KRK V vs RP do nocnego techno w małym zagraconym pokoju
1.
Cytat z forum, dotyczyło różnic między monitorami serii V i RP:
"roznice pomiedzy seriami wynikaja z uposazenia. Wersja v posiada wbudowane limitery sprzetowe i bodajze jedna regulacje czestotliwosci wiecej niz seria rp, reszta to wlasciwie to samo. "
Możliwe to?
Mogę mieć stare ceny, ale proporcje pewnie pozostają te same:
KRK v4ii 2700zł
KRK RP5 1500
KRK RP6 2400
KRK RP8 2800
Pomiędzy modelem z niższej półki, a jego trochę mniejszym odpowiednikiem z wyższej - różnica w cenie prawie 100%.
Porównywałem szóstki V z RP i w tych pierwszych było zdecydownie dużo "mięsa". V-ki eksponowały środek, z którego można by sobie nie zdać sprawy słuchając RP.
Czy ktoś też je porównywał?
2. v4 a RP8
+-ta sama kasa
dolny limit
v4 62Hz
RP8 45Hz
Mały pokój, wiecznie zagracony
Muza mocnobitowa, tworzona po nocach
v są zdaje się o kategorię wyżej
ale są dużo mniejsze od ósemek RP
RP mogą z kolei być za duże.
Jak myślicie?
Cytat z forum, dotyczyło różnic między monitorami serii V i RP:
"roznice pomiedzy seriami wynikaja z uposazenia. Wersja v posiada wbudowane limitery sprzetowe i bodajze jedna regulacje czestotliwosci wiecej niz seria rp, reszta to wlasciwie to samo. "
Możliwe to?
Mogę mieć stare ceny, ale proporcje pewnie pozostają te same:
KRK v4ii 2700zł
KRK RP5 1500
KRK RP6 2400
KRK RP8 2800
Pomiędzy modelem z niższej półki, a jego trochę mniejszym odpowiednikiem z wyższej - różnica w cenie prawie 100%.
Porównywałem szóstki V z RP i w tych pierwszych było zdecydownie dużo "mięsa". V-ki eksponowały środek, z którego można by sobie nie zdać sprawy słuchając RP.
Czy ktoś też je porównywał?
2. v4 a RP8
+-ta sama kasa
dolny limit
v4 62Hz
RP8 45Hz
Mały pokój, wiecznie zagracony
Muza mocnobitowa, tworzona po nocach
v są zdaje się o kategorię wyżej
ale są dużo mniejsze od ósemek RP
RP mogą z kolei być za duże.
Jak myślicie?
- zebromirrrr
Re: KRK V vs RP do nocnego techno w małym zagraconym pokoju
z tego co wiem v-ki róznią sie od rp głównie funkcjonalnoscia.maja limiter i jeszcze kilka jakis dodatkowych opcji.Ja myslałem o v 4 kiedys ale wybrałem rp 8.do mojego studia potrzebowałem wiekszych ,poza tym rp 8 nizej schodza.Jak juz pisałem wczesniej jestem bardzo zadowolony
www.studiosquat.pl
Wybor v4 bedzie mialo wtedy sens kiedy bedziesz potrzebowal swoje odsluchy wszedzie ze soba zabrac. A tak to na moj chlopski leb wychodzi ze m wiecej cali tym lepiej dla basu ktory jest tak wazny w tym stylu muz. i wcale bym sie nie przejmowal ze byla by to seria rp.
lubie to co robie i jestem w tym dobry.
Dzięki za odpowiedzi.
Pod ósemki to trzeba będzie zorganizować mocne podstawki. Ustawienie ich po ubu stronach monitora to chyba nie jest dobry pomysł?
Pod ósemki to trzeba będzie zorganizować mocne podstawki. Ustawienie ich po ubu stronach monitora to chyba nie jest dobry pomysł?
- zebromirrrr
...Dzięki za odpowiedzi.
Pod ósemki to trzeba będzie zorganizować mocne podstawki. Ustawienie ich po ubu stronach monitora to chyba nie jest dobry pomysł?...
ja mam podstawki drewniane ( takie proste z płyty jak sie biurka robi) o wys jakies 15 cm.stoja dodatkowo na centymetrowej karimacie chcociz uwazam ze krk nie potzrebuja tego za bardzo ale mam w zwyczaju dmuchac na zimne.bierz rp 8 zamiast v 4.pozdro
Pod ósemki to trzeba będzie zorganizować mocne podstawki. Ustawienie ich po ubu stronach monitora to chyba nie jest dobry pomysł?...
ja mam podstawki drewniane ( takie proste z płyty jak sie biurka robi) o wys jakies 15 cm.stoja dodatkowo na centymetrowej karimacie chcociz uwazam ze krk nie potzrebuja tego za bardzo ale mam w zwyczaju dmuchac na zimne.bierz rp 8 zamiast v 4.pozdro
www.studiosquat.pl
- Soundscape
- Kontakt:
Mam RP 6-ki. One akurat nie są aż tak wielkie. 10 kilo sztuka i stoją na drewnianych podstawkach. Grają fajnie. (średnica mniejsza niż w serii V, ale jest i moim zdaniem dobrze czytelna) Basiki też są.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Co do podstawek to najtaniej zrobic samemu jak Kolega wyzej. Ja sam mam podstawki wysokie gdzies na 20pare cm. Wyciete z plyty meblowej a szescianik w srodku wypelniony piaskiem. Waza one po jakies 10 kilo, stoja na biurku i sie bardzo dobrze sprawdzaja. Masa alesisow z nimi daje w sumie po 20 kilo wiec drgania raczej nie maja prawa sie przedostac.
- Soundscape
- Kontakt:
Masa alesisow z nimi daje w sumie po 20 kilo wiec drgania raczej nie maja prawa sie przedostac....
Właśnie. Zapomniałem dodać, że moi sąsiedzi na dole (mieszkam na 5-ym piętrze) nie słyszą KaeReK nawet o 23-ej. (Co prawda pod monitorami mam jeszcze parę Tonsilów co ciut też łykną trochę "drgań".)
Właśnie. Zapomniałem dodać, że moi sąsiedzi na dole (mieszkam na 5-ym piętrze) nie słyszą KaeReK nawet o 23-ej. (Co prawda pod monitorami mam jeszcze parę Tonsilów co ciut też łykną trochę "drgań".)
Bardziej chodzi mi o tych obok, bo mieszkam na parterze.
I to ze względu na nich wukluczam Yamahy HS80 (wylot basu z tyły) a biorę pod uwagę Event TR8 i KRK RP8.
Ma to sens?
Rozumiem, że sąsiedzi na górze mogą nie być brani pod uwagę jeśli chodzi o basy?
I to ze względu na nich wukluczam Yamahy HS80 (wylot basu z tyły) a biorę pod uwagę Event TR8 i KRK RP8.
Ma to sens?
Rozumiem, że sąsiedzi na górze mogą nie być brani pod uwagę jeśli chodzi o basy?
- miszkomen1
Są jeszcze Tapco s8 ale ciężko znaleźć coś na ich temat. Sam jestem ciekaw bo cena ten nie jest zła.
yo
yo