Nuendo vs Protools

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
PiotrK
Re: Nuendo vs Protools

Post autor: PiotrK » czwartek 10 maja 2007, 14:53

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 07:58 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 10 maja 2007, 16:04

napisałem tez wcześniej że próbka z neva została prawdopodobnie źle przygotowana.

Ale to Ty przygotowywales te probki? Kazdy plik jest tam inny, co z nimi robiono, nie wiem, ale jak np. ten plik Neve sie nazywal Pro-Tools, to inaczej by ta dyskusja wygladala
A moze mamy do czynienia z aktualnym trendem: co jest po naszej mysli, to jest obiektywne, co jest nie po naszej - to jest nieobiektywne?

Awatar użytkownika
force

Post autor: force » czwartek 10 maja 2007, 16:24

proszę
Panie Piotrze:
1. wyrazne poszerzenie bazy stereo
2. znaczna poprawa selektywnosci miksu
3. lepsza separacja sladow
4. wiecej powietrza - mniej zamulenia typowego dla DAW-ow (niski srodek)
5. ogolna poprawa brzmienia wszystkich wyczek uzytych w miksie.

(kilka stron wcześniej napisane)
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7

Awatar użytkownika
force

Post autor: force » czwartek 10 maja 2007, 16:57

Ale to Ty przygotowywales te probki?
nie ja. ale może coś zamieszczę.kumpel ostatnio zrobił mały test.

ale jak np. ten plik Neve sie nazywal Pro-Tools, to inaczej by ta dyskusja wygladala

niesądzę.

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » czwartek 10 maja 2007, 17:07

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 07:57 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » czwartek 10 maja 2007, 17:33

Piotrze - zakladanie ze algorytmy z 2007 roku sa nieomylne i skonczone absolutnie, z latwoscia zapewne zostanie obalone w roku 20010 czy 2020, chcociazby poniewczasie odkryty antyaliasing? pierwsze wrazenie na plyte CD bylo wspaniale - a pozniej..... - a to tez wynika dzialn matemtycznych. JA sie oczywiscie czepiam drog rozumowania i formulowania sadow - a nie spieram z faktami :)

Nawet jesli zalozymy ze matematyczna doskonalosc DAW jest ponad niedoskonalosc analogowego sumowania, to nic nas to nie zblizy do stwierdzenia czy zalozenie ze analog-sumowanie jest lepsze (obiektywnie?!) od sumowania w DAW, bo co znaczy lepsze :)

U fundamentow tej dyskusji lezy w sumie ludzki gust i oczekiwania wobec brzmienia.

Rozmawialem ostatnio ze znanym specem od dzwieku - Tadem Sudnikiem, stwierdzil on (a na analogach sobie popracowal i to zdrowo) ze woli cyfre - bo cisza to cisza, dynamika wieksza, a praca z muzyka i dzwiekiem szybsza, wiecej beldow zostanie wybaczone. Rozmawialem z nim jak praktyk z praktykiem i muzyk muzykiem - o gustach i potrzebach.

A co do tego srodka - moze ten niski srodek z DAW istnieje w dzialaniu matematycznym sumiowania - ale nikt go nie chce.
TO o srodku podzielam, ale od razu sie asekuruje - nie mam doskonalych warunkow odsluchowych - a nizsze pasma - w kwestii barwy - bardziej ukazuja slabosci pomieszczeia.

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » czwartek 10 maja 2007, 17:57

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 07:57 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
force

Post autor: force » piątek 11 maja 2007, 16:19

1. wyrazne poszerzenie bazy stereo
2. znaczna poprawa selektywnosci miksu
3. lepsza separacja sladow
4. wiecej powietrza - mniej zamulenia typowego dla DAW-ow (niski srodek)
5. ogolna poprawa brzmienia wszystkich wyczek uzytych w miksie.
ad.1
Co do poszerzenia bazy stereo to na pewno w głąb, w panoramie zapewne jest podobnie.
ad.2
selektywność jest powiązana głównie z wiąkszą głębią sceny dźwiękowej i z punktami 3 i 4

co do punktu 5 to nie wiem. Zapewne jest takie wrażenie za sprawą rzeczy poruszonych w punktach 1-4.

Nie wytłumaczę Ci ze względu technologicznego dlaczego się tak dzieje i dlaczego się nie da tego uzyskać w DAW. Są to zapewne (jak pisali koledzy wyżej) zniekształcenia wprowadzone na poszczególne ślady. Jeśliby ktoś potrafił to zrobić wtyczką to zapewne by to zrobił, nie słyszałem.

I - bardzo intensywnie słuchając rozmaitej muzyki od wieeeelu lat - nigdy nawet się nad tym nie zastanawiałem..
Przykro mi. Jest to tymbardziej zrozumiałe jeśli nie słuchałeś długo muzyki z należytą uwagą i przy minimum sprzętowym a także nie zajmowałeś się miksowaniem dźwięku (choć nie jest to konieczne do tych obserwacji)

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 11 maja 2007, 16:55

...Piotrze - zakladanie ze algorytmy z 2007 roku sa nieomylne i skonczone absolutnie, z latwoscia zapewne zostanie obalone w roku 20010 czy 2020, chcociazby poniewczasie odkryty antyaliasing?
Ale jakie algorytmy - DODAWANIE ??
A cóż to za skomplikowana operacja, która od tylu lat działa źle na komputerach i (w myśl Twojej teorii) nie wiadomo czy kiedykolwiek będzie nieomylnie i absolutnie poprawnie zrealizowana? Jak to możliwe, że dziesiątki milionów komputerów na całym świecie działają, pomimo, że nie potrafią prawidłowo dodawać?

FYI - antyaliasing nie został "odkryty" niedawno jak sugerujesz. O zjawisku aliasingu wiedziano w latach 40-tych, długo zanim pojawiło się zastosowanie próbkowania w technice. O oczywistej konieczności zabezpieczania przed aliasingiem wiedziano więc na długo długo przed opracowaniem płyty CD i od samego początku takie zabezpieczenie jest używane w absolutnie wszystkich systemach cyfrowych. Bez filtracji antyaliasingowej zapis na CD czy DAW po prostu w ogóle nie działa.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » piątek 11 maja 2007, 17:15

mnie chodzilo o algorytmy imitujace analogowe bledy, kreujace wyliczone dzialania majace pozniej skutek w postaci odpowiednio przetworoznego dzwieku.
Co do aliasingu - chodzilo mi raczejo zasade - fakt, zly przyklad - chodzi mi o progres w domenie cyfrowej, ze ktos bedzie chcial lepiej, inaczej podejsc do algorytmu wtyczek. Tak jak PSP Vintage warmer - niby ma cos imitowac - ale w sumie ma wlasne - dla wielu atrakcyjne brzmienie.

ODPOWIEDZ