Reverb w słuchawkach wokalisty przy pomocy wtyczki?
Witam
Byc moze pytania ktore frapuja mnie i mojego kolege z zespolu dla wielu starych wyjadaczy tego forum moga okazac sie zbyt banalne zeby chcialo im sie poswiecic 3 minuty i odpisac nam ale dla nas, nie wtajemniczonych w kwestje techniczne mlodych wykonawcow jest to kwestia bardzo istonta, popychajaca nasze mlode produkcje o krok milowy dalej...
Przechodac do sedna, posiadamy male semi-profesjonalne studio nagran wyposazone w akg c400b, soundcraft compact 4, mia midi oraz kompresor behringera composer pro-xl. Bardzo ciekawym dla nas rozwiazaniem mogacym uprzyjemnic i ulatwic nagrywanie wokalu byloby dodanie lekkiego poglosu na wokal osoby siedzacej w kabinie wokalnej ale z tego co nam wiadomo jest to mozliwe jesli uzywamy efektu sprzetowego...
Pytanie wiec brzmi: czy jest jakas inna mozliwosc wyslania na sluchawki wykonawcy w czasie rzeczywistym sygnalu z reverbem korzystajac z wtyczek programowych? Druga kwestia to czy jest mozliwe zrobienie tego samego przy jednoczesnym zgrywaniu sygnalu bez efektu, czyli takiego jak wychodzi z miksera na twardy dysk?
Za wszelki odpowiedzi bede dozgonnie wdzieczny.
Pozdrawiam
Mak
Drugie Pokolenie
Byc moze pytania ktore frapuja mnie i mojego kolege z zespolu dla wielu starych wyjadaczy tego forum moga okazac sie zbyt banalne zeby chcialo im sie poswiecic 3 minuty i odpisac nam ale dla nas, nie wtajemniczonych w kwestje techniczne mlodych wykonawcow jest to kwestia bardzo istonta, popychajaca nasze mlode produkcje o krok milowy dalej...
Przechodac do sedna, posiadamy male semi-profesjonalne studio nagran wyposazone w akg c400b, soundcraft compact 4, mia midi oraz kompresor behringera composer pro-xl. Bardzo ciekawym dla nas rozwiazaniem mogacym uprzyjemnic i ulatwic nagrywanie wokalu byloby dodanie lekkiego poglosu na wokal osoby siedzacej w kabinie wokalnej ale z tego co nam wiadomo jest to mozliwe jesli uzywamy efektu sprzetowego...
Pytanie wiec brzmi: czy jest jakas inna mozliwosc wyslania na sluchawki wykonawcy w czasie rzeczywistym sygnalu z reverbem korzystajac z wtyczek programowych? Druga kwestia to czy jest mozliwe zrobienie tego samego przy jednoczesnym zgrywaniu sygnalu bez efektu, czyli takiego jak wychodzi z miksera na twardy dysk?
Za wszelki odpowiedzi bede dozgonnie wdzieczny.
Pozdrawiam
Mak
Drugie Pokolenie
Re: Reverb w słuchawkach wokalisty przy pomocy wtyczki?
Jest taka opcja. Trzeba zapiąć ten pogłos na kanał, ustawić w sekwencerze odsłuch po programie i zmniejszyć latencję karty do minimum.
...Jest taka opcja. Trzeba zapiąć ten pogłos na kanał, ustawić w sekwencerze odsłuch po programie i zmniejszyć latencję karty do minimum....
hmmm...
Napewno to bardzo pomocna i ciekawa rada ale problem w tym, ze nie rozumiem ani slowa!:) Moglbys to lekko przyblizyc laikowi? jak zapiac ten efekt na kanale? w programie czy podlaczajac to jakos do miksera? W jakim sekwencerze i, rowniez, jak to technicznie zrobic? i jak zmniejszyc latencje mojej mia midi...
z gory dzieki za odpowiedz
pozdrawiam
hmmm...
Napewno to bardzo pomocna i ciekawa rada ale problem w tym, ze nie rozumiem ani slowa!:) Moglbys to lekko przyblizyc laikowi? jak zapiac ten efekt na kanale? w programie czy podlaczajac to jakos do miksera? W jakim sekwencerze i, rowniez, jak to technicznie zrobic? i jak zmniejszyc latencje mojej mia midi...
z gory dzieki za odpowiedz
pozdrawiam
Zapinasz dowolna wtyczke pogłosową w kanał na którym bedziesz nagrywał wokal. Normalnie słyszysz jej działanie w przypadku jesli masz juz cos nagranego na tym traku. W czasie wgrywania nic nie usłyszysz ponieważ odsłuchiwany sygnał jest pobierany z wejścia karty (przed programem). dzieje się tak, dlatego ,że każda karta ma jakąś latencję, czyli opóxnienie sygnału z wyjścia karty w stosunku do wejściowego sygnału. Gdyby był on pobierany z wyjscia najpierw widziałbyś ruszanie ustami wokalisty a potem słyszał, co spiewa. Ale jesli chcesz usłyszeć działanie zapietej wtyczki, musisz pobrać sygnał po programie. Tylko musisz zniwelowac do minimum latencję. Ustawia się ja w programie. Nie wiem jaki masz program, więc Ci nie powiem gdzie szukać.
Korzystam z adobe audition 2.0 Powiedzmy ze chce zaczac nagrywac wokalna danym traku w multitrack session, jak wyglada technicznie *zapiecie wtyczki na kanal*? Korzystales keidy z tego programu albo z podobnego cool edit pro?
jeszcze raz dzieki wielkie za pomoc
pozdrawiam
jeszcze raz dzieki wielkie za pomoc
pozdrawiam
Niestety nie znam tego programu, ale z reguły trzeba najechac mychą na traku na pole przeznaczone na umieszczenie wtyczek FX i wcisnąć prawy przycisk. Powinna Ci sie wyswietlić lista wtyczek jakie masz zainstalowane. Wybierasz i masz. Moja rada taka. Musisz spędzić kilka dni na tym programem i zapoznać sie dokładnie z jego obsługą i ze dwa tygodnie czytając to forum. Nie zdziałasz naprawdę nic, jesli nie poznasz podstaw. Trudno żebyśmy tu tłumaczyli jakies rzeczy związane z latencją, kiedy nie wiesz jak zapiąć plugin na kanał. Ale powolutku.
pod F1 masz instrukcje programu
Jak sie okazalo, potrafie juz zapiac wtyczke na kanal,generalnie ywa sie bez efektu wiec jest ok. Gdy odtwarzam plik w audition bezposrednio po nagraniu,efekt na wokalu juz wystepuje wiec to tez ok natomiast nadal nie wiem co zrobic zeby wokal z efektem byl odtwarzany w czasie rzeczywistym, podczas nagrywania...
feefrock wszystko opisal - nie pracujac na Adobe nie mozna powiedziec nic wiecej - ale akurat to ze wtyczke przelacza sie "po programie" jest wspolne raczej dla wszystkich HOST na Asio (napewno tych natywnych).
W cubase/nuendo jest to symbol glosnika, polozony na sladzie obo record, mute, solo i innych tym podobnych
Mnie na E6600 (Dual2Core 2,40) nie udalo sie uzyskac latencji/poglosu ktory by satysfakcjonowal w pelni wokalistów. Nieco lepiej jest gdy wylacze odsluch przez karte i pozostaje sam glos przez efekt.
Zamaist sie bawic lepiej kupic uzywany poglos - chocby tylko do celow odsluchowych
W cubase/nuendo jest to symbol glosnika, polozony na sladzie obo record, mute, solo i innych tym podobnych
Mnie na E6600 (Dual2Core 2,40) nie udalo sie uzyskac latencji/poglosu ktory by satysfakcjonowal w pelni wokalistów. Nieco lepiej jest gdy wylacze odsluch przez karte i pozostaje sam glos przez efekt.
Zamaist sie bawic lepiej kupic uzywany poglos - chocby tylko do celow odsluchowych
grembo bo tak sie powinno robic....po co katowac komputer superniskimi latencjami?odsluch z karty jest nie potrzebny - wazne zeby z wtyczki bylo ok