Witam serdecznie,
domyślam się że wielu użytkowników tego forum posiada doświadczenia w domenie ubierania filmu w dźwięk,do nich też kieruję się z prośbą o poradę i podzielenie się uwagami.w moim domowym ministudio zajmujęsię udźwiękawianiem filmów krótkometrażowych,głównie animacji,do tego celu jak do tej pory w zupełności wystarczał mi Audition 2.0 ,myślę teraz jednak o przesiadce na poważniejszy program który umożliwi mi podniesienie standardu jakościowego produkcji a także na zabiegi typu dźwięk dookólny itp. dylemat tkwi w wyborze programu daw,jest ich w końcu sporo....być może któryś z nich oferuje większy zakres możliwości i komfortu przy tego rodzaju pracy? z góry dziękuję za pomocne uwagi,
pozdrawiam wszystkich forumowiuczów:)
Udżwiękawianie filmów - który DAW wybrać?
-
Re: Udżwiękawianie filmów - który DAW wybrać?
Witam serdecznie.
Udźwiękawiam filmiki oraz animacje w PT 7.0 - jestem już do niego przyzwyczajony, więc mi odpowiada.
Natomiast godnym uwagi wydaje się być nowy Sound forge 9.0.
Z opisów na stronie wnioskuję, że jest b. dobrym narzędziem do udźwiękawiania... do tego cena całkiem przyzwoita.
Pozdrawiam,
D_M
Udźwiękawiam filmiki oraz animacje w PT 7.0 - jestem już do niego przyzwyczajony, więc mi odpowiada.
Natomiast godnym uwagi wydaje się być nowy Sound forge 9.0.
Z opisów na stronie wnioskuję, że jest b. dobrym narzędziem do udźwiękawiania... do tego cena całkiem przyzwoita.
Pozdrawiam,
D_M
...Witam serdecznie.
Ale jak długo nie kupisz PT w wersji sprzętowej, o 5.1 można zapomnieć.
Ale jak długo nie kupisz PT w wersji sprzętowej, o 5.1 można zapomnieć.
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]
Nuendo. To jest właśnie soft stworzony do tego typu celów.
Ale jak długo nie kupisz PT w wersji sprzętowej, o 5.1 można zapomnieć....
To raz - a dwa, ze podglad video na PT nie jest najszczesliwszy, i na pewno nie najtanszy. Nie wiem, czego nie ma Audition, ale sprobowalbym Kubusia.
To raz - a dwa, ze podglad video na PT nie jest najszczesliwszy, i na pewno nie najtanszy. Nie wiem, czego nie ma Audition, ale sprobowalbym Kubusia.
-
Nie wiem, czego nie ma Audition, ale sprobowalbym Kubusia....
Audition to wspaniałe i nienarzucające metody pracy narzędzie i nie będę ukrywać,że z ciężkim sercem przyjdzie się rozstać...tak czy inaczej brakuje właśnie dźwięku surround no i powiedzmy,jeszcze odrobinkę kuleje jeśli chodzi o obsługę formatów video.z całej mnogości informacji jakie sobie wyguglowałem w sumie najpoważniejszym kandydatem na ten moment wydaje mi się właśnie Nuendo,no ale zapytać bardziej doświadczonych nigdy nie boli:)a jeśli o Kubusia idzie,ktoś może używał go profilmowo?
Audition to wspaniałe i nienarzucające metody pracy narzędzie i nie będę ukrywać,że z ciężkim sercem przyjdzie się rozstać...tak czy inaczej brakuje właśnie dźwięku surround no i powiedzmy,jeszcze odrobinkę kuleje jeśli chodzi o obsługę formatów video.z całej mnogości informacji jakie sobie wyguglowałem w sumie najpoważniejszym kandydatem na ten moment wydaje mi się właśnie Nuendo,no ale zapytać bardziej doświadczonych nigdy nie boli:)a jeśli o Kubusia idzie,ktoś może używał go profilmowo?
cubase nuendo sonar bodajze i samplitude a jak ktos lubi acidowy interfejs to sony acid/vegas
No i szczegolnie Pyramix :)