Duży bęben - membrana rezonująca z otworem czy bez?
Witam, mam pytanie z akustyki (właściwie z instrumentoznawstwa). Czy ktoś może potrafiłby wytłumaczyć mi jak wpływa na brzmienie otwór w membranie rezonującej dużego bębna - nie chodzi mi o to jak zmienia brzmienie (wyraźnie można to usłyszeć samemu), ale w jaki sposób zmienia to brzmienie. Domyślam się że chodzi tu o jakąś zmianę rezonansów? Czy wpływa na to też dyfrakcja na krawędzi otworu? Będę bardzo wdzięczny za pomoc, pozdro
Pracuję w studiu postprodukcji filmowej...
Re: Duży bęben - membrana rezonująca z otworem czy bez?
...Witam, mam pytanie z akustyki (właściwie z instrumentoznawstwa). Czy ktoś może potrafiłby wytłumaczyć mi jak wpływa na brzmienie otwór w membranie rezonującej dużego bębna - nie chodzi mi o to jak zmienia brzmienie (wyraźnie można to usłyszeć samemu), ale w jaki sposób zmienia to brzmienie. Domyślam się że chodzi tu o jakąś zmianę rezonansów? Czy wpływa na to też dyfrakcja na krawędzi otworu? Będę bardzo wdzięczny za pomoc, pozdro...
a czy "jak zmienia" to nie to samo co " w jaki sposób"?

Re: Duży bęben - membrana rezonująca z otworem czy bez?
......Witam, mam pytanie z akustyki (właściwie z instrumentoznawstwa). Czy ktoś może potrafiłby wytłumaczyć mi jak wpływa na brzmienie otwór w membranie rezonującej dużego bębna - nie chodzi mi o to jak zmienia brzmienie (wyraźnie można to usłyszeć samemu), ale w jaki sposób zmienia to brzmienie. Domyślam się że chodzi tu o jakąś zmianę rezonansów? Czy wpływa na to też dyfrakcja na krawędzi otworu? Będę bardzo wdzięczny za pomoc, pozdro...
...
autor zapewne miał na myśli proces, który powoduje że to i to brzmi inaczej ;)

autor zapewne miał na myśli proces, który powoduje że to i to brzmi inaczej ;)
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm