Dysk zewnętrzny- bank sampli czy miejsce na prace z dźwiękiem

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Petey
Dysk zewnętrzny- bank sampli czy miejsce na prace z dźwiękiem

Post autor: Petey » sobota 12 maja 2007, 21:19

Witam szanownych forumowiczów. Już od dłuższego czasu zajmuje się dźwiękiem i niestety mój 2 dysk przetrwał te 5 lat i padł. Po dłuższym namyśle chciałbym kupić dysk zewnętrzny 40GB lub 60GB na moje projekty, sample itp.
Przewertowałem archiwum forum i za dużo się nie dowiedziałem.

Wobec tego mam następujące pytania:

- Wiadomo że aplikacje należałoby zainstalować na dysku gdzie zainstalowany jest system operacyjny. A co z wtyczkami?? Niektóre VST mają także swój katalog w folderze systemowym. Czy postępować z nimi jak z aplikacjami?? (Troche to oczywiste ale po prostu chciałbym wiedzieć coś na ten temat)
- Co polecacie?? Oczywiście czytałem na forum co kto ma i jak ocenia. Ale było to trochę czasu temu a nie mam wogóle pojęcia o tych dyskach.
- Jeśli dysk zew. jest gorszym rozwiązaniem od wew. to prosiłbym o argumenty

P.S. Tak sobie myślę że nic by się nie stało jeśli zainstalował bym VST i aplikacje na dysku zew. Po prostu tylko na moim systemie mógłbym pracować a i tak niczego więcej nie wymagam. Jaka jest wasza opinia na ten temat.

Prosze o porady krytyki i wyjaśnienia

Awatar użytkownika
AdamZ

Re: Dysk zewnętrzny- bank sampli czy miejsce na prace z dźwiękiem

Post autor: AdamZ » sobota 12 maja 2007, 21:22

Ja mam w sumie 7 dysków, 5 wewnętrznych i 2 USB .

na jednym jest Windows i mniejsze pluginy a cała reszta na innych , projekty zapisują sie na USB .

Będzie działało bez problemu .
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

ODPOWIEDZ