Nuendo vs Protools
ale Piotrze K - podoba Ci sie efekt dzialania tych sumatorów? Bo jak rozumialem o to chodzi w ej dyskusji? Czy dla Ciebie lepiej brzmi PRo czy sumatory?
Z jednym wyjatkiem ta kompresja nie jest jakas duza - jedno mnie tez zastanawia - w Neve wokal minimalnie ginie - w innych jest oki. Moze sie tlumiki w nich roznia czy inne elektroniczne flaki, o ktorych nie mam bladego poejcia
Jakie elementy sumatora moga wplywac na brzmienie skoro to raczej ma byc urzadzenie liniowe?
Z jednym wyjatkiem ta kompresja nie jest jakas duza - jedno mnie tez zastanawia - w Neve wokal minimalnie ginie - w innych jest oki. Moze sie tlumiki w nich roznia czy inne elektroniczne flaki, o ktorych nie mam bladego poejcia
Jakie elementy sumatora moga wplywac na brzmienie skoro to raczej ma byc urzadzenie liniowe?
Re: Nuendo vs Protools
Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 07:58 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]
Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 07:58 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
W tej sytuacji sprawa jest jasna, kompresor zwykle poprawia brzmienie (po to sie go w koncu uzywa!) tylko dlaczego kompresor nazywac "szyna sumujaca?"
chyba się nie zrozumiemy. nie chodzi tu o żadną kompresję.Chodzi o coś czego ze zwględu technologicznego się nie da uzyskać w DAW. Jak ktoś nie słyszy różnicy to nie ma co dyskutować.
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7
Post został usunięty.
Jak ktoś nie słyszy różnicy to nie ma co dyskutować.
### Ludzie różne rzeczy słyszą. Niektórzy nawet "głosy obcych". Ale jakie masz na to "coś" rzeczowe argumenty, poza audiofilskim "widzi mi się"?
...
Oczywiście, że kolega Force ma ! " NIE MA CO DYSKUTOWAĆ! " :D
Swoją drogą żyjemy w dziwnym kraju, w którym na logiczne i naukowe argumenty argument typu "bo tak" - zdaje się być równorzędnym, aby nie powiedzieć "wyższym" nad naukowym wywodem ....
swoją drogą - krzykacze, magiczne ręce które leczą i inne leppery mają jak zwykle w polandii duże poparcie ...
ale mam tez wrazenie ze jest pewien element koencydencji w domenie analogowej (choc raczej nie odrzucam Twojego logicznego dowodu, o przewadze srodowiska cyfrowego nad analogowym i zawieraniem sie jednego w drugim). Nie odrzucam tez przyszlej mozliwosci doskonalej emulacji analogów...ale....przypadkowosc... czy po prostu błąd (w maszynie produkujacej kabel czy rezystor w 1973 roku w Tuwie, w hucie miedzi w Tarnobrzegu, w jednej serii produkowanych tranzystorów) - to da sie emulowac w sposob doskonaly?
czyli, trzeba stworzyc algorytm błedu - nielogicznosci, chwilowych rezygnacji z dazenia do doskonalosci?
Wspomniany kolega-naukowiec podczas rozmowy o sprzetach vintage wypowiadal sie np. o elementach germanowych teraz i tych tworzonych wczesniej wraz z ich starzeniem sie.
ale to juz w sumie off-topic
pozdrawiam
Ps.
Jest jeszcze jedna kwestia - jesli dazymy majac komputery do uzyskania tego co udalo sie uzyskiwac kiedys (w latach 60 czy 70) - to kiedy bedziemy dazyli do czegos co nas posunie do przodu ? No niby SACd i inne sa takimi dazeniami - ale jak wszystko sa zdrowo kontestowane :)
czyli, trzeba stworzyc algorytm błedu - nielogicznosci, chwilowych rezygnacji z dazenia do doskonalosci?
Wspomniany kolega-naukowiec podczas rozmowy o sprzetach vintage wypowiadal sie np. o elementach germanowych teraz i tych tworzonych wczesniej wraz z ich starzeniem sie.
ale to juz w sumie off-topic
pozdrawiam
Ps.
Jest jeszcze jedna kwestia - jesli dazymy majac komputery do uzyskania tego co udalo sie uzyskiwac kiedys (w latach 60 czy 70) - to kiedy bedziemy dazyli do czegos co nas posunie do przodu ? No niby SACd i inne sa takimi dazeniami - ale jak wszystko sa zdrowo kontestowane :)
Post został usunięty.
chyba się nie zrozumiemy. nie chodzi tu o żadną kompresję
A o co, w przypadku sumatora Neve? Byc moze maja tam miejsce inne procesy, ale obrobka dynamiczna ma miejsce i jest wyraznie slyszalna i widoczna. Najczesciej tego typu obrobke dynamiczna nazywa sie kompresja.
Chodzi o coś czego ze zwględu technologicznego się nie da uzyskać w DAW.
Fakt - "czegos" nie da sie uzyskac. Trzeba wiedziec, co sie chce uzyskac. To jest problem, a nie jakis audiofilski belkot. Jak sie wie, to moze sie uzyska - jak sie nie wie, to pozostaje voodoo i tego typu opinie.
Jak ktos nie slyszy roznicy, to jest gluchy. Jak ktos twierdzi, ze miks przez neve to jest zwykle sumowanie analogowe, to jest gluchym ignorantem.
A o co, w przypadku sumatora Neve? Byc moze maja tam miejsce inne procesy, ale obrobka dynamiczna ma miejsce i jest wyraznie slyszalna i widoczna. Najczesciej tego typu obrobke dynamiczna nazywa sie kompresja.
Chodzi o coś czego ze zwględu technologicznego się nie da uzyskać w DAW.
Fakt - "czegos" nie da sie uzyskac. Trzeba wiedziec, co sie chce uzyskac. To jest problem, a nie jakis audiofilski belkot. Jak sie wie, to moze sie uzyska - jak sie nie wie, to pozostaje voodoo i tego typu opinie.
Jak ktos nie slyszy roznicy, to jest gluchy. Jak ktos twierdzi, ze miks przez neve to jest zwykle sumowanie analogowe, to jest gluchym ignorantem.
### A co to takiego jest? Na czym polega ta niby przewaga analogu nad DAWem? Bo wyżej w swoim poście wskazałem, że jest dziś dokładnie odwrotnie.
koledzy wyżej napisali, wystarczy przeczytać.
Kolego Matriz, napisałem tez wcześniej że próbka z neva została prawdopodobnie źle przygotowana.
koledzy wyżej napisali, wystarczy przeczytać.
Kolego Matriz, napisałem tez wcześniej że próbka z neva została prawdopodobnie źle przygotowana.
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7