Hymny państw i nie tylko

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
skibas
Re: Hymny państw i nie tylko

Post autor: skibas » piątek 25 maja 2007, 17:25

......4. Mazurek Dąbrowskiego (nasze też dobre!) - oryginalny

Ej....naprwadę podoba wam się nasz Hymn? [...]
Nie, mi się nie podoba. Z chęcią zamieniłbym na
ten hymn Etiopii.

Jakie państwo, taki hymn. Ale to może i lepiej. Kto by chciał mieszkać w Etiopii?
...
no przecież to jest żenada-> wykonanie naszego hymnu:/
toż to powinno się gdzieś zgłosić
co oni sobie jaja z nas robią
pzdrw
[URL]www.orkiestrazegluga.pl[/URL] | [URL]www.dzwiek.org[/URL]

Awatar użytkownika
BigGuns

Post autor: BigGuns » piątek 25 maja 2007, 17:36

Wszystko co Polskie musi być takie....ludowe?...nie ma czegos bardziej ponadczasowego?.
...
imho właśnie wykorzystanie elementów ludowych w muzyce jest jednym z ponadczasowych elementów. Vide Albeniz, Rodrigo, Czajkowski, Purcell, Chopin.

Awatar użytkownika
Jackal

Post autor: Jackal » sobota 26 maja 2007, 13:48

...Wszystko co Polskie musi być takie....ludowe?...nie ma czegos bardziej ponadczasowego?.
...
imho właśnie wykorzystanie elementów ludowych w muzyce jest jednym z ponadczasowych elementów. Vide Albeniz, Rodrigo, Czajkowski, Purcell, Chopin....

Zauważ, że oni robili to znacznie subtelniej (w większości)....ktoś kto sie nie zna na klasyce nie dostrzeże w tym tych elementów. Tylko ci co cos z tego czają potrafia przedrzeć się przez tą całą ozdobną ornamentykę.
[addsig]
Śniło sie wam kiedyś, że się obudziliście?

Awatar użytkownika
BigGuns

Post autor: BigGuns » sobota 26 maja 2007, 15:40

Zauważ, że oni robili to znacznie subtelniej (w większości)....ktoś kto sie nie zna na klasyce nie dostrzeże w tym tych elementów. Tylko ci co cos z tego czają potrafia przedrzeć się przez tą całą ozdobną ornamentykę.
...
powiedziałbym raczej że kto się nie zna muzyki ludowej danego kraju tych elementów nie dostrzeże. Ale masz rację co do tego że byli tacy co przesadzali (i nadal tacy są) z zapożyczaniem u ludu, np. Moniuszko. M.in. przez to nie dostał posady w St. Petersburgu, ówczesnej mecce kompozytorów, stwierdzono ze jest mało oryginalny.

Weźmy na przykład takiego Griega, każdy kto choć raz słyszał Kalevalę czy pieśni skandynawskie od razu zobaczy gdzie tkwią korzenie tego kompozytora. Albo Tańce Połowieckie, czy ostatnią opere Tan Duna. Wszystko jest oparte o muzykę ludową.

A propos ornamentyki był taki kompozytor Głazunow, bardzo dobre utwory robił, ale został praktycznie zapomniany właśnie przez to że bazował na muzyce orientalnej, w którym to temacie nie miał żadnej gruntownej wiedzy.

nawet Walton, Chaczaturian,, ba! - nawet minimaliści Arvo Part czy Adams często bazują(li) na folku swoich krajów.

"Grunt to zedrzeć tak zeby powstała nowa jakość" W dużym uproszczeniu

A Polska ma MASĘ ciekawej muzyki ludowej, i nie rozumiem do końca dziwnego podejścia Polaków do swego własnego folku. Trzeba by się pouczyć tego podejścia od Greków, Turków, Ormian, Irlandczyków, Ukraińców, Rosjan czy Francuzów. Nigdy za późno...

Awatar użytkownika
Jackal

Post autor: Jackal » sobota 26 maja 2007, 17:39

A Polska ma MASĘ ciekawej muzyki ludowej, i nie rozumiem do końca dziwnego podejścia Polaków do swego własnego folku.

Ooo....zawsze takiego kogoś chciałem spotkać. Powiedz mi co bys mi zaproponował (do posłuchania, obejrzenia, zainteresowania się) abym mógł odnaleść w muzyce ludowej coś innego niż prosta rubaszność której po prostu nie mogę.
Tylko niech to będzie w muzyce ludowej (no oczywiść kontekst trzeba zachować) a nie folklorze-czyli kulturowości ogólnej. Bo ja ogólnie jestem entuzjastą-mediewistą oraz, dodatkowo, etonologii prasłowian-a mimo tego ostatniego folklor jakiego resztki mamy dzisiaj i jaki jeszcze był kilkaset lat temu-Baaaaardzo mi sie nie podoba....
[addsig]

Awatar użytkownika
BigGuns

Post autor: BigGuns » sobota 26 maja 2007, 18:18

...A Polska ma MASĘ ciekawej muzyki ludowej, i nie rozumiem do końca dziwnego podejścia Polaków do swego własnego folku.

Ooo....zawsze takiego kogoś chciałem spotkać. Powiedz mi co bys mi zaproponował (do posłuchania, obejrzenia, zainteresowania się) abym mógł odnaleść w muzyce ludowej coś innego niż prosta rubaszność której po prostu nie mogę.
Tylko niech to będzie w muzyce ludowej (no oczywiść kontekst trzeba zachować) a nie folklorze-czyli kulturowości ogólnej. Bo ja ogólnie jestem entuzjastą-mediewistą oraz, dodatkowo, etonologii prasłowian-a mimo tego ostatniego folklor jakiego resztki mamy dzisiaj i jaki jeszcze był kilkaset lat temu-Baaaaardzo mi sie nie podoba....
...
masz rację z tą rubasznością, nie wiedzieć czemu akurat ten kierunek jest u nas najłatwiej dotępny chociaż nie powiem, Czerwony Jagody czy Dziadek w dobrym wykonaniu to całkiem niezłe folkowe hiciory

z "gigantów" folku jest taki zespół PROMNI (na SGGW), oni wydali kilka płyt. Słyszałem u nich niezłe utwory na jednej, m.in. z okolic Biłgoraja, parę tytułów pamietam - Dobra Nocka Dobra, Tęskno mi oj tęskno. Był jeszcze zespół Magician Carpats, ale nie wiem co z nimi teraz się dzieje.

jest jeszcze Marysia Pomianowska (grała, a może jeszcze gra, w Zespole Polskim), gra na Suce Biłgorajskiej. grała też z Yo Yo Ma.

Oprócz tego ciekawa jest muzyka Łemków, tam jest sporo elementów tatarsko-tureckich, niezłe z tego wyszło połączenie.

A propos utworów bazowanych na folku, polecam płytę Paris Music "Polish Images", jest niezła, w kilku miejscach gdzie bywam oprawcy korzystają z niej non stop.

tyle na razie mi przyszło do głowy.

Awatar użytkownika
Jackal

Post autor: Jackal » sobota 26 maja 2007, 19:36

Już zgłębiam, dzięki.
[addsig]

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » sobota 26 maja 2007, 19:39

Gra Marysia - gra :) i to jak, nie tylko zreszta na suce, gra i na innych dziwnych, zapomnianych instrumentach - czesto odtwarzanych z obrazow, opisow, czy nagran lub wiedzi instrumeno-lutniczej (jakies jelita, gonty i inne wynalazki.
Maciek Cierlinski na lirze korbowej bardzo ciekawie - rowniez w skaldach na granicy freejazzu czy z Mahdim - gitarzysta z Iranu.

Polska muzyka ludowa jest mocno zcepeliowana - ale jest duzo muzyki bardzo malo znanej - ktore mozna juz tlko sluchac - niewle osob potrafi ja wykonac (charaktertsyczne fałszyki czy frazy) - slyszalem takie wydawnictwa - i wrazenie jest absolutnie niezwykle. Tylko ze trzeba "zwolnic" do takiej muzyki :)

Muzyka polska jest tez wdzieczna do roznych innych dzialan inspirujacych - Pieśni Lutosławskiego sa doskonalym przykladem, czy Kapela ze Wsi Warszawa

Dzis w Norblinie w Wawie bedzie wystawa do ktroej bedzie przygrywal muzyk ludowy witek Broda oraz cymbalistko-wokalistka (nie znam), a takze Tad Sudnik na ... live elektornix. Polecam - mialem isc, ale nie moge.

Skocznie zapewne nie bedzie

Moim zdaniem naszej muzie nic nie braknie :)

Awatar użytkownika
sury

Post autor: sury » wtorek 07 sie 2007, 17:47

a moim zdaniem to na tej francuzkiej stronie sobie z nas robia jaja chyba
nasz hymn brzmi troszke "inaczej"
dla porównania posłuchajcie sobie marsylianki - hymnu francuskiego lub niemieckiego...brzmią tam normalnie
hymn rosyjski też jest w jakiejś chorej aranżacji
więc pewnie wsopmniany wcześnej hymn etiopi w rzeczywistości może brzmieć dosyć inaczej

Awatar użytkownika
sury

Post autor: sury » wtorek 07 sie 2007, 17:50

hymn Etiopii
w takim troche klasyczniejszym wykonaniu
plik ASF na dole strony...sorki za jakość ale różnice i tak słychać

ODPOWIEDZ