie mi wymierną korzyść w tym przypadku krosownicy? Jest to początek mojej przygody z home-recordingiem - co wy na SoundCraft4 i którąś z tych kart? mam około tygodnia na zakup - czekam na wasze opinie.

Pozdrawiam
T

audiophone
Kontakt:

Re: M-Audio 2496 czy MAYA 44?

Post autor: audiophone » poniedziałek 28 maja 2007, 10:56

czemu maya ?

nie myslales nad czyms innym ?
http://www.myspace.com/audiophone

pc131

Post autor: pc131 » poniedziałek 28 maja 2007, 11:05

...czemu maya ?

nie myslales nad czyms innym ?...
budżet mam na kartę ograniczony do ~400PLN, właśnie przeczytałem, że directwire to fajna sprawa, można puszczać sygnał audio np z mikrofonu do ASIO z jednego programu do drugiego itd... kurde spada atrakcyjność m-audio audiophile 2496

co innego jest warte zainteresowania?

pozdrawiam
t

audiophone
Kontakt:

Post autor: audiophone » poniedziałek 28 maja 2007, 11:05

sorry nie zauwazylem tego m-audio...

malakser dobry...
wiesz jak dla mnie to maya odpada i dla moich znajomych ktorzy uzywaja jej...
w m-audio masz ten plus ze masz protools'a...
dobra także karta...

nie myslales nad EMU ??
http://www.myspace.com/audiophone

pc131

Post autor: pc131 » poniedziałek 28 maja 2007, 11:30

...sorry nie zauwazylem tego m-audio...

malakser dobry...
dobra także karta...

nie myslales nad EMU ?...
jest na alledrogo.pl aukcja BCM maya44 ale chyba sobie odpuszczę, skoro nie polecasz, w ma-audio chyba by mnie bolała możliwość krosowania kanałów audio, chodzi mi o to, że gram na gitarze podpiętej do miksera przez amplitube'a na kompie albo NI Guitar Rig2 i chciałbym to nagrywać od razu do adobe audition już przesterowane... w creativach jest nagrywanie what-u-hear więc niby by się dało

co więcej mam wyszukaną ochotę zrobić coś takiego: da się?

podpinam gitarę do miksera, mikser do karty, włączam amplitube, guitar rig2 ustawiam efekt i gram z przesterem, jednocześnie puszczam kilka ścieżek w adobe audition i dogrywam nową ścieżką - ta przesterowaną gitarę, NO TAK.

ale jeśli będe nagrywał what-u-hear to oprócz tej przesterowanej gitary nagra się reszta ścieżek ponownie - da się to jakoś rozwiązać?

E-MU 0404 brałem pod uwagę, choć to creative, ale od jakiegoś sklepu dostałem info że połowa kart wraca na serwis, że są problemy ze sterownikami - poprawcie mnie jeśli się mylę...

t

Awatar użytkownika
midishiner

Post autor: midishiner » poniedziałek 28 maja 2007, 11:44

......sorry nie zauwazylem tego m-audio...

malakser dobry...
dobra także karta...

jest na alledrogo.pl aukcja BCM maya44 ale chyba sobie odpuszczę, skoro nie polecasz, w ma-audio chyba by mnie bolała możliwość krosowania kanałów audio, chodzi mi o to, że gram na gitarze podpiętej do miksera przez amplitube'a na kompie albo NI Guitar Rig2 i chciałbym to nagrywać od razu do adobe audition już przesterowane... w creativach jest nagrywanie what-u-hear więc niby by się dało

podpinam gitarę do miksera, mikser do karty, włączam amplitube, guitar rig2 ustawiam efekt i gram z przesterem, jednocześnie puszczam kilka ścieżek w adobe audition i dogrywam nową ścieżką - ta przesterowaną gitarę, NO TAK.

ale jeśli będe nagrywał what-u-hear to oprócz tej przesterowanej gitary nagra się reszta ścieżek ponownie - da się to jakoś rozwiązać?

E-MU 0404 brałem pod uwagę, choć to creative, ale od jakiegoś sklepu dostałem info że połowa kart wraca na serwis, że są problemy ze sterownikami - poprawcie mnie jeśli się mylę...

t...

Poszukaj używanego Waveterminala 192L - to wydatek rzędu 500, 600 zł. I masz zawodowy interface z rewelacyjnymi przetwornikami AD/DA. Nie baw się w żadne audiotraki, czy emu 0404. Ewentualnie coś z Maudio, np delta44
Lucas May On Tour
5-21.V.2009

pc131

Post autor: pc131 » poniedziałek 28 maja 2007, 12:02

.........sorry nie zauwazylem tego m-audio...

malakser dobry...
dobra także karta...

t...

Poszukaj używanego Waveterminala 192L - to wydatek rzędu 500, 600 zł. I masz zawodowy interface z rewelacyjnymi przetwornikami AD/DA. Nie baw się w żadne audiotraki, czy emu 0404. Ewentualnie coś z Maudio, np delta44...
rozumiem że sprzęt to m-audio i nie posiada krosownicy?

Awatar użytkownika
midishiner

Post autor: midishiner » poniedziałek 28 maja 2007, 12:13

rozumiem że sprzęt to m-audio i nie posiada krosownicy?
...
Waveterminal 192L to obecne Esi ( dawne Ego systems) i jak najbardziej posiada krosownicę, nawet interface ma podobny jak w Audiotrackach.

Naprawdę polecam, mam nadzieję, że nie tylko ja...
Lucas May On Tour
5-21.V.2009

SHIVOO
Kontakt:

Post autor: SHIVOO » poniedziałek 28 maja 2007, 18:03

. Nie baw się w żadne audiotraki, czy emu 0404.

A to dlaczego ?? Tyle czytałem na tym forum, że w sumie to karta spoko - może stery niedopracowane i trochę zawiły patch mix. No i kupiłem. Smiga tak jak trzeba - przynajmniej dla mnie VST jest "szybkie" w sensie reakcji, dynamikę ma świetną jak za te pieniążki, a do tego zestaw pierwszorzędnego softu. Co prawda czasem lubię pograć na komputerze i tu się zaczynają schody - ale to chyba nie do tego jest ta karta przeznaczona choć pokrewieństwo z Creativem mogłoby na to wskazywać, albo nawet to ułatwiać)

Pozdrawiam !

Michał

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » wtorek 29 maja 2007, 00:42

...czemu maya ?

nie myslales nad czyms innym ?...
Najszybsze i najbardziej bezkonfliktowe sterowniki ? Największe możliwości z kart w tej cenie ? Nie są to dobre argumenty ? Za 100 zł więcej Julia z lepszymi przetwornikami.

ODPOWIEDZ